OI Atena: Radovi na samoj "granici izvedivosti"

MANJE od 150 dana prije početka Olimpijskih igara u Ateni organizatori su priznali da su radovi na ključnim infrastrukturnim objektima na "samoj granici izvedivosti" s obzirom na brojna kašnjenja, posebno glede prometnog povezivanja središta grada sa borilištima i zračnom lukom.

Novi grčki ministar transporta Michalis Liapis, čija je konzervativna stranka osvojila vlast u državi 7. ožujka nakon 11-godišnje vladavine socijalista, kazao je kako će Igre biti uspješne unatoč "kašnjenju radova, nekvalitetnoj izgradnji i obilnom premašivanju zadanog proračuna".

Liapis je kazao kako je krajnji trenutak da se zaborave političke nesuglasice, a Grčka se posveti dovršenju radova, od kojih su neki u velikom zakašnjenju. Prošlog tjedna je nova vlada u tri navrata intervenirala u prvotni plan izgradnje objekata, pa se tako odustalo od nekih planiranih tramvajskih linija, potpunog uređenja originalne maratonske staze i plana da se na veliki vanjski plivački bazen postavi krovna konstrukcija.

Novi kabinet želi po svaku cijenu dovršiti prometnu liniju koja će povezivati središte Atene sa dvadesetak kilometara udaljenom novom zračnom lukom, ali se odustalo od linije koja bi iz središta grada vodila do luke Pirej.

Ovi potezi su došli nakon razgovora predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacquesa Roggea i grčkog premijera Costasa Karamanlisa prošlog tjedna.

Svečano otvaranje Olimpijskih igara bit će 13. kolovoza na Olimpijskom stadionu, čija izgradnja također kasni jer će stadion biti dovršen svega tri tjedna prije početka natjecanja.

Pročitajte više