NULA OD DINAMA Klub koji je sjebao Ligu prvaka

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

NULA BODOVA, NULA GOLOVA I NAJGORI KLUB U POVIJESTI LIGE PRVAKA. To su nakon još jednog poraza, 0:2 kod Juventusa kojim je završio natjecanje u Ligi prvaka, negativni rekordi Dinama, prodajnog obiteljskog biznisa loše maskiranog u udrugu građana, koja još lošije glumi nogometni klub.

Ali Dinamo se i ovom neprilikom pokazao uspješnim i to na nekoliko područja. Jedno je ono gdje od vlastitih navijača iznimno dobro i u kontinuitetu radi budaletine. Jer nakon još jedne povijesne blamaže do koje je došlo jer je Dinamo i prije ove sezone prodao najbolje mlade igrače kako bi bio ono što u Europi jedino je - sramota za hrvatski nogomet i kanta za napucavanje ostalima u skupini, navijačima se tko zna koji put prodaje priča o mladosti, školi i budućnosti. 
 
Ovakav Dinamo nema budućnosti, posebno ne u Ligi prvaka a škole poput ovojesenske odavno je previše, što se vidi i po tome da se usprkos dijeljenju ulaznica po vrtićima i školama te darovanju karata za hrvatski derbi ako se kupi karta za gledanje Dinamova poraza u LP-u, na Maksimiru na utakmicama protiv atraktivnih španjolskih i francuskih klubova, sakupi nategnutih desetak tisuća gledatelja.

Besramne laži o mladosti 
 
Ove činjenice ne priječe dinamovce pod ugovorom da stalno ponavljaju besramne laž o mladosti, školi i budućnosti i to upravo u danima kada se i na međunarodnoj razini otkriva kamo završava novac od transfera navodno namijenjen Dinamu i to baš kada se čeka prodaja tržišno najpotentnijeg tinejdžera, vlasnička struktura kojeg je jedan od hitova u moru dokumenata Fotball Leaksa. Ali dok se svakodnevno saznaju razne prljave tajne svjetskog nogometa, Dinamove europske sramote su javne, pred milijardama gledatelja koji u Ligi prvaka ne žele gledati Dinamo, a UEFA će im brzo tu želju ostvariti.
 
Točno tako, ne "klubove kao Dinamo" ili "slabe poput Dinama", jer prvak Hrvatske europski je unikat kada je u pitanju besramno isisavanje milijuna iz UEFA-ina fonda za sudjelovanje u LP-u, nakon čega slijedi statiranje i odbrojavanje do završetka svakog od šest nokauta koji se u klubu lakše podnose zato što imaju 15 milijuna razloga za to. 
 
U ovom desetljeću, točnije u zadnja četiri nastupa u skupinama Lige prvaka, za vrijeme svevlasti obitelji koja je "otišla iz Dinama", klub ima po jednu pobjedu i remi te 22 poraza, uz gol razliku 7:65. Svake od tih godina dokazivali smo ono što ćemo napraviti i sada; Dinamo je europski negativni raritet po tome koliko je sramotno i nedopustivo loš u LP-u. I nije problem ono što u posljednje vrijeme ponavljaju neupućeni novinari i ljubitelji nogometa, da se Liga prvaka mora reformirati zbog formata kvalifikacija LP-a, kroz koje zahvaljujući Platiniju prolazi previše loših i malih klubova kojima u skupinama nije mjesto i tamo služe samo za uzimanje mjesta bogatima, popunjavanje broja i popravljanja gol-razlike.
 
Otkrit ćemo vam kakav je Dinamo klub 
 
Moramo vam "odati tajnu", jedini takav klub je Dinamo. Ali, kako smo rekli, evo dokaza da ne govorimo bez veze. Navest ćemo primjere učinka u Ligi prvaka klubova koji se po subjektivnoj ocjeni, ali i egzaktnim pokazateljima (UEFA-inim koeficijentima i statusu u ždrijebu) po svemu mogu mjeriti s vječnim prvakom Hrvatske i sramotom Europe, dakle prvake koji treće pretkolo i play-off Lige prvaka prolaze "Champions Routeom", putem rezerviranim za nacionalne prvake srednje klase:
 
Ludogorec je igrajući s Arsenalom, PSG-om i Baselom uzeo tri boda i prezimljava u Europi, točnije osigurao je prvi eliminacijski krug Europa lige. Celtic u nemilosrdnoj konkurenciji Barcelone, Manchester Cityja i Borussije (M) nije prošao skupinu niti u utješni EL, ali je skupo prodao kožu i tri utakmice završio bez poraza. Legia je u jako teškoj skupini, s Realom, Borussiom Dortmund i Sportingom iz Lisabona, postigla čak devet golova, osvojila četiri boda, što joj je dovoljno za treće mjesto i veljaču u Europi u nokaut fazi Europa lige. Copenhagen je igrajući s Leicesterom, Portom i Bruggeom skupio čak devet bodova i također osigurao eliminacijsku fazu EL-a. Prošle godine dosta smo pisali o kazahstanskoj Astani koja je sa skromnom momčadi ne samo senzacionalno ušla u skupinu LP-a, nego tamo u konkurenciji Atletica, Benfice i Galatasarya imala samo dva poraza.
 
Ako i nakon svega navedenog mislite da je Liga prvaka previše za klub Dinamova statusa i da je po njegovoj mjeri Europa Liga, podsjećamo da je Dinamo prije dvije godine rekordnim 16. porazom u skupini i tog natjecanja službeno postao najgora momčad otkako je 2009. Kupu UEFA promijenjenio ime i format.
 
Ovo je jedina istina i realnost o Dinamu u Europi, a ne bajčice o modrim tinejdžerima, mladim plavim lavovima i Dinamovoj budućnosti u liku 18-godišnjeg Mora ili tek godinu dana starijih Benkovića, Gojaka, Kneževića i Ćorića. Jer kako da se navijači Dinama raduju zbog njihovih hrabrih predstava u zadnje dvije utakmice u LP-u, a Moro je u Torinu bio odličan, kada znaju da će ih se prvom prilikom prodati? 
 
Nema više preplate na punu mrežu i punu blagajnu 
 
Kako itko može biti sretan što da će ih na ljeto zamijeniti novi "kadeti" koji će prije plasmana preko granice biti bačeni u vatru i žigosani Dinamovim luzerskim biljegom bez da su stigli iti do kraja razviti talent ili pokazati puni potencijal, "pojačani" nekim novim soudanijima i fernandesima, kojima će Dinamo opet biti poligon za basnoslovnu zaradu te nezainteresiranost i potpunu odsutnost na važnim utakmicama? 
 
Zato što ovo, kao što smo toliko puta isticali, nije Dinamo, nego "Klub nekada poznat kao Dinamo", sada u Europi sveden na ruglo, sprdačinu. 
 
Ali, nema više Dinamove pretplate na LP te punu blagajnu i mrežu tamo, jer na njegovo vlasništvo, pehar prvaka Hrvatske koji mu svih ovih godina omogućava da polaže pravo na ulazak u skupine LP-a i EL-a, oko je bacila i Rijeka koja pred zimsku pauzu ima šest bodova prednosti u HNL-u. Pred rasklimanim Dinamom koji vapi za pojačanjima i kvalitetom u svim linijama jako je težak posao zadržavanja titule. Sve da mu to i uspije, tko jamči da će se loši Dinamo idućeg ljeta probiti do jack-pota i nove runde sramoćenja do koje ga je, podsjećamo, prije pet mjeseci trebao izbaciti već Vardar u prvom pretkolu. Ako Dinamo kojim čudom ostane bez naslova na proljeće, pa ga onda vrati 2018., gotovo da se može pozdraviti s Ligom prvaka, jer za tada je zakazana njena reforma, baš zato da u nju ne bi ušao Dinamo.
 
Bila bi to prava kazna za klub koji u Europi bez ikakva sportskog cilja, natjecateljske ambicije ili imperativa, osim "uzmi lovu i bježi" nakon što se uđe u skupinu Lige prvaka. Prava kazna ne samo zato što je taj klub srušio koncepciju UEFA-e i Lige prvaka, jer te uvažene institucije i ne zaslužuju ništa drugo, nego zato što je ovaj Dinamo iz godine u godinu laže i ponižava vlastite navijače. 

Pročitajte više