Osma momčad nizozemskog prvenstva najlakši put do bodova za Modre

NIZOZEMSKI NEC Nijmegen u svojoj dugotrajnoj povijesti nije osvojio niti jedan trofej, iako je imao prilika. Čak četiri puta ovaj je klub igrao u finalu nizozemskog Kupa.

Sva četiri finala u Kupu, 1973., 1984., 2994. i 2000., NEC Nijmegen je izgubio, pa njegovi vjerni navijači još uvijek čekaju na prvi trofej. Prethodnik ovog kluba je osnovan daleke 1900. godine pod imenom Eendracht. Tri godine kasnije se udružio s Nijmegenom i tako je nastao Nijmegen Eendracht Combinatie (NEC). U posljednjih pet godina klub je ostvario veliki i brzi napredak i njihov je De Goffert stadion, kapaciteta 12.470 gledatelja, rasprodan za svaku utakmicu.

Nijmegen je najbolji plasman u nizozemskom prvenstvu, na petom mjestu, ostvario u sezoni 2002/03. Dosad su dva puta nastupali u Kupu UEFA-e. U sezoni 1983/84. eliminirali su norveški Brann, Dinamovog protivnika prošle sezone u Ligi UEFA-e, a potom su u osmini finala ispali od Barcelone. U sezoni 2003/04 ispali su u 1. kolu od poljske Wisle.

Prošlu je sezonu Nijmegen završio na 8. mjestu u nizozemskom prvenstvui s 49 bodova. Prvak je bio PSV sa 72 boda. U aktualnom prvenstvu nakon 5 kola zauzimaju peto mjesto s 8 bodova, odnosno dvije pobjede, dva remija i jednim porazom. U prošlom su kolu u nedjelju svladali Feyenoord u gostima s 2-0.

Plasman u Ligu UEFA-e izborili su eliminiravši u 1. kolu bukureštanski Dinamo. Na svom su terenu pobijedili s 1-0, a u gostima izborili povoljnih 0-0.

Momčad je sastavljena uglavnom od nizozemskih igrača i nekoliko internacionalaca, kao što su mađarski vratar Gabor Babos, španjolski branič Daniel Fernandez, danski veznjak Lasse Schöne ili burundijski napadač Saidi Ntibazonkiza. Trener momčadi od 2006. godine je Mario Been.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više