SERIE A

Novinar suspendiran zbog rasističkog komentara o Lukakuu

Foto: EPA, screenshot

TALIJANSKI televizijski analitičar suspendiran je zbog rasističkog ispada na račun Romelua Lukakua. Luciano Passirani rekao je ga se može zaustaviti samo "ako mu daš 10 banana da pojede".

Passirani je o belgijskom napadaču u emisiji "Qui Studio a Voi Studio" govorio je u hvalospjevima, ali mu se omaknula metafora koja se ne može protumačiti nikako nego rasistički.

"Nema takvog igrača, kao da je Duvanov blizanac"?!

"Lukaku je jedno od najboljih pojačanja koje je Inter mogao dovesti. Ne vidim takvog igrača ni u jednoj drugoj talijanskoj momčadi. On je jedan od najsnažnijih igrača, zato ga volim, kao da je blizanac Duvana Zapate iz Atalante", govorio je 80-godišnji novinar.

Već u toj kontradiktornosti moglo se vidjeti da se pogubio, a pogotovo kad je nastavio.

"Oni imaju nešto ekstra što drugi nemaju, zabijaju golove i vuku svoje momčadi naprijed. Taj tip ubija jedan na jedan, a ako ga pokušaš zaustaviti, završit ćeš na podu. Ili imaš 10 banana koje ćeš mu dati da pojede, ili..."

Krajnje neprikladna metafora

Direktor showa Fabio Ravezzani rekao je da se Passirani ispričao, ali da to nije dovoljno.

"G. Passirani ima 80 godina i komplimentirajući Lukakuu upotrijebio je metaforu koja je ispala rasistička. Mislim da se radilo o užasnom trenutačnom gubitku lucidnosti, ali čak i kad su trenutačne, ne mogu tolerirati takve greške", objasnio je suspenziju.

Lukaku se izvrsno snašao na početku karijere u Interu, zabio je dva gola u prve tri utakmice, a Nerazzurri su na vrhu Serie A. Međutim, rasizam ga prati gdje god se okrene. Navijači Cagliarija su ga dočekali majmunskim hukanjem, a da stvar bude gora, Interovi navijači su ih otvorenim pismom podržali, odnosno opravdavali.

Navijači: Nismo rasisti, samo pomažemo svojoj momčadi

"Morate razumjeti da Italija nije poput mnogih sjevernoeuropskih zemalja u kojima je rasizam pravi problem. U Italiji imamo način da pomognemo svojoj momčadi tako da kod protivnika stvaramo nervozu, ne zbog rasizma, nego da ih ometemo", stajalo je u priopćenju.

Lukaku takva objašnjenja ne prihvaća.

"Mnoge igrače prošlog su mjeseca rasistički vrijeđali, a jučer su i mene", napisao je Belgijac na Instagramu nakon utakmice s Cagliarijem.

"Nogomet je igra u kojoj bi trebali uživati svi i ne bismo trebali prihvaćati nikakav oblik diskriminacije koji će osramotiti našu igru. Nadam se da će nogometni savezi diljem svijeta snažno reagirati na sve slučajeve diskriminacije."

Pročitajte više