Olimpico kao Koloseum

TIJEKOM i prije jučerašnje utakmice četvrtfinala Lige prvaka između Rome i Manchester Uniteda dogodio se niz sukoba, a dvadesetak navijača završilo je u bolnici.

Iako su u Italiji, nakon eskalacije navijačkih sukoba u veljači, mjere sigurnosti na nogometnim utakmicama znatno povećane, talijanski i engleski mediji danas pišu o brojnim sukobima navijača dvaju klubova i brutalnosti talijanske policije u obračunavanju s engleskim navijačima.

Navijači Manchestera, kojih je više od 5000 putovalo na gostovanje u Rim, na klupskim su internet stranicama upozoreni da izbjegavaju korištenje podzemne željeznice i prolazak preko mosta Ponte-nenni i Campo de fiori, gdje je najveći rizik od napada najžešćih navijača Rome.

Usprkos upozorenjima, sukobi su se ipak dogodili, a pet je ljudi, među kojima je i jedan pripadnik talijanske policije, prije utakmice završilo u bolnici. No to je bio tek uvod u sukobe na stadionu.

Navijači Rome i Manchestera na stadionu su bili odvojeni barijerom, a policija je stajala na strani gdje su bili engleski navijači. Tijekom susreta skupine navijača gađale su se međusobno predmetima preko policije, a nakon svakog gola nastao bi stampedo prema praznom dijelu tribina koji ih je dijelio. U trenutku kada je Roma povela, engleski su navijači krenuli prema ogradi koja ih je dijelila od tifoza. Policija je vrlo odlučno reagirala, čak bi se moglo reći i brutalno prema engleskim navijačima.

Talijanska je policija, kako navodi BBC, intervenirala mlateći navijače Manchestera palicama, čak i dok su ležali na podu. Nakon utakmice, još je 11 engleskih navijača potražilo je liječničku pomoć, a dvoje je zbog ozljeda moralo tamo i prenoćiti.

UEFA priprema istragu događaja

Pažljivom analizom snimaka ipak se može vidjeti da Manchesterovi navijači nisu bili baš nevini, što naravno ne opravdava poneku žestoku reakciju policajaca.

U današnjim novinama ipak prevladava analitičniji stav u kojem reporteri podsjećaju na loš imidž koji u Europi imaju navijači s Otoka. No, Sun ipak podvlači brutalnost policije ilustrirajući to podatkom da je jedan policajac čak 10 puta udario jednog gostujućeg navijača.

U UEFA-i čekaju izvještaj delegata, a disciplinska će komisija pregledati tv snimke i dinamiku događanja i utvrditi što se u stvari dogodilo, izjavio je kasno sinoć glasnogovornik UEFA-e, William Gaillard, odbijajuci komentirati postupke policije.

"U Italiji je policija zadužena za red na stadionu i na tribinama. Moramo vidjeti kakvu su točno ulogu imali Manchesterovi navijači, koji su još u Lensu imali problema sa policijom."- rekao je Gaillard

Manchester je ranije kažnjen zbog ponašanja svojih navijača u utakmici s Lilleom u ranijoj fazi natjecanja.

M.Č./M.J.
Foto:AFP

Pročitajte više