DERBI KOLA

OSIJEK - HAJDUK 1:0 Osijek srušio Hajduk, Mance strijelac u zasluženoj pobjedi

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

OSIJEK je pobijedio Hajduk s minimalnih 1:0 u derbiju šestog kola HT Prve lige.

Zasluženo su pobijedili Osječani u vrlo zanimljivom i atraktivnom dvoboju u Gradskom vrtu, a čovjek odluke bio je Antonio Mance. Mladi Riječanin i osječka "devetka" pogodio je u 34. minuti nakon lijepe akcije Šorše. Hajduk je mogao do izjednačenja, ali je Ivica Ivušić bio na razini zadataka.

Osijek je ovom pobjedom stigao na treće mjesto s 11 bodova, jednim manje od drugog Hajduka. Na vrhu je Dinamo s 13 bodova i utakmicom manje, a četvrta je Rijeka s 10 bodova i također utakmicom manje.

Dinamo i Rijeka zbog obaveza u eurokupovima odgodili su svoj susret 6. kola za 18. prosinca.

NK Osijek - HNK Hajduk Split Live Score

Hajdukovih odličnih deset minuta, pa neobjašnjiv nestanak s terena

Bio je to vatren početak derbija u Gradskom vrtu. Od prvog Pajačevog zvižduka furiozno su krenule obje momčadi, a osjetno bolji bio je Hajduk u uvodnim minutama utakmice. Već u četvrtoj vratnica i Ivušić spasili su Osijek. Jairo se sjurio s lijeve strane prema osječkim vratima i zatresao gredu. Pucao je Hajdukov Brazilac lijepo, ali je pogodio Ivušića i lopta je odsjela na gredi.

Trajala je opsada osječkih vrata punih deset minuta, Splićani su navaljivali, ali Burićeva momčad nikako nije uspijevala šanse pretvoriti u zgoditak. Jairo je opet bio opasan u 9. minuti, proigrao je Eduoka koji je silovito potegnuo s ruba kaznenog prostora, ali je pogodio Milu Škorića. Nedugo zatim dugu loptu na drugu vratnicu prebacio je Šimić u peterac, a onda je Jairo tukao glavom neprecizno preko gola.

Osijek prijetio iz kontri, Mance i Marić zapucavali šanse sve do gola

I onda se Osijek probudio. Izvukla se momčad Dine Skendera iz uvodnog pritiska hajdukovaca i počela prijetiti. Nije to bio dopadljiv nogomet domaćeg sastava, već su svoje šanse tražili kroz kontre. U 13. minuti Hajduk je imao napad, izgubili su loptu, a Osijek lansirao ubojitu kontru. Dugo je loptu vukao Pilj i sjajno dodavanjem ispratio trk Antonija Mancea u prostor. Mladi Riječanin zaobišao je vratara Ljubića, ali je uspio pogoditi tek vanjski dio Hajdukove mreže.

U 31. minuti još jedan kolosalni promašaj Mancea. Hajduk je u pokušaju distribucije lopte kroz obranu izgubio loptu, Mirko Marić je proigrao Antonija Mancea, a osječka "devetka" imala zgoditak na pladnju. No Marin Ljubić se iskazao sjajnom intervencijom i spasio Hajduk.

Treća sreća je proradila. Antonio Mance tri minute kasnije bio je nepogrešiv, a ludo slavlje na tribinama Gradskog vrta moglo je započeti. Imali su Splićani napad po lijevoj strani, sjajno je reagirao Tomislav Šorša i izbio loptu Ivanu Dolčeku. Desni bek Osijeka povukao je i kontru, došao do kaznenog prostora, a onda dodao povratno osječkoj "devetki" koja ne griješi u ovoj situaciji i kažnjava goste.

Do poluvremena je Osijek mogao i do udvostručenja vodstva, ali je Marić tukao vanjski dio mreže iz teške pozicije, pa se na odmor otišlo bez promjene rezultata.

Hajduk u nastavku bio blizu izjednačenja, Ivušić i Osijekova obrana sačuvali minimalnu prednost

Početak nastavka, kao i početak utakmice, bio je žustar. Hajduk je odmah krenuo po izjednačenje, ali se Osijek dobro branio. Oko 60. minute domaći su se već branili sa svih 11 igrača iza lopte. Zatvorili su sve prilaze svojim vratima, a Hajduk je nemoćno držao loptu na sredini igrališta. Prijetili su tek iz prekida.

U 67. i 74. minuti iz dvije gotovo identične akcije mogao je Hajduk do izjednačenja. Bili su to slobodnjaci, a u oba navrata sjajno je glavom tukao Darko Nejašmić. No, Ivušić je kod prvog udarca krajnjim naporima izvadio loptu iz mreže, a kod drugog u posljednji trenutak skrenuo ju je Žaper.

Damir Burić vukao je brzo svoje poteze, obavio sve tri zamjene i bacio sve u napad. Ali, Osijek se uspio obraniti, a kasnije umalo i prelomiti susret. Bilo je to pet minuta prije kraja. Oklijevao je Mirko Marić dugo, namještao se na udarac, a za to vrijeme mogao dodati Kleinheisleru. Ipak se odlučio na udarac koji je završio u bloku, Juranović je odbio loptu u korner.

Osim poraza, loše vijesti za Hajduk su što Samuel Edouk i Ardian Ismajli neće igrati protiv Dinama u idućem kolu zbog akumuliranih žutih kartona.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više