Obama iz Peckhama: Rio Ferdinand prvi ustoličeni crni kapetan Engleske



DUG je put od skromnog Friary Estatea do prestižne uloge engleskog kapetana, posebno za igrača tamne puti.

Iako je Ferdinand još prije nosio vrpcu, kao Paul Ince (bio kapetan kada bi izostali Platt i Pearce, primjerice, na Ferdinandovu debiju '97.) i Sol Campbell (na tri prijateljske utakmice), bila su to privremena rješenja, a ovo je prvi put da je izbornik dugoročno postavio kapetana koji je tamnoput.

Čak je i Capello, koji stvari rješava bez puno ceremonije (kao kad je Terryja razriješio kapetanske dužnosti zbog preljuba), za ovu prigodu sazvao igrače i održao kratak govor kojim ih je obavijestio da je Unitedov branič njegova nova produljena ruka na terenu. Engleski mediji ističu da je Capello time napravio povijesni potez, naročito kada se uzme u obzir da je Ferdinand za frontmana postavljen na neodređeno i prije Svjetskog prvenstva.

"Nisam proslavio, nije bilo oduševljenja, pjesme i plesa, samo je to objavio pred momcima i bilo je lijepo. Rekao je da sam ja novi kapetan i krenuli smo dalje. Ne želim da se od toga radi velika priča jer imamo mnogo posla napraviti za SP", skromno je Ferdinand komentirao gestu koja je tema dana u Engleskoj.

U drugom dijelu sezone bilo je upitno hoće li Ferdinand (76 nastupa za Englesku) uopće ići na SP zbog kronične ozljede leđa, ali kura injekcija je urodila plodom i sada se sprema na svoje već četvrto Svjetsko prvenstvo. Drugi strah, o kojem se danas u engleskim novinama ne piše, vezan je uz njegove nastupe, koji su posljednjih godinu dana bitno ispod kvalitete na koju je naviknuo publiku.

Danas su u modi romantične reminiscencije na 1966. kada je Bobby Moore, još jedan izdanak West Hamove škole i također dominantni branič (ali plavokosi bjielac), kao prvi i jedini Englez podigao trofej namijenjen svjetskom prvaku.

Rio nije crnac, nego mulat

Naravno, i prostim okom je vidljivo kako Ferdinand nije tipični predstavnik crne rase, posebno ako se zna da mu je majka plod englesko-irske ljubavi (otac mu je s Kariba). Uostalom, kao što oni koji likuju nad prvim crnim predsjednikom SAD-a previđaju činjenicu da je i njemu majka Engleskinja, što je također očito "razblažilo" boju njegove puti.

Pročitajte više