Nove snimke penala protiv Dinama. Je li komisija neopravdano kritizirala VAR?

Screenshot: MAXSport

DINAMO je u nedjelju, 18. veljače, u susretu 23. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin na Maksimiru 1:0 golom Brune Petkovića iz penala u 18. minuti. U 81. minuti dogodio se najkontroverzniji trenutak utakmice. Branič Dinama Maxime Bernauer loše je procijenio jednu loptu i onda krenuo za igračem Varaždina Juricom Poldrugačem te u pokušaju da izbije loptu igrao rukom.

Glavni sudac Ante Terzić pregledao je snimku i dosudio penal za Varaždin. Napadač gostiju Marko Dabro izveo je taj kazneni udarac, ali mu je golman Dinama Ivan Nevistić obranio i spriječio ga da svojoj momčadi donese izjednačenje.

Procurila je nova snimka iz VAR sobe s utakmice Dinamo - Varaždin (1:0)

Na Facebook stranici Dnevnik nervoznog Hajdukovca od rođenja pojavila se nova snimka iz VAR sobe upravo s tog susreta Dinama i Varaždina. Admin stranice je napisao: "Ka šta sam i obeća ide zadnja snimka od mene penal za VŽ protiv Dinama. Do kraja dana ide još jedna objava zaključna na ovu temu..."

U toj su utakmici u VAR sobi bili Marin Vidulin (VAR) i Vedran Đurak (AVAR). Snimku pogledajte OVDJE. Na snimci se čuje kako netko prilikom pregledavanja situacije kaže "moguća ruka", a drugi dodaje "traži ruku". Potom treći glas ističe "po meni ništa", a zatim jedan odgovara: "Ha, vidi, a je, Gle. Tup. Od čije se noge odbila u ruku, od njegove ili?" 

"Gledam, gledam! Ništa nije, ništa nije", vikao je treći glas, čini se glavni sudac Terzić. Njemu su potom iz VAR sobe poručili: "Ante, zaustavi igru u neutralnoj zoni. Zaustavi igru, pokaži znak, pokaži znak za OFR. Ante, pozivam te na OFR i pokazat ću ti snimku. Evo ti snimka. Znači, pokazujem ti snimku igranja rukom, koje je iznad ramena." 

 

Utakmice HNL-a možete gledati na MaxSport kanalu Hrvatskog Telekoma, kao i emisiju koja ide svako kolo nakon posljednjeg susreta.

Komisija nogometnih sudaca: Neprihvatljiva intervencija VAR suca inicira neispravno dosuđivanje kaznenog udarca

Podsjetimo, Komisija nogometnih sudaca - na čijem je čelu bio Bruno Marić, koji je u četvrtak nakon brojnih curenja snimki podnio ostavku - ovako je analizirala penal koji je Varaždin dobio zbog Bernauerova igranja rukom.

"79. minuta: Neprihvatljiva, neopravdana i neutemeljena u Pravilima nogometne igre intervencija VAR suca inicira neispravno dosuđivanje kaznenog udarca. Incident u kojem igrač Dinama unutar vlastita kaznena prostora pogađa sam sebe u ruku vrlo jasnim razmatranjima pravila ne smatra se prekršajem kažnjive igre rukom.

Interpretacija pravila suca utakmice tijekom pregleda OFR snimka također nije u skladu sa smjernicama PNI-e. KNS HNS-a podsjeća suce i VAR suce na striktnu primjenu smjernica izdanih na posljednjem seminaru", stajalo je u objašnjenju Komisije nogometnih sudaca.

Komisija neopravdano kritizirala suce?

Dakle, analiza sudačke komisije utvrdila je da je dosuđivanje penala protiv Dinama neprihvatljivo jer je igrač tog kluba sam sebe pogodio loptom u ruku, što po pravilima nije penal. No snimke koje su se sada pojavile i na koje prilažemo link u tekstu do sada nisu bile objavljene.

Čini se da je na njima vidljivo kako se lopta od igrača Varaždina odbila u ruku igrača Dinama. Ako je bilo tako, VAR i glavni sudac ispravno su dosudili penal protiv Dinama, dok su u tom slučaju kritike sudačke Komisije na njihov račun neutemeljene.

Jakirović: Bernauer je samog sebe napucao u ruku, a to po pravilima nije penal

Trener Dinama Sergej Jakirović odmah nakon susreta komentirao je kazneni udarac za Varaždin. "Na kraju je bio taj penal, ali koliko sam ja vidio, Bernauer je samog sebe napucao u ruku, a to po pravilima nije penal", izjavio je tada Jakirović.

Pročitajte više