Tenis

Osaka se povukla s turnira u New Yorku: Genocid nad crncima izaziva bol u želucu

Foto: EPA

TENISAČICA iz Japana Naomi Osaka povukla se s turnira u New Yorku zbog teškog ranjavanja Afroamerikanca Jacoba Blakea.

"Mnogo je važnijih stvari na koje treba hitno obratiti pažnju umjesto na to kako igram tenis. Gledati kako policija vrši stalni genocid nad crncima izaziva bol u želucu", napisala je Osaka na Twitteru.

Osaka je trebala igrati polufinale WTA turnira Western & Southern Open koji je privremeno prekinut.

U SAD-u su već odgođene utakmice NBA i WNBA liga te MLS-a, a očekuju se odgađanja i drugih sportskih utakmica.

Razlog bojkota u američkim sportskim ligama je posljednji primjer policijske brutalnosti nad crncima u SAD-u. Jacob Blake, 29-godišnji Afroamerikanac, sedam puta je upucan u leđa. Blake je prišao automobilu i otvorio vrata, nakon čega ga je policajac upucao iz blizine u leđa, držeći ga za majicu. To je napravio pred troje Blakeove maloljetne djece. 

Ranjenog muškarca u bolnicu je prevezla policija. Incident se dogodio u nedjelju oko 17 sati po lokalnom vremenu, a ubrzo se na mjestu događaja okupilo oko 60 građana, koji su počeli prosvjedovati. Prosvjedi su u međuvremenu postali nasilni i samo je dodano ulje na vatru nakon ubojstva Georgea Floyda prije tri mjeseca koje je izazvalo velike prosvjede i nerede diljem zemlje. Podsjetimo, Floyd je ubijen tako što mu je policajac gotovo devet minuta gnječio vrat koljenom.

Pročitajte više