kobe bryant

Objavljeno je zašto se srušio helikopter Kobea Bryanta

Foto: Guliver Image

AMERIČKA agencija za sigurnost u civilnom prometu (NTSB) objavila je danas rezultate istrage o padu helikoptera u kojem je 26. siječnja prošle godine poginuo 41-godišnji Kobe Bryant.

Legendarni košarkaš Los Angeles Lakersa putovao je s kćerkom Giannom i još šestero putnika iz Orange Countyja u Los Angelesu u Ventura County na omladinski košarkaški turnir. Kad je stigao do Fernando Valleya, pilot je naišao na gustu maglu i oblake i ubrzo se srušio. U padu je poginulo svih devet osoba koje su bile u letjelici.

Istražitelji su zaključili da helikopter Sikorsky S-76 nije imao nikakvih tehničkih nedostataka te da je pilot svojim potezima izravno odgovoran za nesreću.

Ara Zobayan je netom prije nego što je srušio helikopter kontroli leta javio da diže helikopter iznad oblaka, a istraga je pokazala da je u tim trenucima helikopter gubio visinu u brdovitom području. Pilot je bio potpuno dezorijentiran, nije mogao razaznati uspinje li se letjelica ili se spušta te na koju stranu se naginje. Dezorijentaciju su uzrokovali gusti oblaci i magla koji su, uz brdoviti teren, bili kobni.

Zobayan je bio iskusan pilot koji je Bryanta i njegovu obitelj često prevozio helikopterom, a istražiteljima nije jasno zašto je uletio u maglu kad je mogao koristiti druge rute kako bi sigurno prevezao putnike.

Pročitajte više