KEVIN DE BRUYNE

On uništava plan svake obrane. Najbolji je i nema konkurencije

Foto: EPA-EFE/Index/Sofascore

"KEVIN je jednostavno top igrač. Na našu nesreću, prošle sezone je većinom bio ozlijeđen. Čak i bez njega, odradili smo iznimno dobru sezonu, ali s njim smo svakako jači", prije nekoliko mjeseci tijekom priprema izjavio je Pep Guardiola kad su ga pitali o De Bruyneu te dodao: "Prošle godine nije uopće imao vremena za godišnji odmor, ali ovoga je ljeta bilo drugačije. Nadamo se da će se vratiti u formu od prije dvije godine."

Njegov je mentalitet nevjerojatno pozitivan, a njegove kvalitete govore za sebe.

Problem je bio jasan. Kad je City odradio najbolju sezonu u povijesti Premier lige i osvojio 100 bodova, Kevin de Bruyne bio je ključna figura njegovog veznog reda.

Prošle sezone, nakon Svjetskog prvenstva i čitavog niza ozljeda, sezonu je odradio tek polovično, a ni u jednom trenutku nije bio na svojoj najboljoj razini. Tada je startao u tek 11 utakmica Premier lige i u samo tri utakmice Lige prvaka.

Za svakog igrača takva situacija nudi veliku neizvjesnost, pitanja i sumnju. Međutim, već nakon prvog mjeseca aktualne sezone i samo pola tuceta utakmica za City i reprezentaciju, sumnje više nema. De Bruyne ne samo da je onaj stari već je i nova, poboljšana varijanta samoga sebe.

Nakon furioznog početka sezone dijagnoza je prilično jednostavna - što se veznih igrača tiče, jednostavno je najbolji.

Promjena uloge u Cityju

Kad je iz Werdera još 2013. došao u Premier ligu, Chelsea je vjerojatno bio najlošiji klub za njega. Bila je to momčad u kojoj su se prije svega tražile dominantne fizikalije i individualne kvalitete u igri jedan na jedan. Vrlo se brzo morao vratiti u Njemačku te se u Wolfsburgu afirmirao na europskoj pozornici.

Kad je Pep Guardiola preuzeo City, morao je ponovno redefinirati igru, odnosno postati igrač koji će igrati strpljivije i više pomagati u izgradnji napada te postepenom osvajanju terena. Broj dodavanja u sezoni 2017./18. popeo mu se na gotovo 75 po utakmici, što je otprilike 40 posto više nego što je dotad ostvarivao. Spuštao se dublje po loptu, ali zbog toga nije igrao ništa lošije. 

Međutim, ove sezone čini se da je gotovo jedini igrač u Guardiolinom sustavu koji ima potpunu slobodu. Iako primarno igra na poziciji isturenog veznog na desnoj strani, De Bruyne ima dopuštenje kretati se horizontalno duž cijele linije protivničke obrane. Smanjio je broj dodavanja po susretu, ali povećao broj dodavanja u posljednjoj protivničkoj trećini.

Općenito, kako grafika više nego zorno pokazuje, Kevin de Bruyne u ova četiri kola nije samo asistirao u svakom susretu nego je bio daleko najopasniji dodavač u Premier ligi, u svim bitnim kategorijama.

Ne samo da je srušio rekord najbržeg dolaska do 50 asistencija, za što su mu bile potrebne 123 utakmice, nego je još jednom redefinirao svoju ulogu u momčadi te čak i od Pepa Guardiole dobio slobodu kretanja koja inače nije tipična za njegove sustave.

Vidljivo je to na De Bruyneovom heatmapu - doista ga ima svugdje, duž cijele zone najopasnije za protivnički gol.

Nije uopće bitno je li riječ o centaršutu, podvaljenoj lopti kroz linije protivničke obrane, brzoj kombinaciji ili duplom pasu - Kevinu je svejedno. Sve je to svladao i sve koristi kako bi suigračima redovito stvarao povoljne situacije.

Zbog svog razumijevanja prostora i čitanja igre, primit će loptu ondje gdje smatra da je to najopasnije za protivnika, a Pep drage volje to ostavlja upravo njemu na procjenu.

Zbog svega toga, nijedna obrana Premier lige još nije pronašla protuotrov za njega.

U reprezentaciji je još uvjerljiviji

Za razliku od Manchester Cityja, Martinezova Belgija igra u nešto drugačijem sustavu. Primarno je to 3-4-2-1, sustav dizajniran kako bi prikrio kadrovske probleme koje ova reprezentacija ima na bekovskim pozicijama.

Sličnu su formaciju prakticirali i tijekom SP-a pa je i ondje De Bruyne zapravo igrao puno bliže golu nego u klubu.

Vrlo je moguće da je njegova efikasnost na toj poziciji dodatno nagnala i samog Guardiolu da mu da takvu slobodu.

Prije posljednje utakmice u gostima protiv Škota, pomalo podcjenjivački, Youri Tielemans je izjavio da očekuje sličnu utakmicu kao i protiv San Marina. Ispostavilo se da je bio potpuno u pravu jer Belgija je pobijedilo 4:0, baš kao i koji dan prije protiv nogometnih liliputanaca. Još je jednom De Bruyne bio igrač koji je napravio razliku.

U svih šest utakmica dosad, De Bruyne se nametnuo na terenu kao onaj koji pravi metež u protivničkoj obrani. Da, njegove su ekipe dosad igrale protiv slabijih protivnika, ali i takvi su protivnici zatvorenim sustavom pokušali spriječiti puteve prema vlastitom golu. Za De Bruynea i njegove suigrače to se dosad pokazalo kao vrlo lagan zadatak.

Što će biti dalje?

Zasad je De Bruyne najbolje ocijenjeni igrač Premier lige i onaj koji na najrazličitije načine stvara kaos u protivničkim obranama. Ovim tempom De Bruyne bi do kraja sezone imao 40 asistencija u Premier ligi, što se u svakom slučaju neće dogoditi.

Međutim, nakon što se nametnuo kao igrač koji ima najviše autoriteta u Manchester Cityju, kao onaj koji se slobodno kreće i traži najbolje situacije za sebe i suigrače, djeluje kao netko za koga nema protulijeka.

Jer obrane prije svega pokušavaju napraviti jednu stvar - spriječiti napad da dođe do povoljnih situacija, do prilika za gol. S obzirom na to koliko ih je dosad kreirao i na raznolikost metodologije koju je koristio, De Bruyne je uspio hakirati svaki sustav.

Tako je svojevremeno, zaprepašten vlastitim eksperimentom i otkrićem, citirajući Bhagavad Gitu rekao Robert Oppenheimer: "I tako postajem smrt, uništavač svjetova."

Slično trenutačno vrijedi za Kevina de Bruynea; za svaku obrambenu taktiku, on je smrt. Uništavač svih planova. Nitko drugi to trenutačno ne radi poput njega. 

Zapravo, što se prostora, dodavanja i kombinatorike tiče - nitko mu nije ni blizu.
 

Pročitajte više