OSIJEK NEĆE SPAVATI U Nizozemskoj srušen nekadašnji prvak Europe (0:1)

Foto: Hina

MALO TKO im je davao bilo kakve izglede uoči putovanja u Eindhoven na prvu utakmicu 3. pretkola Europske lige. Trebala je to biti lagana utakmica za deset puta skuplju momčad PSV-a. No, sjajni Osijek kreirao je jednu od najvećih senzacija u dosadašnjem dijelu europskih natjecanja i golom Borne Barišića iz penala pobijedio europskog prvaka iz 1988. godine 1:0.

No, tko je gledao utakmicu, znat će da PSV ni po čemu osim po imenu nije bio bolja momčad. Iako su Nizozemci imali čak 75 posto posjeda lopte, najveće prilike imao je upravo Osijek koji je apsolutno zasluženo došao do fantastičnog rezultata uoči uzvrata u Gradskom vrtu sljedećeg tjedna.

Počelo je očekivano. Malo impresionirani Osječani prepustili su potpuno inicijativu PSV-u, kojemu je ovo bila prva službena utakmica ove sezone. To se i vidjelo na terenu jer Nizozemci su stiskali, ali nisu uspjeli napraviti ništa konkretno do 28. minute kada je Bergwijn bio u dobroj situaciji, ali večeras sjajni Barać je na vrijeme blokirao njegov udarac.

Deset minuta kasnije najbolji PSV-ov igrač Luuk de Jong bio je u istoj situaciji, ali Barać je ponovno bio na mjestu i spasio svoj gol. Tako je Osijek na poluvrijeme otišao s "nulom", iako se vidjelo da se Slavonci sasvim solidno nose protiv deseterostruko skuplje momčadi.


Takva sigurna igra iz prvog dijela očito je dodatno učvrstila samopouzdanje našima, koji su preživjeli uvodni pritisak u nastavku, a onda najavili što čeka Nizozemce. Prvo je Schwaab u čistoj situaciji očajno vratio loptu golmanu. Grezda se potpuno sam sjurio prema Zoetu, ali je, očito malo impresioniran prilikom, pogodio domaćeg golmana.


A onda trenutak koji će Osječani dugo pamtiti. Mudražija prima loptu u šesnaestercu, Brenet ga ruši i škotski sudac Dallas bez razmišljanja pokazuje na bijelu točku, odakle je Borna Barišić nepogrešivo pogodio malu mrežicu.

Philips Stadionom zavladao je potpuni muk, sve glasnije se čula pjesma Kohorte, a PSV je krenuo po izjednačenje. Strašno su stisnuli Nizozemci, pa je prvo Malenica sjajnom reakcijom obranio udarac Bergwijna, da bi pet minuta kasnije isti igrač pogodio stativu nakon odličnog solo prodora.

I možda bi Osijek bio veliki favorit za prolazak da je Ejupi u trećoj minuti sudačke nadoknade zabio. Grezda je odlično ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, ali Zoet je jedva uspio odbiti Ejupijev udarac glavom u korner.

 
No, i bez toga Osijek je odigrao veličanstvenu utakmicu. Da, veličanstvenu. Malo koja hrvatska momčad je ovako dobro odigrala protiv tako jakog i uglednog protivnika, koliko god on još bio praktički na godišnjem odmoru. Zekićevi dečki nisu gubili glavu, iako su gotovo 90 minuta bili pod stalnim pritiskom protivnika. Stoperski bar Barać - Škorić djelovao je kao da je odigrao najmanje 20 ovakvih utakmica, Marko Malenica je pokazao da je riječ o jako, jako dobrom i sigurnom golmanu i ni u jednom trenutku nisu nasjedali na provokacije Nizozemaca koji su ih na sve načine pokušavali izbaciti iz takta.

Velika, veličanstvena pobjeda Osijeka koji sada ima pravo nadati se prolasku u playoff Europske lige, iako uzvratna utakmica neće biti nimalo lakša. PSV je evidentno tek u pripremama za novu sezonu i nema sumnje da će za tjedan dana biti puno uigraniji.

Ali, jedno je sigurno. U Gradskom vrtu ih čeka pakao.

Europska liga, 3. pretkolo, prva utakmica

PSV Eindhoven - NK Osijek 0:1 (Baršić 57'-11m)

Pročitajte više