Novi Rosberg Hamiltonu napokon pokazao mišiće

Foto: Getty Images/Guliver Image

NICO ROSBERG je dobar dečko i ugodan momčadski kolega koji je više puta pokazao da može imati Hamiltonovu brzinu, ali u duelima na stazi Britanac je gotovo uvijek izlazio kao pobjednik. Španjolska je pokazala da je Rosberg rekao dosta i napokon odlučio pokazati zube, piše MaxF1.

Lewis Hamilton izuzetno je brz i spretan trkač s izuzetnim osjećajem za bolid i njegovo pozicioniranje na stazi, bilo da napada ili se brani, a njegov momčadski kolega Nico Rosberg to je itekako osjetio na svojoj koži.

U prvoj godini Mercedesove dominacije pamtimo njihov prvi okršaj s ozbiljnijim posljedicama u Belgiji 2014. kada je Rosberg nespretno probušio stražnju lijevu gumu na Hamiltonovom W05 i oštetio svoje prednje krilo. Lewis je kasnije odustao, a pobjedu su poklonili Danielu Ricciardu u Red Bullu. Rosberg je nakon utrke dobio ‘po prstima’, proglašen je krivim, morao se ispričati i biti izuzetno oprezan u budućim duelima s Hamiltonom. Britanac je to sjajno iskoristio, slavio na šest od preostalih utrka u sezoni i osvojio naslov prvaka.

Nico je vodio u Japanu, ali ga je Hamilton prestigao u kišnim uvjetima i došao do pobjede. Slična situacija dogodila se u Austrinu i ishod je ponovno bio isti – Rosberg popušta pod pritiskom, oprezan je u duelu zbog onoga što se dogodilo u Belgiji te Hamilton ponovno pobjeđuje.

Zatim je došla 2015. – Hamilton je bio dominantan u prvom dijelu sezone, a Rosberg je tek povremeno bio prijetnja. Nijemac se počeo buditi osvajanjem sjajnog pole positiona u Japanu gdje je drugu godinu zaredom bio brži od Hamiltona.

 


Rosberg je od Japana 2015. nanizao šest uzastopnih pole positiona, ali Hamilton mu je u Japanu i SAD-u ponovno pokazao zube u izravnim okršajima na stazi.

Na Suzuki je Nico drugu godinu zaredom zasjenio Lewisa u kvalifikacijama, ali Hamilton je bolje startao i držao unutarnju stranu u prvom zavoju. Rosberg je pokušao vanjske strane, ali u drugom zavoju Lewis mu nije ostavio dovoljno mjesta i Nijemac mora van staze zbog čega je izgubio još nekoliko pozicija. Borba za pobjedu riješena, Lewis ponovno slavi.

Lewis je priznao da je njegovo držanje trkaće putanje bio “čvrst, ali pošten” manevar.

“Nisam htio otići široko i izgurati ga, isprve sam mu pokušao ostaviti mjesta,” rekao je Hamilton.

“Kad sam došao ispred njega, počelo mi je ponestajati staze i morao je popustiti. Super sam ponosan na sebe jer sam morao izvesti manevar do kraja kako treba, a da nisam, lupao bih se o glavu".

Hamilton tvrdi da svojom vožnjom nije namjerno izgurao Rosberga.

“Kad ste na vanjskoj putanji morate to očekivati. Teško je, slažem se, ali ovo nije prijateljska partija šaha – nisam učinio ništa opasno što bi nas izbacilo iz utrke. Želio sam pobijediti na utrci.”

Na idućoj utrci u Rusiji Rosberg je ponovno osvojio pole position, dobro startao i vodio u utrci, ali kvar ga je prisilio na odustajanje. Lewis je povećao ionako veliku prednost u poretku vozača i treći naslov činio se kao formalnost koju je trebalo potvrditi.

Uslijedila je VN SAD-a u Austinu koja je startala po kiši i bila jedna od najboljih utrka sezone. Rosberg je u skraćenim kišnim kvalifikacijama (bez Q3), voženim na dan utrke zbog izuzetno loših vremenskih uvjeta, ponovno osvojio pole position, a Lewis mu je pravio društvu u prvom startnom redu.

Ali start utrke ponovno je donio okršaj Mercedesovih vozača. Hamilton bolje starta i poravnat je s Rosbergom uoči kočenja za prvi zavoj, ali Hamilton pušta bolid široko i prisiljava Rosberga da izađe sa staze, uz dodir prednjim kotačima. Kvyat je prešao Ricciarda i nalazi se na drugom mjestu, dok je Rosberg četvrti.

Rosberg je nakon utrke rekao da je Hamilton bio vrlo agresivan na startu utrke.

“U prvom zavoju Lewis je bio vrlo agresivan, ali što reći, nisam pogledao incident pa ne mogu davati dodatne komentare. Ali bio je izuzetno agresivan. Došlo je do kontakta, rekao bih da je Lewis ušao u moju putanju.”

Nijemac je nakon toga pao na četvrto mjesto, da bi u 18. krugu prestigao Hamiltona i vodio dobar dio utrke. Sigurnosni automobili dvaput su uništavali Rosbergovu prednost i Hamiltona doveli u situaciju da se vrati u sam vrh.

Britanac je iskoristio Rosbergovu pogrešku u posljednjoj fazi utrke kada se nalazio u vodstvu i osvojio svoj treći naslov prvaka.

“Imao sam malo proklizavanje, nešto što mi se nikad ne događa, čak ni na testiranju pa zaista ne mogu objasniti,” rekao je Rosberg.

“Očito je to bio veliki udarac za mene, na takav način izgubiti vodstvo, a time i pobjedu. Dotad sam se osjećao dobro u bolidu i pobjeda je bila moja.”

Kao da okršaj u prvom zavoju nije bio dovoljan, Hamilton je nakon utrke izjavio da bi ‘ionako prestigao Rosberga‘, čak i da nije pogriješio na izlazu iz zavoja i tako mu poklonio pobjedu i treći naslov prvaka. A ulje na vatru bilo je Lewisovo bacanje kape prema Rosbergu koji ju je ljutito bacio natrag.

Nakon Austina, Rosberg je u Meksiku, Brazilu i Abu Dhabiju nanizao još tri pole positiona, ali i tri pobjede. Nico je u Meksiku priznao da su ga Lewisovi komentari nakon utrke u Austinu inspirirali i dali mu novu motivaciju.

“Kad smo došli u Meksiko, dobio sam novu motivaciju. Mexico City, sjajna nova staza, nevjerojatan bolid, a neke stvari koje je Lewis izjavio nakon Austina dale su mi još više motivacije da uzvratim udarac i pobijedim ga,” rekao je Nico za Sky Sports F1.

“Jedva sam čekao uzvratiti. Austin je bila vrlo teška utrka zbog gubitka prvenstva. Bilo je bolno.”

Nije poznato na koje točno Lewisove komentare Nico misli, ali nakon utrke je izjavio da je Hamiltonova vožnja u prvom zavoju bila ‘izuzetno agresivna‘ i ‘korak predaleko’ od onoga što smatra fer vožnjom.

Hamilton je u Austinu 2015. osvojio treći naslov prvaka i razumljivo da mu je intenzitet, svjesno ili nesvjesno, sigurno pao. S druge strane, Rosberg je bio motiviraniji nego ikad i želio je na pozitivan način završiti sezonu i izgraditi nešto na čemu će temeljiti novi uzlet i novi napad na naslov prvaka 2016.

Nico je slavio na posljednje tri utrke 2016. u Meksiku, Brazilu i Abu Dhabiju i na sve tri se uspio othrvati pritisku momčadskog kolege kojeg je u kvalifikacijama pobijedio na posljednjih šest utrka 2015. Bez obzira na Rosbergov dobar završetak sezone, malo je tko Rosberga shvaćao ozbiljno, pogotovo jer je Hamilton ionako već bio prvak i mislima na godišnjem odmoru.

Ali od VN SAD-a 2015. Rosberg utrku nije završio iza Lewisa Hamiltona niti je izgubio ijedan okršaj na stazi.

U prvoj utrci sezone u Australiji Hamilton je bio brži u kvalifikacijama, ali Rosberg ga prelazi na startu i nakon Ferrarijeve dvojbene strateške odluke nakon prekida utrke dolazi do relativno lake pobjede.

 

 


 U Bahrainu je Lewis ponovno na pole positionu, ali Rosberg ponovno bolje starta i dolazi do pobjede, dok Lewisa pogađa Bottas u Williamsu i oštećuje mu bolid. Loša sreća, ali sam ju je izazvao lošijim startom.

U Kini i Rusiji Hamiltona su pogodili problemi u kvalifikacijama gdje mu je otkazala MGU-H jedinica, a u Španjolskoj je Hamilton ponovno osvojio pole position. Ali u utrci Rosberg ponovno napada, ulazi Lewisu u zavjetrinu i prolazi ga s vanjske strane prvoga zavoja.

Rosberg je bio u pogrešnom načinu rada motora pa ga je Lewis sustizao na izlazu iz trećeg zavoja. Nico je shvatio pogrešku, pritisnuo gumb za najveću snagu, ali bilo je prekasno. Lewis mu se brzo približavao i Nico je zatvorio vrata. Prekasno ili ne, ovoga puta odlučio je zatvoriti vrata.


Hamilton tada više nije imao gdje nego na travu gdje gubi kontrolu nad svojim Mercedesom i izbacuje obojicu iz utrke. Suci su situaciju kasnije proglasili trkaćim incidentom što i jest najbolji opis cijele situacije. I jedan i drugi mogli su izbjeći sudar, ali ovoga puta Rosberg nije htio biti taj koji će (ponovno) popustiti.
 

 
Niki Lauda podržava Rosbergovo zatvaranje vrata Hamiltonu jer je bio vodeći i ima pravo braniti svoju poziciju, baš kao što je i Lewis to u prošlosti činio.

“Za mene je stvar vrlo jednostavna,” rekao je Mercedesov neizvršni direktor Niki Lauda: “Bila je to kriva procjena u Lewisovoj glavi, krivim ga više nego Rosberga. Ali za Mercedes je ovo neprihvatljivo. Lewis je bio preagresivan u namjeri da ga prestigne, zašto bi mu Nico ostavio mjesta? Bio je u vodstvu. Ovo je bilo potpuno nepotrebno. Katastrofa je da su oba Mercedesa ispala već nakon par zavoja".

Rosberg je nakon Španjolske zadržao 43 boda prednosti ispred Lewisa Hamiltona, ali još važnije, pokazao mu je da je sad mnogo čvršći u duelima na stazi i puno bolji na startu utrke.

Nakon Austina 2015. Nico nije izgubio od Lewisa na dan utrke. Iako je toga dana izgubio, Nico je očito izvukao važne lekcije i promijenio svoj pristup utrkivanju s Lewisom. I zasad mu to donosi rezultate.

 

Pročitajte više