NOVI KAKA?

Nedavno je mami i tati plakao preko telefona, a sada bira između Barce i Reala

Foto: Getty Images

AKO POSTOJI jedna stvar koju Real Madrid obožava, onda je to dovođenje mladih brazilskih nogometaša za sulude iznose. Posebno ako uz to još može oteti igrača Barceloni, kao što bi mogao biti slučaj ovog ljeta. 

Vinicius Junior, Rodrygo Goes i Reiner samo su neki od mladih Brazilaca koje je Real doveo posljednjih godina, a sada bi se isto moglo dogoditi s Igorom Gomesom, sjajnim veznjakom koji nastupa za Sao Paulo. 

Novi Kaka

Igor Gomes sjajni je ofenzivni veznjak kojeg u Brazilu odavno zovu novi Kaka, a sada je postao i jedna od glavnih meta španjolskih velikana. 

Gomes je u Sao Paulo stigao prije dvije godine i od tada skupio 44 nastupa za prvu momčad te zabio pet pogodaka. Također je nastupao za Brazil U20 i Brazil U23.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Kaka je i sam komentirao Gomesa rekavši da nije u redu što ga uspoređuju s njim jer mu to stvara nepotreban pritisak, ali i istaknuvši da ga on uistinu podsjeća na njega kada je u pitanju stil igre. 

Sve što Gomes još mora učiniti da sustigne Kaku jest osvojiti Zlatnu loptu, doći blizu rušenja svjetskog rekorda po visini transfera i osvojiti svjetsko prvenstvo s Brazilom. I sve to bez pritiska. 

Kakazinho

Mnogi tvrde da su usporedbe s Kakom problematične, ali Gomes ih voli čuti i često ih i sam evocira. 

"On ima svoju karijeru, a moja tek sad počinje. Radije bih razgovarao o sebi nego o Kakazinhu, kako me zovu, ali istina je da neke sličnosti postoje", rekao je Gomes za Globo Esporte pa otkrio s kim bi se usporedio od današnjih nogometaša: 

"Danas je na mojoj poziciji najbolji Kevin de Bruyne. On pomaže obrani, zabija golove, asistira, kontrolira igru i diktira tijek utakmice. Gledam njega i gradim sebe u nogometaša kakav želim biti", ističe Gomes. 

Da počnete zaustavljati ljude na cesti u Sao Paulu, svi bi vam rekli da je Gomes sljedeći Kaka i nogometna zvijezda u nastajanju. U redu, ne baš svi. 

Čovjek koji ga je mogao uništiti

Njegov bivši trener Cuca uvijek je držao Gomesa na klupi, a na terenu je forsirao Hernanesa, bivšeg veznjaka Juventusa i Intera. 

Situacija je otišla toliko daleko da je Gomes zamalo napustio Sao Paulo. Srećom za Gomesa, a i za Sao Paulo koji bi na njemu mogao zaraditi oko 50 milijuna eura, Cuca nije potrajao i u klub je došao Fernando Diniz, koji mu je dao potrebno vrijeme na terenu. 

Upravo kad je razmišljao o odlasku iz Sao Paula zbog tretmana Cuce, stigla je ponuda koja mu je mogla omogućiti dolazak u Europu. Javila se Sevilla. 

Odbio je kralja transfera

Monchi je stigao u Brazil i prezentirao ponudu prema kojoj je Gomes prvo trebao doći na posudbu u Sevillu, a onda, ako bi zadovoljio struku, ostati i za stalno.

Mladić je odbio tu ponudu kralja transfera jer nije bio spreman odreći se sna da zaigra za svoj Sao Paulo pred ljudima iz svog grada. Pokušala je Sevilla i nekoliko puta kasnije, ali bilo je to vrijeme kad je Gomes već bio meta Reala i Barcelone pa klub iz Andaluzije više nije mogao parirati u borbi. 

Ne samo da je ostao u klubu već je u prosincu 2019. prvi put nosio kapetansku traku. Postao je zaštitno lice kluba i čovjek u kojeg suigrači gledaju kad ne znaju što činiti na terenu, a tek mu je 21 godina. 

Bira između dva diva

Nije uvijek bio takav; kao dječak koji je tek počinjao u Sao Paulu, često je znao zvati roditelje nakon treninga ili utakmica i plakati kad nešto nije dobro napravio. 

"Uvijek sam bio jako samokritičan. Kad sam griješio, bio sam jako tužan, nisam se mogao smiriti neko vrijeme. Imao sam osjećaj kao da ne napredujem, kao da imam neki problem", rekao je Gomes za Globo Esporte u prosincu prošle godine kad je dobio kapetansku traku i status glavnog čovjeka svlačionice. 

Sada je vrijeme za neku novu svlačionicu u kojoj ga čeka nova runda dokazivanja. Hoće li ona biti u Barceloni ili Madridu, ostaje za vidjeti. 

 

 

 

Pročitajte više