Olić: Više ne želim biti jocker s klupe

IVICA OLIĆ dugo nije izgledao tako samouvjereno. Kada je u Čatežu, drugoj Bilićevoj postaji prije Eura, izašao pred gardu novinara, bez ustezanja je rekao kako ga više ne zanima uloga jockera s klupe. Olić iza sebe ima sezonu života; vodeći je strijelac kluba i četvrti u Bundesligi.

13 pogodaka, samo jedan manje od Olića i Rosenberga iz Werdera, postigao je u prvenstvu Mladen Petrić. Naš napadački tandem za Euro na papiru izgleda sjajno, međutim ostaje vidjeti kako će dva solista izgledali u duetu.

"Već tjedan dana treniramo zajedno. Propustio sam tek dva treninga u Rovinju zbog udarca koji sam dobio u zadnjem kolu protiv Kalsruhea. No, list je sada u redu i potpuno sam spreman. Petrić protiv Moldavije nije igrao, izbornik ga je želio poštedjeti, ali imamo još vremena da se bolje upoznamo. Naravno, poznajem njegove igre, gledam ga svaki vikend u Dortmundu. Ali nije isto gledati nekoga i igrati zajedno. Iako smo obojica ljevaci, on može jako dobro odigrati kao druga špica i više se nuditi u igri, a ja mogu odvlačiti, utrčavati i raširit protivnika..."

Olić nije zaboravio istaknuti i druge napadače, s kojima "može dobro funkcionirati." No, sebe s pravom vidi u jednoj od glavnih uloga. Olić koji je nekad bio višestruko koristan igrač, ali ga je bilo teško istrpjeti, danas pokazuje ubojitu formi. I po hijerarhijskom pravu koje vlada u reprezentaciji, mora igrati.

"Možda je istina da sam nekada bio korisniji kao jocker s klupe, u drugom poluvremenu. No, tada sam bio mlađi, imao sam 21-22 godine i lakše sam ulazio u ritam. Prošle sezone prvi puta u karijeri nisam doživio ozljedu, propustio sam samo dvije utakmice, izuzev kad me trener odmarao, i zabijao sam golove. Više ne želim ulaziti s klupe, kao snaga za zadnjih pola sata. Znate kako to ide,  gurnu vas unutra da hvatate rezultat i ako zabijete gol, odlično, a ako ne - odmah kritike."

Utakmice s Nizozemskom, Škotskom i Moldavijom donijele su golgetersku sušu. Zabrinutost nije velika, ali polako raste. Olić tvrdi da će s na Euru otvoriti;

"Posljednje tri utakmice daju vam za pravo da pričate kako smo neučinkoviti i imamo problema s realizacijom šansi. No, na Euru se mora otvoriti, najbitnije je da stvaramo šanse. Ne možemo stalno promašivati i na Euru ćemo stvorene šanse iskoristit. Motiv će biti velik."

Nada li se Olić potajno tituli najboljeg strijelca na Euru, upitao je netko.

"Ne razmišljam o tome. Najvažnije je da dobijemo prvu utakmicu, a apsolutno je nebitno tko će zabiti pogodak. Mogu reći samo da ću se podredit kolektivu."

Ćiro je 2002. prognozirao da ćete biti prvi strijelac prvenstva..

"Ma, Ćiro se šalio...", nasmijao se.

Austrija je bitna, ali Nijemci su puno opasniji.

"Trkački su sjajna momčad, fantastično izvode prekide. Ne treba uopće izdvajati opasne pojedince, jer su najjači kao kolektiv. No, nisu jači od Engleske."

D.R.
Foto: index

Pročitajte više