transferi

Novi detalji: Igrači Borussije nagovarali Halanda na transfer

Foto: Borussia Dortumund/Twitter

ERLING BRAUT HALAND stigao je u Dortmund i proveo prvi dan u novom klubu.

Dok je nogometni svijet iščekivao vijest o tome hoće li Erling Haland karijeru nastaviti u Manchester Unitedu ili Juventusu, pred nosom ga je velikanima otela Borussia Dortmund. Njemački klub doveo je 19-godišnjeg napadača koji je ove sezone u dresu RB Salzburga zabio 28 golova u 22 utakmice, od čega osam u šest kola Lige prvaka.

Borussia je na svom Instagram profilu objavila video u kojem Haland obilazi klupske prostorije i upoznaje se s novim trenerom Lucienom Favreom. Nakon što s njim razmijeni nekoliko riječi, daroviti napadač ulazi u teretanu, okrene se kameri i kaže: "Sretan sam" uz podignuti palac.

Athletic otkrio nove detalje ugovora

Transfer formalno iznosi 20 milijuna eura, kolika je bila Halandova odštetna klauzula u Salzburgu, ali neki svjetski mediji danima nakon transfera otkrili su detalje dogovora koje nisu uspjeli zaključiti United i Juventus.

Osim 20 milijuna Salzburgu, talijanski La Gazzetta dello Sport i Tuttosport pisali su da je Borussia isplatila još 15 milijuna Halandovu agentu Minu Raioli te još 10 igračevu ocu Alf-Ingeu Halandu, dugogodišnjem premierligaškom braniču. To je u četvrtak opovrgnuo britanski The Athletic čiji dopisnik iz Njemačke Raphael Honigstein otkriva da su sume novca isplaćene Raioli i Halandovu ocu znatno manje od onih koje su Talijani naveli.

Također, dodaje da je Borussia zaista nadmašila osobne uvjete ponuđene igraču od Uniteda. Ne previše, ali dovoljno da odabere Dortmund umjesto Manchestera gdje će zarađivati oko 10 milijuna eura godišnje naredne četiri i pol sezone. Uz to, Dortmund je prvi put od Marija Götzea i 2013. godine u ugovor umetnuo otpusnu klauzulu u vrijednosti bitno većoj od 50 milijuna eura koliko špekuliraju engleski mediji, piše The Athletic. 

Igrači Borussije nagovarali Halanda da dođe i slali mu poruke, mladi napadač oduševio je glavne operativce Dortmunda

Nadalje, The Athletic donosi još novih detalja u vezi ovog transfera. Tako navode da je Borussia Dortmund Halanda pratila od ljeta 2016. godine kada je nastupao na jednom nogometnom turniru za nordijsku U-17 reprezentaciju. Još tada primijetili su da je vrlo zreo za svoje godine te da je pred njim blistava budućnost. Posebno im je zapeo za oko, kao i svima, u 2019. godini, a kako Borussia pravog napadača traži još od odlaska Pierre-Emericka Aubameyanga, znali su da moraju reagirati. 

Haland je, isti izvor navodi, oduševio glavnog CEO-a Dortmunda Hans-Joachima Watzkea te sportskog direktora Michaela Zorca u seriji sastanaka. Oni su ga uspjeli uvjeriti da je prelazak na Signal Iduna Park najbolji izbor za njega u ovoj fazi karijere u čemu su i uspjeli. 

Mladog Norvežanina vrbovali su i nogometaši Borussije. The Athletic piše da je sve orkestrirao danski reprezentativac Thomas Delaney koji mu je slao prve poruke putem popularne aplikacije WhatsApp, a onda nagovarao i slao zadatke suigračima da čine isto. 

U pregovorima se vodila i velika bitka između dva sponzora. Naime, Haland je trenutno kao Raiolin štićenik pod ugovorom s Nikeom, a navodno mu je nemoralnu ponudu pripremila Puma. Odluku nije donio, a ona će možda poslužiti Raioli da ispregovara bolje uvjete od Nikea, a u suprotnom prihvati novu ponudu Pume, piše The Athletic.

Pročitajte više