OIM: Bronca za Barbaru Matić, košarkaši u finalu na Srbiju!

Foto: HOO

HRVATSKA ima i drugu medalju na Olimpijskim igrama mladih! Judašica Barbara Matić ispunila je očekivanja i u kategoriji do 63kg osvojila brončanu medalju!

Judašica splitskih Pujanki kroz repesaž je ušla u borbu za broncu. Protivnica joj je bila Uzbekistanka Gulnoza Matniyazova, od koje je Barbara izgubila u polufinalu kadetskog SP-a prošle godine u Budimpešti. Bila je to prilika za revanš i Barby je priliku i iskoristila.

"Bilo mi je malo krivo što sam izgubila od Japanke u polufinalu. Realno sam imala šanse, no te sam misli bacila iza sebe prije nastupa za broncu. Rekla sam si to je to. Po meni je ovo veći rezultat nego bronca na kadetskom SP-u i jako sam sretna što imam olimpijsku medalju“, rekla je Barbara po završetku ceremonije dodjele medalja.

Prvu borbu Barbara je odradila vrlo lagano protiv suparnice s Haitija Wildjie Vertus, a rutinerski je svladala i kadetsku prvakinju Europe u kategoriji do 57kg (na OIM su spojene dvije kategorije, ona do 57kg i do 63kg) Turkinju Dilara Incedayi. Na red je došlo i polufinale, Japanka Miku Tashiro koja je kasnije osvojila zlatnu medalju. 

"Napravili smo odličnu taktiku, sve razradili i Barbara je na početku povela na Yuko. No nakon toga je uslijedio trenutak nepažnje i Japanka ju je uhvatila u zahvat držanja i držala 25 sekundi", rekao je trener Vladimir Preradović, ne krijući zadovoljstvo velikim sportskim uspjehom, osvojenom olimpijskom broncom.

Barbari bronca na OIM nije prvi veliki rezultat. Ona kontinuirano ostvaruje iznimne rezultate na međunarodnoj sceni. Barbara je brončana sa svjetskog kadetskog prvenstva i kadetska prvakinja Europe. Dugo hrvatski judo nije imao ovakve rezultate svjetske razine. S nepunih 16 godina, Barbara je jedna od najboljih judašica svijeta u svojoj dobi te odlična učenica Matematičke gimnazije u Splitu.

Nakon čak tri produžetka, košarkaši osigurali finale

U infarktnoj završnici drugog polufinala, tek u trećem produžetku hrvatski košarkaši ostvarili su pobjedu nad Grcima 33-30, a junak utakmice je sedamnaestogodišnji Marko Ramljak.
Hrvatska momčad ušla je u utakmicu dosta nesigurno, pucački su bili neraspoloženi, a obrana je bila propusna. Nije to bila igra koju su naši košarkaši prikazivali u prethodnim utakmicama. Trener Branimir Pavić pokušao je izmjenama prodrmati momčad no nakon prvog dijela zabili smo svega 5 koševa i Grci su dobili prvi dio rezultatom 12-5. Niti početak drugog dijela nije obećavao pobjedu. Grci su prvi postigli koš i povećali prednost na 14-5, no tada Pavićevi izabranici kreću smanjiti rezultat tricama. Od 26 pokušaja ušlo ih je samo 5 (šut 19 posto), ali dvije su bile ključne, vrijedne finala. Do samog kraja utakmice Grci su vodili koš-dva razlike. Desetak sekundi prije kraja Grci imaju 21-20 i slobodna bacanja; pogađaju oba za 23-20.

Činilo se nedostižno. No, u zadnjem napadu, u zadnjoj sekundi utakmice, sa zvukom sirene Marko Ramljak šutira i pogađa tricu za izjednačenje 23-23 i prvi produžetak. Uslijedilo je oduševljenje na tribinama, gdje je bila skoro cijela hrvatska sportska delegacija. U prvom produžetku Ramljak je ponovo tricom doveo Hrvatsku u vodstvo 26-25, ali nam je suđen prekršaj, a Grci pogađaju samo jedno slobodno bacanje i izjednačuju na 26-26 za drugi produžetak od dvije minute. Na kraju drugog produžetka Grci su vodili 30-28, no napravljen je prekršaj na Ramljaku koji pogađa oba slobodna bacanja za izjednačenje. Na tribinama ushićenje i nevjerica, hrvatski sportaši gromoglasno navijaju za svoje kolege. Kreće i treći produžetak i nakon samo četiri sekunde Marko Ramljak ponovo se nalazi na liniji trice, šutira i pogađa za konačnih 33-30! Hrvatska je u finalu košarkaškog turnira OIM-a. Medalja je osigurana, samo je još pitanje je li zlato ili srebro.

U finalu, koje je na rasporedu u ponedjeljak, Hrvatska će igrati protiv Srbije koja je također u produžecima pobijedila SAD 34-29 (nakon regularnog dijela bilo je 27-27).

Marko Ramljak nije krio sreću i zadovoljstvo: "Ovo je neopisivo! Sad možemo do kraja!“. Novinari su ga zaustavljali, tražili izjavu, impresije poslije utakmice koju je sam odlučio, no bio je skroman: "Loše smo odigrali, trebali smo biti bliži košu. Kad je izgledalo da ćemo izgubiti, nisam se predavao, rekao sam si pa treba probati, treba šutirati. Nisam previše razmišljao, već sam uzeo loptu i bacio je.“

Trener Branimir Pavić: "Tri produžetka i pobjeda…pa što reći. Presretni smo! Znali smo da je Grčka kvalitetna momčad, no ovakvo nešto nisam očekivao. Marko je preuzeo sve na sebe i preokrenuo utakmicu, donio nam pobjedu, iako su ostali dečki malo zakazali. I to je naša kvaliteta, kad jednima ne ide najbolje, nađe se drugi koji potegne.“ U finalu ih čeka Srbija, a dio igrača se poznaje sa kadetskog EP-a prošle godine. Pavić se osvrnuo i na finalni meč sa Srbijom: "Srbi su favoriti na papiru, ali iskreno to sada ništa ne znači. Sve je moguće“. 
 
Stolnotenisači zastali u osmini finala

Hrvatski stolnotenisači završili su u osmini finala svoj nastup u pojedinačnoj konkurenciji. U drugoj fazi natjecanja, Mateja Jeger je upisala jednu pobjedu i jedan poraz, isto kao i Luka Fučec. Potrebno je naglasiti kako su se u osminu finala plasirali igračice i igrači podjednake kvalitete, tako da su u mečevima odlučivale nijanse. Mateja Jeger prvo je iznenadila pobjedom nad Koreankom Ha Eun Yang 3-1 (11-8, 11-6, 6-11, 11-8) i trebala joj je pobjeda protiv kvalitetne domaće igračice Siyun Isabelle Li. No, Singapurka je izrazito defanzivnom igrom uspjela izboriti pobjedu 3-0 (11-8, 11-6, 11-8). Luka Fučec prvo je igrao s Poljakom Konradom Kulpom. Izgubio je prva dva seta koja je odigrao dosta loše. Bio je toga i sam svjestan pa je u trećem setu krenuo puno odlučnije i borbenije. Izgledalo je kao da se naljutio sam na sebe. Uspio je okrenuti rezultat i pobijediti Poljaka 3-2 (6-11, 2-11, 11-9, 11-8, 13-11). S Francuzom Simonom Gauzyem također je odigrao meč u pet setova i iako je vodio 2-1, nije uspio ostaviti pobjedu. Gauzy je pobijedio 3-2 (11-8, 8-11, 6-11, 11-7, 11-3). Stolnotenisače još očekuje nastup u ekipnoj konkurenciji.
 
Tiziano Šuran osvojio 10. mjesto

U konkurenciji 20 natjecatelja, mladi Rovinjski reprezentativac Tiziano Šuran je u disciplini 10m zračna puška, sa 586 krugova, osvojio 10. mjesto. Tiziano se na OIM kvalificirao među šest najboljih Europljana u svojoj dobi, a plasman među osam na OIM bio je cilj. U svom nastupu na OIM bio je vrlo dobar u većini serija, ali mu je ruka zadrhtala u četvrtoj i posljednjoj, šestoj seriji. Ostaje malo žal što nije ušao u finale, jer je bio jako blizu, no Tiziano je ostvario rezultat koji je na razini njegovog prosjeka ove godine i nije razočarao.
 
Najava za ponedjeljak

Još jedan olimpijski dan bogat nastupima hrvatskih sportaša u finalima. Atletičar Ivan Horvat nastupa u finalu skoka motkom, Ines Ikić u finalu troskoka, a košarkaši igraju finalnu utakmicu sa Srbijom. U disciplini 10m zračni pištolj nastupa mlada Valentina Pereglin.

Pročitajte više