Nogomet

"Novo nogometno pravilo nije pravedno"

Foto: Guliver Image/Getty Images

ODBOR za donošenje nogometnih pravila (Ifab) u petak je odobrio uvođenje pet umjesto dosadašnje tri zamjene igrača, a ova privremena odluka stupa na snagu odmah, u zajedničkoj su objavi za medije iznijeli Fifa i Ifab.

"Svakoj momčadi bit će dopušteno na utakmici izvesti pet zamjena, uz mogućnost još jedne zamjene ako se igraju produžeci", navodi se u priopćenju Fife.

Mnogi su protiv ovakve odluke jer smatraju da pomaže bogatijim i jačim klubovima, onim sa širim igračkim kadrom. Jedan od njih je i Zdenek Zeman, legendarni češki trener koji je posljednji posao imao u Pescari prije dvije godine.

"To nije pošteno. Ako igrate 20 kola s tri dopuštene izmjene, ne možete mijenjati pravila usred sezone. Promjena pomaže klubovima koji imaju širi igrački kadar i kojima skupo plaćene zvijezde sjede na klupi."

Ranije je sličnu poruku poslao Giuseppe Bergomi, bivši Interov legendarni nogometaš.

"Ako se uvede pravilo o pet izmjena, mislim da će Lazio biti najveći gubitnik. Najveći dobitnici bit će Juventus i Roma, klubovi koji imaju širi igrački kadar", rekao je Bergomi i naveo kako je Simone Inzaghi, trener Lazija, u dosadašnjem dijelu sezone fantastično koristio mogućnost tri izmjene, ali da bi s pet dostupnih izmjena imao problem jer nema koga ubaciti u igru.

U trenutku prekida prvenstva vodeći Juventus ima bod više od Lazija i ta dva kluba bi se trebala boriti za naslov prvaka kad se liga nastavi.

Pročitajte više