Odbijena žalba Hajduka, Dinamu ostaje pobjeda 3:0

Foto: Hina; HNS

ODBOR za hitnost Hrvatskog nogometnog saveza održao je danas sastanak na kojem je donio odluke o razrješenju odnosno imenovanju članova Komisije za žalbe HNS-a, koja treba odlučiti o žalbi Hajduka na registraciju neodigranog derbija kao pobjede Dinama 3:0.

Samo par sati kasnije Komisija u novom sastavu pregledala je cijeli slučaj neodigranog derbija i odbila Hajdukovu žalbu. Utakmica ostaje upisana kao pobjeda "modrih".

"Odbor za hitnost HNS-a je na osobne zahtjeve razriješio Tomislava Grahovca, Matu Matića i Živka Slijepčevića dužnosti u Komisiji za žalbe. Za nove članove Komisije za žalbe imenovani su Davor Blašković i Stipe Cvitanović, a imenovani su na razdoblje do isteka mandata trenutnog saziva Izvršnog odbora HNS-a. Odluka stupa na snagu danom donošenja", stoji u priopćenju HNS-a.

Nešto kasnije objavljena je i odluka Komisije za žalbe:

"Komisija za žalbe Hrvatskog nogometnog saveza na današnjem je sastanku u sjedištu Saveza odlučivala o žalbi HNK Hajduka. Komisija za žalbe sastala se u kvorumu te je sukladno svojim ovlastima razmotrila žalbu Hajduka na odluku povjerenika za natjecanje MAXtv Prve lige o registraciji neodigrane utakmice 16. kola Dinamo - Hajduk rezultatom 3:0 u korist Dinama zbog neopravdanog nenastupanja momčadi Hajduka", objavio je HNS.

Komisija za žalbe, u kojoj su uz dva nova člana sjedili i Valentina Koprivnjak i Ante Tomaš, jednoglasno je donijela odluku da se žalba HNK Hajduk odbije kao neosnovana te je time potvrđena odluka povjerenika natjecanja. 

Dinamu su ekspresno vraćena tri boda na ljestvici na službenoj stranici Prve HNL.

HNS je jutros aktivirao članove Odbora za hitnost, koji je ustoličen na HNS-ovoj Skupštini početkom travnja. Davor Šuker, Damir Vrbanović i pet dopredsjednika (Mamić, Mišković, Vučemilović, Kulušić, Bukvić) ljudi su koji imaju pravo raspravljati o svim bitnim pitanjima, a IO nije dužan verificirati njihove odluke.

Odbor se sastao kako bi brzopotezno oformio Komisiju za žalbe, obzirom na ostavke dvojice svojih članova Tomislava Grahovca i Mate Matića. Da bi Komisija mogla odlučivati o Hajdukovom prigovoru, njihove ostavke moraju biti procesuirane, te u Komisiju moraju biti izabrani novi članovi.

Josip Brezni u svojoj odluci, osim registracije utakmice u korist Dinama, u točki dva navodi i pitanje štete koju je Hajduk, sukladno dopisu, dužan nadoknaditi na temelju zahtjeva organizatora. Hajdukov odvjetnik Davor Radić žalbom je ciljao upravo sastav Komisije za žalbe, u kojoj sjedi i Valentina Koprivnjak, a s kojom Radić poslovno surađuje u pravnim predmetima NK Osijek. Radić je stoga zatražio i njezino izuzeće iz Komisije. Taj je zahtjev odbačen kao neosnovan.

Hajduk tek očekuje odluku i drugog HNS-ovog tužitelja Krešimira Vlajčevića o potencijalnim kaznama za predsjednika Hajduka Marina Brbića i njegove pobočnike zbog bojkota derbija.

Pročitajte više