Novak i Volandri prvi polufinalist Umaga

ČEH Jiri Novak i Talijan Filippo Volandri prvi su polufinalisti ATP turnira u Umagu, ali će obojica pamtiti svoje četvrtfinalne dvoboje jer su odigrani po neljudskim uvjetima, nezampaćenima u 16godišnoj povijesti turnira.

Teško je reći kome je bilo teže, Jiriju Novaku koji je igrao u 15 sati kada je temperatura na središnjem terenu Stella Marisa bila sigurno preko 50 ili Volandriju koji je morao igrati tri iscrpljujuća seta sa Španjolcem Tommyem Robredom po užasnoj vrućini i vlagi.

Novak je sam zahtijevao da igra u rano popodne, jer s partnerom Petrom Palom igra polufinale parova, a njegov sunarodnjak Lukas Dlouhy "olakšao" mu je posao, bilo je 6:0, 6:3. Dvadesetdvogodišnji Dlouhy jedini je među osmoricom preostalih koji je potpuni autsajder, prije Umaga je dobio svega jedan dvoboj na ATP Touru, pa je iskusni Novak uspio u nakani da pobijedi i ostane kratko na terenu.

Dvoboj Volandrija i Robreda bio je jedan od onih koje će se pamtiti po više stvari - uvjeti su bili svakako najteži u povijesti turnira, Volandri je nakon tri poraza bez osvojenoga seta uspio pobijediti Španjolca, a dogodila se i tučnjava na tribinama, koja je potrajala skoro desetak minuta, prije negoli su zaštitari uspjeli smiriti dvojicu podivljalih gledatelja koji su nemilice izmijenjivali udarce.

Volandrieva "karizma" u Umagu još uvijek traje, lani i preklani je u Umagu stizao do finala, a sada je u polufinalu iako je za protivnika imao za njega jako neugodnog Robreda. Samouvjereni Španjolac imao je set i 2:0, a onda je Talijan počeo zabijati, dobivši četiri gema zaredom u drugom setu. U trećem setu su obojica dala doslovce sve od sebe, Talijan je ipak manje griješio i triput je uzimao Robredov servis za pobjedu i treće ovogodišnje polufinale.

Tijekom tiskovne konferencije Volandri je ostao stajati, sasvim izmožden dvosatnim maratonom.

"Ako sjednem, neću moći ustati. Nikad prije nisam igrao u gorim uvjetima, nesnosna vrućina i vlaga, stvarno je bilo nesnosno igrati. Mogu misliti kako je bilo Novaku dva sata ranije. Kod 2:0 za Robreda u drugom setu nisam imao nikakvu taktiku kako preokrenuti dvoboj, po onakvoj žegi sam se mogao samo boriti za svaki poen. Bili smo kao dva gladijatora, ja sam ostao na nogama, mada jedva. Rekao sam da ću u Umagu konačno pobijediti Robreda i to mi je uspjelo", rekao je Volandri.

Pročitajte više