VEDRAN ZRNIĆ PIŠE ZA INDEX

Odbio sam oproštajnu utakmicu. Cijela moja generacija otišla je na zadnja vrata

Foto: HRS, Pixell

DOJAM je, nakon prve utakmice na Euru i slavlja protiv Crne Gore, više nego dobar. Prvo kolo, nezgodan protivnik i pobjeda od šest razlike. Podsjetit ću da je moja generacija osvojila svjetsko i olimpijsko zlato, a rijetko kad je na otvaranju nekog velikog natjecanja razbila protivnika tolikom razlikom (27:21). To mi daje nadu i puni me optimizmom da ova momčad može daleko.

Početak utakmice nije bio dobar. Euforija, otvaranje turnira, prva utakmica - ušli smo stegnuti. Nismo bili dovoljno agresivni u obrani, davali smo puno prostora njihovim bekovima. Crna Gora je odigrala odlično prvo poluvrijeme, igrali su iznad svojih mogućnosti, ali kad su ostali bez snage stvari su došle na svoje mjesto.

Ključni igrač 

Drugo poluvrijeme Hrvatska je odigrala fenomenalno. Ključan potez je bio prelazak Domagoja Duvnjaka na prednjeg u obrani 5:1. Tu su se Crnogorci raspali, u tri minute smo otišli na četiri razlike i utakmica je bila gotova dvadeset minuta prije kraja. Mislim da su i Crnogorci znali da se ne mogu vratiti.

Sjajno je da smo igrali s velikim brojem igrača, mnogi su osjetili turnir i upisali se u strijelce. To je jako važno za njihovo samopouzdanje. Imamo puno mladih kojima je ovo prvo natjecanje i svaka minuta kao i gol na velikoj sceni zlata je vrijedan za njihov razvoj.

Ono što me brine je uloga Davida Mandića. Prebrzo je dobio dva isključenja, postao je nervozan, nesiguran, a on nam je jedan od ključnih igrača. Zašto? Pa samo on uz Duvnjaka može igrati prednjega u 5:1 obrani, a nije dobro da Dulu previše trošimo dok prvenstvo još nije ni počelo. Mandić mora paziti na takve situacije.

Također treba spomenuti kako je Crna Gora odigrala neku čudnu, ali i nezgodnu 3-2-1 obranu koja se znala transformirati u 3-3 što nije davalo puno prostora našim bekovima da se raspucaju. Mislim da će oni biti ključni protiv Bjelorusije u drugom kolu. Bjelorusija je odlična reprezentacija, puno mladih, ali odličnih i iskusnih igrača. Većina igrača igra u Meškovu, igraju SEHA ligu i Ligu prvaka, odlično se poznaju i bit će jako nezgodan rival. Njihova pobjeda protiv Srbije nije iznenađenje. Odmah je bilo jasno da ćemo se s njima boriti za prvo mjesto u skupini, ali vjerujem da će današnja pobjeda dodatno nabrijati naše igrače i da Bjelorusi u nedjelju nemaju šanse.

Slučaj Štrlek pokazuje kako stvari funkcioniraju godinama 

Presretan sam zbog pobjede, ali osvrnut ću se i na situacije koje su me zasmetale. Mnogi ovih dana komentiraju odnos prema Manuelu Štrleku, a sve su sinoć pred kamerama ponovili Pero Metličić i Drago Vuković. Manuelove brojke su nevjerojatne, njegov učinak za Hrvatsku je čudesan i neshvatljivo mi je da se događaju razlazi ovakve prirode. Najgore je što to nije novost u hrvatskom rukometu. Cijela moja generacija je doživjela sličan odnos. U Nexeu su mi htjeli prirediti oproštajnu utakmicu. Odbio sam jer smatram da to nema smisla ako niti jedan igrač iz moje generacije u reprezentaciji tu počast nije dobio. Tu sam ja najmanje bitan. Pero, Mirza, Ivano, Kina, Lac, Špoljarić, Šprem... Puno veći igrači od mene izašli su na stražnja vrata iz reprezentacije, a zašto je to tako ne znam. Nemam odgovor na to pitanje.

Što se tiče Manuela, vjerujem da će na koncu sve biti u redu te da će opet igrati za Hrvatsku. Način, mjesto i vrijeme bili su potpuno promašeni za raspravu o njegovom slučaju i moguće je da je mnogo toga izrečeno u ljutnji. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz rukometni Euro i Hrvatsku, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

*Sadržaj donosi Index u suradnji s PPD-om, te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više