Nova vlast spašava Ligu 16

NASTAVAK premijerne sjednice Udruge prvoligaša trajao je skoro tri sata, a novi lider Robert Markulin dobio je svoje dopredsjednike, na vlastiti prijedlog. Uloge preuzimaju Mile Dumančić iz Osijeka te Branko Laljak iz Intera, a očekivano je ukinut i Upravni odbor te osnovana Komisija za žalbe. Iako Udruga nije podastrla plan za spas nogometa, potvrđeno je da nećemo doživjeti smaknuće Lige 16, već će se u narednim godinama natjecanje protiv kojeg su mnogi prosvjedovali, pokušati sprovesti na legitiman način.

Markulin je istaknuo da će od sezone 2010/11. svi klubovi morati igrati na svom domaćem terenu, mjestu na kojem su i registrirani. U prijevodu, Croatija neće moći igrati u Kranjčevićevoj, niti Karlova u Zaprešiću...

"To će biti jedan od važnijih uvjeta za dobivanje licence", dodao je predsjednik, koji je i pozvao HNS da ublaži kriterije licenciranja.

Da se za ovakvom praksom posegnulo ranije, Liga 16 nikada ne bi bila izglasana za sljedeću sezonu. Markulin ističe da se neće zalagati za promjenu formata natjecanja. U slučaju da 16 klubova ne ostvari uvjete za prvoligašku licencu, ponovo ćemo imati Ligu 12.

Usvojene su i promjene Statuta, čime je i službeno potvrđeno da Udrugu više ne ne vodi Upravni odbor sa pet članova, nego Skupština sa svih 16.

Izglasavanje odredbi koje je za javnost ipak intrigantnije tiče se termina odigravanja utakmica u nadolazećoj sezoni. Dakle, prema potraživanjima klubova, igrat će se subotom u večernjem terminu (20:30 sati), nedjeljom navečer (derbi kola) te petkom (određene utakmice Intera i Zagreba).

Postignut je i dogovor s HTV-om prema kojem će  se emisija Volim nogomet emitirati u subotnjem večernjem terminu, iza 20 sati, s najmanje četiri, a najviše pet utakmica u kombiniranom prijenosu, ali tek od 7. kola. Do tada ćemo gledati samo derbi kola i sažetke utakmica.

HTV će Udruzi dostaviti 179 tisuća kuna za svaku nedjeljnu derbi utakmicu, a od toga će domaćinu pripasti 30 tisuća kuna. Ukupno bi od HTV-a u Udrugu trebalo stići 5,586 milijuna kuna.

Na tapetu su, dakako, bile i interne financije. Protekle se sezone Udruge ostvarila dobit 12,1 milijun kuna s uključenim PDV-om. Kada se neto iznos od 9,96 kuna podijeli na 12 klubova i udrugu dobije se brojka od 740 tisuća kuna. Ukoliko klubovi žele zaraditi kao i lani, Udruga mora povećati prihode za oko tri milijuna kuna.

Pročitajte više