JUVENTUS

Novi Juventus će izgledati zastrašujuće. Najveća mana postat će im jak adut na terenu

Foto: Index

TEKUĆA sezona još nije ni približno gotova niti se zna kada će se nogometna natjecanja nastaviti. Pandemija koronavirusa zaustavila je svijet sporta, a najviše je zloglasni virus udario po Italiji koja ima 165.155 slučajeva, od čega 21.545 preminulih.

Serie A će stoga dugo još čekati na svoj nastavak u kojoj se Juventus, Lazio i Inter bore za titulu.

Osim borbe na tri fronta, torinski klub već razmišlja o rosteru za sljedeću sezonu pa je La Repubblica zavrtjela priču o izgledu novog Juventusa pod vodstvom Maurizija Sarrija koji bi trebao igrati brže, okomitije i napadački kudikamo kvalitetnije nego što igra ove sezone. 

Konkretno, to su sjajne vijesti za Cristiana Ronalda koji bi trebao dobivati daleko više kvalitetnijih lopti u završnicama napada jer otkako je stigao u Torino, 35-godišnji Portugalac mora se baviti i kreacijom i finiširanjem. 

Juventus bi, prema najavama, trebao otpisati šestoricu igrača. To su Daniele Rugani, Mattia De Sciglio, Sami Khedira, Miralem Pjanić, Federico Bernardeschi i Gonzalo Higuain.

Osvježenja su nakon toga nužna. Luca Pellegrini i Dejan Kuluševski sigurno se vraćaju s posudbe, a glavne mete kluba u sljedećem prijelaznom roku su Sandro Tonali, Paul Pogba i Mauro Icardi.

Juventus prvo mora srediti najveću slabost. Ovo je plan

Ekscentrični Sarri želi igrače koji će se lako adaptirati na njegov način nogometa i potrebni su mu tehnički moćni igrači koji imaju kvalitetne vrhunske predispozicije, posebno u veznom redu koji je Juventusova najveća boljka.

Stoga, pišu Talijani, Juventus je spreman pustiti 30-godišnjeg Miralema Pjanića u PSG jer njegove igre pod Sarrijem nisu dovoljno kvalitetne i BiH reprezentativac se nije nametnuo kao vođa veznog reda.

Budući da su njegovi partneri (uglavnom) Blaise Matuidi i Sami Khedira, jasno je da tom veznom redu nedostaje tehničko-fizičkih kvaliteta.

Prvi pick Juventusa za ljetni prijelazni rok je Paul Pogba koji u Manchester Unitedu od 2016., otkako je stigao iz Juventusa, baš i ne uživa u nogometu kao što je to bilo u Torinu od 2012. do 2016.

Francuz je spreman vratiti se, a Bianconeri bi morali pronaći formulu za transfer jer ga je United prije četiri godine platio 105 milijuna eura.

Pogba bi se tako, u slučaju povratka, odmah nametnuo kao lider veznog reda.

VIDEO: Pogba u Juventusu

Drugi vezni igrač o kojem mašta Juventusova struka predvođena Pavelom Nedvedom i Fabiom Paraticijem je 19-godišnji Sandro Tonali iz Brescije.

Pisali smo ranije o njemu - izgleda kao Pirlo, igra kao Gattuso, a želi igrati kao Modrić. Tonalija Juventus prati već dvije godine, a iz Brescije poručuju zainteresiranim kupcima (a to su svi velikani Serie A) da ga neće pustiti za manje od 50 milijuna eura.

Tonali bi vrlo vjerojatno brzo našao mjesto u svojih prvih 11 zbog dinamike, energije i tehničkih kvaliteta.

Pjanićeva pozicija pripala bi Urugvajcu Rodrigu Bentancuru koji već tri godine postepeno sazrijeva u Juventusu.

Maurizio Sarri smatra ga jednim od ključnih igrača i sve češće mu daje priliku na Pjanićevoj poziciji - u derbiju protiv Intera 8. ožujka Pjanić je bio na klupi, a Bentancur se našao u prvih 11 umjesto njega i odigrao vrlo dobru utakmicu kao duboki organizator igre.

Upravo tu Sarri i vidi Bentancura koji je vrlo pokretljiv i taktički itekako odgovara za rolu koja ga u budućnosti čeka.

Sarriju bi u veznom redu na raspolaganju još ostali Adrien Rabiot, Sami Khedira, Aaron Ramsey te Blaise Matuidi. Vrlo je izgledno da bi došlo do prodaje najmanje jednog igrača od ta četiri, ako ne i dvojice.

Rekonstrukcijom veznog reda Juventus bi najslabiji dio pretvorio u moćan adut koji bi konačno omogućio i ofenzivcima više lopti i prostora, što bi znatno ubrzalo Sarrijeve procese u izgradnji napadački moćne Stare dame.

U obranu neće biti velikih ulaganja

U obranu Juventus neće investirati, barem ne značajno. Očekuje se odlazak beka Mattije De Sciglia te povratak talentiranog Luce Pellegrinija s posudbe iz Cagliarija, čime će se pokriti pozicija lijevoga beka koju drži Brazilac Alex Sandro.

Na desnoj strani Sarri vjeruje Kolumbijcu Juanu Cuadradu te Brazilcu Danilu, a kvartet stopera Stare dame zasigurno je najbolji u Italiji. Kapetan Giorgio Chiellini, dokapetan Leonardo Bonucci i dva izvanserijska talenta Matthijs De Ligt i Merih Demiral daju Sarriju nevjerojatnu širinu.

Daniele Rugani, peti stoper, vjerojatno broji svoje posljednje dane u Torinu.

Puštanje Pjanića PSG-u povećava Juventusove šanse za dovođenje Maura Icardija. Nije tajna da Juventusov sportski direktor Fabio Paratici obožava kontroverznog argentinskog napadača koji je trenutačno na posudbi iz Intera u Francuskoj.

Juventus mašta o bivšem kapetanu Intera i jedva čekaju povratak novog Zlatana

Icardi zbog svoje ćudi nije baš najbolje uklopljen u ideje Thomasa Tuchela i čini se da Francuzi neće aktivirati njegovu otkupnu klauzulu od 70 milijuna eura. Sve i da to učine, tada bi Juventus i PSG mogli napraviti razmjenu Pjanić - Icardi i tako bi Juventus dobio toliko željenu devetku jer su u Gonzala Higuaina počeli gubiti vjeru.

VIDEO: Icardi u PSG-u

Icardi bi igrao u napadu s Cristianom Ronaldom i Paulom Dybalom, a širinu bi Juventus imao u Dejanu Kuluševskom, 19-godišnjem Šveđaninu kojeg su ovoga siječnja za 35 milijuna eura kupili iz Atalante.

Kuluševski je trenutačno na posudbi u Parmi i Sarri, prema talijanskim medijima, jedva čeka njegov povratak u Torino jer mladi ofenzivac može igrati sve pozicije iza napadača. Stilom igre podsjeća na Zlatana Ibrahimovića, visok je 190 cm te nevjerojatno vješt s loptom.

To bi značilo da Douglas Costa i Federico Bernardeschi gube mjesta u Juventusu, jedan od njih mogao bi napustiti klub kako bi se otvorilo mjesto Kuluševskom.

Sarrijev luksuz

S ovim igračima Sarri bi imao veliki luksuz, mogao bi miksati formacije između omiljene 4-3-1-2 te 4-2-3-1, na koju je Juventus pod vodstvom bivšeg trenera Massimiliana Allegrija itekako navikao.

Na golu talijanskog prvaka neprikosnoven je Poljak Wojciech Szczesny, a zamjena uopće nije loša - Gianluigi Buffon.

Golmani: Wojciech Szczesny, Gianluigi Buffon, Carlo Pinsoglio

Desni bekovi: Juan Cuadrado, Danilo
Lijevi bekovi: Alex Sandro, Luca Pellegrini

Stoperi: Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Matthijs De Ligt, Merih Demiral

Vezni igrači: Rodrigo Bentancur, Sandro Tonali, Paul Pogba, Aaron Ramsey, Adrien Rabiot, Blaise Matuidi

Ofenziva: Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala, Mauro Icardi, Dejan Kuluševski, Douglas Costa

Otpisani igrači iz ove sezone: Daniele Rugani, Mattia De Sciglio, Sami Khedira, Miralem Pjanić, Federico Bernardeschi, Gonzalo Higuain

Novi Juventus u 4-3-1-2 formaciji

Novi Juventus u 4-2-3-1 formaciji

Pročitajte više