Ostaje li Rijeka bez Pjace? Evo za koliko ga Dinamo može dovesti

Foto: Josip Regovic/Pixsell

RIJEKA je pobijedila Goricu 3:0 i ostala na vrhu SuperSport HNL-a. Riječani pet kola prije kraja imaju dva boda više od branitelja naslova Dinama. Ista dva kluba će se naći i u finalu Hrvatskog kupa, koji se od ove sezone ponovno igra na dvije utakmice.

Klub s Kvarnera je u nevjerojatnom nizu i u 2024. godini ima 15 pobjeda u 16 odigranih službenih susreta. Jedini poraz doživio je od Dinama koji ga je na Maksimiru pobijedio s 1:0. Jedan od ključnih igrača u povijesno dobrom nizu, ali i sezoni koja ima potencijala za postati najveća ikad u klubu je Marko Pjaca. No, pitanje je hoće li on ostati na Rujevici i iduće sezone.

Povratak u Dinamo je opcija već neko vrijeme

Kad se pojavila priča da Pjaca odlazi u Rijeku, što se na kraju i dogodilo, među Dinamovim navijačima opravdano se počelo postavljati pitanje zašto Dinamo nije vratio "svojeg" igrača, a za to je postojala opcija.

Zaista, Dinamo je zadnje dvije godine pratio što se događa s Pjacom. Želio ga je vratiti prije dvije godine, ali se klub i igrač nisu uspjeli dogovoriti. Ovog ljeta, kad je bilo sve izvjesnije da će Ivanušec otići, Pjaca se činio kao idealno rješenje, no trenutak nije mogao biti gori.

Dinamo je na Pjacinoj poziciji ovog ljeta doveo Gabriela Vidovića iz Bayerna, od ranije je imao Antonija Marina i Gabriela Rukavinu (od kojeg se puno očekuje), kupio je Luku Stojkovića, a Sergej Jakirović na lijevom krilu zna koristiti i Martina Baturinu.

Iako je Sergej Jakirović želio Pjacu, klub je odlučio da je trenutačno bolja varijanta forsirati mlađe igrače na toj poziciji. Plavi su čekali i gledali kako će Pjaca odigrati u Rijeci i hoće li uspjeti ući u ritam bez ozljeda. Dinamo ga može dovesti ako isplati Rijeci 1.5 milijuna eura i ta opcija se čini vrlo mogućom na ljeto.

Grafika: Sofascore

Preporod u Rijeci

Pjaca je napustio Dinamo u ljeto 2016. godine. Otišao je u Juventus u rekordnom transferu za koji je Dinamo utržio čak 29.4 milijuna eura. Uskoro je postao i prvotimac reprezentacije, ali su ga uskoro počele mučiti ozljede zbog kojih nikad nije dosegao potencijal.

Stara Dama ga je slala na posudbu po cijeloj Europi. Igrao je u Torinu, Anderlechtu, Schalkeu, Fiorentini, Genoi i Empoliju. U inozemstvu je skupio 134 nastupa u sedam sezona, odnosno nešto manje od 20 utakmica po sezoni.

Ove godine je u Rijeci jedan od najboljih igrača lige. Na poziciji lijevog krilnog igrača uspješno odgovara zahtjevima Željka Sopića. Dribla, zabija i asistira, a dobra forma mu je priskrbila i povratak u hrvatsku reprezentaciju.

Sada je velik favorit i za to da otputuje na Europsko prvenstvo, posebno ako Rijeka uzme naslov. U slučaju da to bude Dinamo, a zahvaljujući ogromnim UEFA-inim nagradama koje se aktualnom prvaku u tom scenariju smiješe u Europi, to bi mogao biti dodatan argument u prilog povratku Pjace u klub u kojem je odrastao.

Pročitajte više