NOVAK ĐOKOVIĆ

Objavljen razgovor Đokovića i Australaca: Nisam cijepljen, dva puta sam imao koronu

Foto: Profimedia

NOVAKU Đokoviću dobio je pravo na vizu i mora biti pušten iz imigracijskog hotela. Đoković je, podsjetimo, u srijedu stigao u Australiju s tvrdnjom da ima liječničko izuzeće o cijepljenju, inače nužnom za nastup na Australian Openu. Nakon zadržavanja na aerodromu odveden je u imigracijski hotel u kojem se nalazio otkako mu je u četvrtak oduzeta viza.

Đoković je odluku o oduzimanju vize osporavao pred sudom kojim predsjeda sudac Anthony Kelly i koji je, navodi se, dozvolio da se Đoković odvede na javnosti nepoznatu lokaciju dok traje suđenje. Nju su predložili njegovi odvjetnici koji i tvrde da se Đoković 16. prosinca zarazio koronavirusom te da po dolasku u Australiju nije imao nikakve simptome zaraze.

Nije cijepljen

Samim time je, tvrde, ispunio uvjete za ulazak u zemlju prema smjernicama ATAGI-ja (Australska tehnička savjetodavna skupina za imunizaciju). Tvrde i da mu je uskraćena proceduralna pravičnost prilikom donošenja odluke o ukidanju vize.

Dio transkripta Đokovićevog obraćanja australskim vlastima otkriva da je rekao kako nije cijepljen protiv zaraze. Dosad se njegov status cijepljenja nije točno znao.

"Ja sam profesionalni tenisač i glavni razlog mog dolaska u Australiju je nastup na Australian Openu u Melbourneu. Nisam cijepljen, ali sam dva put prebolio koronavirus. Prvi put u lipnju 2020., a drugi puta nedavno. Bio sam pozitivan na testu 16. prosinca prošle godine", rekao je Đoković prema transkriptu razgovora kojeg su objavili svjetski mediji.

Priča još nije gotova

Australske vlasti navode da nije ispravno tvrditi da je ranija zaraza uvjet za iznimku za ulazak u zemlju, već razlog da se cijepljenje odgodi za šest mjeseci. Odvjetnici australske vlade zatražili su od suca da odbije Đokovićev prigovor i da se na njegov teret stavi plaćanje troškova.

Sudac je odlučio da Đoković ima pravo na vizu i da u sljedećih 30 minuta mora biti pušten iz imigracijskog hotela. Bez obzira na to, nije gotovo. Ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews spremna je svojom odlukom ponovno ukinuti Đokovićevu vizu.

Australske vlasti inzistiraju na tome da ih ništa ne sprječava da Đokovića ponovno privedu.

Pročitajte više