Objavljen popis rukometaša za olimpijske kvalifikacije. Nakon 2018. pozvan Kopljar

Foto: Profimedia

PREMDA je prije dva dana otpustio Gorana Perkovca, HRS je, prema obvezi koju ima prema Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF-u) i organizatorima olimpijskih kvalifikacija, objavio širi popis od 35 igrača za skorašnje olimpijske kvalifikacije. S tog popisa, budući izbornik reprezentacije odabrat će igrače koje će voditi u Hannover. U odnosu na popis igrača za EHF EURO 2024., nekoliko je novih (starih) imena. 

To se prije svega odnosi na Jakova Gojuna i Marka Kopljara, dvojicu specijalista za obranu. U odnosu na širu listu za Europsko prvenstvo, s popisa su otpali Gianfranco Pribetić i Maksimilijan Molc. Posebno je zanimljiv povratak Marka Kopljara, koji za reprezentaciju nije igrao od 2018.

Povratak Kopljara nakon šest godina

U hrvatskoj reprezentaciji igrao je punih deset godina, od 2008. do 2018. godine. U tom razdoblju osvojio je srebro i dvije bronce na europskim prvenstvima, svjetsko srebro i broncu te olimpijsku broncu. Neko vrijeme bio je i kapetan hrvatske reprezentacije. U tih deset godina propustio je samo svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine, zbog problema s koljenom, gdje smo bili četvrti.

Lijepo je vidjeti da su na popisu Ivan Martinović, koji je ozlijeđen na Europskom prvenstvu, ali koji provodi intenzivnu terapiju i nada se da bi mogao biti spreman za kvalifikacije, David Mandić koji je također zbog ozljede propustio Europsko prvenstvo, ali i Josip Šarac. Oni bi se uskoro trebali vratiti na teren i biti spremni staviti na raspolaganje i klubu i reprezentaciji.   

Kao što je poznato, Hrvatska se nalazi u Skupini 2 olimpijskih kvalifikacija zajedno s Njemačkom, Austrijom i Alžirom. Prema već objavljenom rasporedu, točna satnica još se čeka, a hrvatska rukometna reprezentacija prvi susret igra 14. ožujka 2024. godine s Austrijom.

Dan ili dva kasnije (odluka IHF-a, organizatora i vlasnika televizijskih prava), na rasporedu je susret s domaćinom Njemačkom. Posljednji susret naša reprezentacija igra 17. ožujka protiv Alžira. Dvije najbolje reprezentacije iz svake od tri skupine kvalifikacija stječu pravo nastupa u Parizu. Do sada su to pravo izborile Francuska, Danska, Švedska, Japan, Argentina i Egipat.

Cijeli popis pogledajte na OVOM linku. 

Pročitajte više