Odjeci sa sjednice MOO-a

NAKON što mu je propao pokušaj da golfu i ragbiju otvori vrata obitelji olimpijskih sportova, Jacques Rogge na završnoj konferenciji za novinare nije zaboravio članovima MOO-a uputiti upozorenje.

´Moramo se upitati koliko ćemo još dugo sprječavati ulazak u olimpijsku obitelj onim sportovima koji taj status zaslužuju po svim mogućim kriterijima´, izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge nakon završetka trodnevne sjednice MOO-a u Mexico Cityu.

Iako je bio svjestan da će teško proći prijedlog da se sa olimpijskog programa skinu moderni petoboj, softball i baseball, Rogge se ipak upustio u avanturu. Na glasovanju je doživio poraz. Članovi MOO-a odluku o sudbini ta tri sporta odgodili su za dvije godine, odnosno za vrijeme nakon OI u Ateni 2004. To znači da ragbija i golfa neće biti na OI u Pekingu 2008.

Na zasjedanju u Meksiku, ipak, nije bilo sve tako crno za Roggea. Na snazi i dalje ostaje zabrana koja priječi članove MOO-a da posjećuju gradove kandidate za organizaciju olimpijskih igara. Naime, nedavna povijest pokazala da je to nepresušan izvor mita i korupcije, a u javnosti je najviše odjeknuo skandal vezan za Salt Lake City.

Potvrđeno je i opredjeljenje da članovi MOO-a ne smiju biti stariji od 70 godina, a članstvo im je ograničeno na dva mandata, odnosno osam godina. Predsjednikovanje je, pak, ograničeno na 12 godina (8+4). Restrukturiranje Skupštine MOO-a odgođeno za 2007. godinu. Po tomu prijedlogu bilo bi 115 članova MOO-a od kojih bi 70 bili ugledni pojednici, 15 bi ih dolazilo iz nacionalnih olimpijskih odbora, još 15 iz međunarodnih sportskih federacija, a preostalih 15 bi činili predstavnici sportaša.

Uslijedit će i reorganizacija sjedišta MOO-a u Lausannei, gdje je zaposleno 140 ljudi. Uvedena su neka nova direktorska mjesta, kao što je direktor za olimpijske igre i direktor informacijskoga upravljanja.

U sljedeće dvije godine planira se i povećanje novčanih rezervi sa 140 na 192 milijuna dolara.

Načelno je poduprijet i izvještaj o ograničenju troškova organizacije olimpijskih igara, a koji za sobom povlači ograničenje broja sportaša koji bi sudjelovali na OI, najviše 10.500 sportaša.

Pročitajte više