Novi format rukometne Lige prvaka, Hrvatska ima dva predstavnika

OD SLJEDEĆE sezone u Ligi prvaka za rukometaše igrat će 32 kluba, koji će biti podijeljeni u osam skupina, odlučio je Izvršni odbor Europske rukometne federacije (EHF) na dvodnevnom zasjedanju u Beču.

Najgorljivi zagovaratelji novog formata Lige prvaka bile su skandinavske zemlje. U odnosu na sadašnji format, koji uključuje 16 momčadi, broj klubova povećan je za sto posto.

Nakon što se završe natjecanje po skupinama, do kraja će se igrati po kup sistemu - osmina finala, četvrtfinale, polufinale, finale. U osminu finala plasirat će se po dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine.

U Ligu prvaka direktno će ući momčadi iz 15 zemalja i europski prvak. Najviše predstvanika, po tri, dat će Njemačka i Španjolska. Hrvatska je u skupini zemalja koje daju po dva kluba. Uz Hrvatsku, po dvije momčadi daju još Mađarska, Slovenija i Danska. Francuska, Portugal, Srbija i Crna Gora, Švedska, Rusija, Norveška, Češka, Italija i Makedonija imat će po jednog predstavnika.

Preostalih osam momčadi dobit će se nakon kvalifikacija u kojima će sudjelovati klubovi iz Poljske, Rumunjske, Ukrajine, Izraela, Švicarske, Grčke, Austrije, Nizozemske, Slovačke, Islanda, Litve, Bjelorusije, BIH, Cipra i Belgije.

Među važnijim novostima je i ta da će svi sudionici Lige prvaka morati jamčiti televizijski signal. Također, utakmice će se moći igrati i tijekom tjedna, a ne samo vikendima.

Pročitajte više