SP RUKOMET

Organizacijski kaos u Egiptu je dosegao vrhunac. Je li prvenstvo uopće regularno?

Foto: Ane-Christine Poujoulat/Reuters

''NA ovom prvenstvu postoje dvije vrste reprezentacija, one koje nisu bile u izolaciji, nego su trenirale cijelu godinu. Zato imamo problema s pripremom, nismo top pripremljeni. Rusi i Slovenci lete po terenu jer su igrali svoja prvenstva, a mi nismo. Ne ponovilo se ovakvo prvenstvo", rekao je Červar sinoć nakon utakmice s Angolom pa dodao:

''Utakmica s Katarom bit će jako teška, ali Hrvatska je pokazala tko je u Stockholmu i u Austriji, a ovo je juha. Ovo je ništa. IHF je napravio veliku stvar što je okupio 32 reprezentacije i šalje poruku ljudima da se mora ići dalje. Kako će ovdje biti kvalitete kad su reprezentacije saznale dva dana prije prvenstva da idu na njega? Neke reprezentacije su tražile avione 20 sati prije prvenstva po Europi da mogu sletjeti u Kairo. Prava kvaliteta će se vidjeti tek u Tokiju", zaključio je hrvatski izbornik.

 

Červarova izjava otkrila je puno toga

Premda smo navikli od Červara da probleme u igri Hrvatske reprezentacija sakriva pod tepih tako da svojom retorikom pronalazi alibije i tamo gdje ih treba tražiti, ali i tamo gdje ih nema, možemo se složiti da je Lino ovaj put donekle u pravu.

Rukometni Mundijal u Egiptu bez sumnje najkaotičnije je veliko natjecanje održano u svijetu u posljednjih nekoliko godina.

Pandemija koronavirusa od svjetskog prvenstva napravila je cirkus koji svakim danom gubi na regularnosti. Češka i SAD su u posljednji trenutak otpale s turnira, a umjesto njih su dan prije otvaranja upali Makedonija i Švicarska. Sama ta činjenica dovoljno govori o ozbiljnosti natjecanja. Iz dana u dan čitamo kako reprezentacijama otpadaju zaraženi igrači, a danas su službeno Egipat napustili i igrači Zelenortskih Otoka. Ne bi trebalo čuditi ako do kraja još koja ekipa napusti turnir. Također, puno je igrača poput našeg Domagoja Duvnjaka preboljelo koronu i nisu se mogli na najbolji način spremiti za Egipat.

U redu, korona je viša sila, ali sve ostale odluke van su svakog razuma

U redu, problem s koronavirusom je viša sila, zbog koje su na koncu prošlog ljeta bile otkazane i Olimpijske igre u Tokiju, Euro u nogometu te po prvi put u povijesti Wimbledon. Međutim, organizatori turnira i IHF, krovna kuća svjetskog rukometa, nimalo se nisu potrudili da situaciju olakšaju i da se turnir može nastaviti u koliko-toliko regularnim uvjetima. Štoviše, posegnuli su za nekim jako neobičnim odlukama.

Naime, premda su organizatori uveli radikalne sankcije za sve ekipe čiji igrači budu zaraženi (zbog toga su Zelenortski Otoci najprije bez borbe predali dvoboj protiv Njemačke, a onda dan kasnije bili i izbačeni s turnira), uvjeti za treniranje i sigurnosne mjere pokazale su se totalnim debaklom.

Norvežani i Danci bijesni kad su vidjeli gdje su došli 

"Ovo je tragikomično, parodija, da se otvoreno izrazim. Sve dosad je djelovalo kao velika šala. Ovakvi uvjeti su neodrživi. Jučer smo se šokirali kad smo stigli. Danas je još gore. Uspjeli smo održati trening na komadiću trave, odigrali smo malo nogometa i radili vježbe snage. Rekao sam to i onima koji mogu nešto učiniti, želim svu svoju energiju usmjeriti na ono zbog čega sam došao - da igram najbolji mogući rukomet", prije nekoliko dana rekao je Sander Sagosen, a onda se osvrnuo na nepoštivanje sigurnosnih mjera.

Thomas Torgalsen, liječnik norveške reprezentacije, napao je organizatore zbog katastrofalnog načina testiranja igrača u balonu.

"Igrači se svi testiraju na istom mjestu, što je loša ideja. Ako je netko zaražen, u kontaktu je već bio sa svima ostalima. Radimo na tome da testiranja maknemo na mjesto na kojem nema igrača. Problem je što između igrača nema distance, kao ni između ekipa i organizatora. Svi jedemo zajedno, želimo zaseban buffet za svakog. Organizatori nisu učinili baš ništa po tom pitanju. Preblizu smo jedni drugima za vrijeme obroka i to je veliki problem. Iznenađen sam. Dolazi puno ljudi kod nas za koje nemamo pojma tko su. Sve je vrlo zbunjujuće", rekao je norveški liječnik, a na istom tragu bio je i liječnik danske reprezentacije Morten Storgaard.

Mačke hodaju po terenu usred utakmice, podloga se odlijepila 

Lijevi vanjski danske reprezentacije Henrik Møllgaard rekao je kako ga hotel u kojem su smješteni podsjeća na veliku tržnicu, a u prvih nekoliko dana turnira vidjeli smo nadrealne scene iz egipatskih dvorana. Rukometaše su po dolasku u Egipat pratile duge cijevi, na utakmici Hrvatske i Japana odlijepila se podloga, a usred dvoboja Norveške i Švicarske na terenu se pojavila mačka.

Nevjerojatno je da se slučaj Cindrić dogodio u 2021. godini tijekom SP-a

Vrhunac cirkusa u Egiptu dogodio se nakon utakmice između Hrvatske i Japana. Luka Cindrić je obnovio ozljedu, no sjajni srednji vanjski Hrvatske i Barcelone nije mogao otići u ambulantu kako bi dobio informacije o stvarnom stanju ozljede.

Jednostavno zato što u bubbleu u 2021. godini ne postoji liječnička ordinacija gdje bi se igrači mogli pregledati. Umjesto da stručne osobe na licu mjesta pregledaju Cindrića, hrvatski reprezentativac je već nakon prvog kola morao napustiti Egipat i otišao je na drugi kraj svijeta, u Barcelonu, kako bi odradio potrebne preglede.

Ponavljamo, radi se o 2021. godini.

Gledajući slike iz Egipta, prljavštinu, kaos, uvjete koji ne dolikuju smotri najboljih rukometaša svijeta, a znajući da su globalno puno važnije i značajnije sportske priredbe poput Igara u Tokiju i nogometnog Eura još lani bile otkazane, postavlja se logično pitanje -  je li po svaku cijenu trebalo održati ovaj turnir i kome je to uopće bilo u interesu?

Mnogi tvrde da je prvenstvo neregularno, Božo Jović smatra da se ovaj turnir morao odigrati jer je rukomet kao sport u opasnosti

Za mnoge je turnir neregularan, no ima i onih koji tvrde da se prvenstvo moralo odigrati po svaku cijenu jer bi u suprotnom rukomet kao sport došao u opasnost. Jedan od takvih je i legendarni hrvatski rukometaš Božidar Jović.

''Jasno mi je da mnogi tvrde da ovo SP nije najregularnije, ali s tim se ne slažem. Svaki dan sam na liniji s Kajbom, rekao mi je da smo se mi jako dobro pripremili za sve ono što nas čeka u Egiptu. Na pripremama u Poreču svaki je igrač spavao u svojoj sobi, pazili smo u svakom trenutku na distancu, testirali smo se svakodnevno. E sad, u kakvim su se uvjetima pripremali Zelenortski Otoci, to ne znam, ili Bjelorusija koja ni ne vjeruje u koronu'', kazao nam je Jović pa je dodao:

''Složio bih se s Linom koji je nakon Angole pohvalio organizatora jer je u ovako teškoj situaciji uspio organizirati svjetsko prvenstvo s rekordnim brojem zemalja sudionika. Danas, kad je cijeli svijet u kolapsu, upitno je što je regularno, a što nije. Naravno da se u idealnim uvjetima i ovaj turnir mogao bolje organizirati, ali za rukomet je najvažnije da se prvenstvo igra. Je li regularno što su Zagreb i Vardar odigrali svega tri utakmice u Ligi prvaka? O tome nitko ne priča. Mi smo mali sport, nismo nogomet. Najvažnije da se igra, jer u protivnom, možemo ugasiti rukomet. Najvažnije je da svi imaju iste uvjete'', smatra Jović.

Ovako organizacija u Egiptu izgleda na fotografijama:

Pročitajte više