Otkrivamo sastav Grčke: Santos bi bod na Maksimiru slavio kao Rehhagel europsku titulu

GRČKI izbornik Fernando Santos ne krije kako će mu u Zagrebu glavna misija biti sačuvati vlastiti gol.

> Grci sletjeli u Zagreb: Ne bojimo se Hrvatske!

> Grci nakon Gruzije: Ostali bez dva boda i lijevog beka Spyropoulosa, Santos mijenja taktiku za Zagreb

>  Bilić već može pobjeći Grcima pet bodova: Samo poraz bio bi loš rezultat

"Hrvatska je iznimno jaka, momčad koja već dugo igra zajedno, stvorila je prepoznatljivu igru, a ja sam prisiljen nakon što smo uveli sustav 4-4-2 (s rombom u sredini) protiv Hrvatske prijeći na drugi sustav, jer 4-4-2 koji planiram igrati s Grčkom nemam sada vremena dodatno uigravati", odgovorio je Santos na naše pitanje smatra li Hrvatsku prvim favoritom skupine.

"Hrvatska je mnogo jača od Gruzije"

Santos, dakle, iako je naglašavao kako će za razliku od njegovog prethodnika težiti igri, za Zagreb sprema provjereni Rehhagelov recept - lopta ne smije u našu mrežu, a naprijed što bude: "U Zagrebu ćemo igrati s jakom obranom, nećemo dati Hrvatima da igraju kao što znaju, ali ni mi nismo bez ambicija što se tiče postizanja gola".

Na zamolbu da otkrije koje su to slabe točke Hrvatske preko kojih sanja doći do gola, Santos se samo zagonetno nasmiješio: "Siguran sam da čak i Hrvatska ima slabosti i mi ćemo pokušati to iskoristiti. Hrvatska igra u tri linije, a na nama je da nađemo put kroz njih".

Portugalac na grčkoj klupi zna da mu gostovanje na Maksimiru nije moglo doći u gorem trenutku - prosuo je dva već upisana boda protiv Gruzije, a očekuje ga gostovanje kod prvih favorita kvalifikacijske skupine: "Hrvatska je mnogo bolja od Gruzije, a nama je utakmica protiv nje iznimno važna, naročito kada se usporedi s prvim mečom u kvalifikacijama koji smo igrali kod kuće i koji nije prošao kako smo očekivali. Igra iz drugog poluvremena protiv Gruzije daje nam nadu i nadam se da ćemo sutra cijelo vrijeme igrati tako. Svjesni smo da nam je protivnik iznimno jaka ekipa, ali mi smo organizirani i znamo što hoćemo".


Grčke kolege zanimalo je računa li Santos na još nešto osim na odlučnost i želju svojih igrača. "Naravno da nam treba nešto više i zbog toga mijenjam sustav 4-4-2 s rombom, jer protiv Gruzije nismo pokazali kvalitetu igre kao u prijateljskoj utakmici protiv Srbije. Međutim, naša filozofija se ne mijenja i kombinacija htijenja i prilagodbe sustava igre mora dati rezultat. Dio te prilagodbe je uvođenje Tsavelasa umjesto Spyropoulosa", kaže Santos.

"Hrvatska je poznata po strpljivosti"

"Moramo naći slabu točku protivnika kako bismo ih možda pobijedili, no to neće biti lako. Hrvati su poznati po strpljivosti". Santos je rekao kako nikom od hrvatskih igrača neće pokloniti posebnu pažnju, nego da će se njegova momčad braniti organizirano.

Grčke novinare je zanimalo što nakon mjesec dana na klupi misli o igračima koje ima na raspolaganju, a naročito zbog toga što im slijedi prilično škakljivo gostovanje.

"Ono što vidim je želja i volja da preuzmu novi sustav igre, ali imamo malo vremena, a loše je ono što smo pokazali na početku utakmice protiv Gruzije, kada smo nakon rano primljenog gola prestali igrati onako kako smo se dogovorili."

Santos u Beogradu predstavio novu Grčku za Zagreb i onda se u strahu od još jednog kiksa vratio Rehhagelovoj taktici

Tijekom treninga grčke reprezentacije na Maksimiru, pričali smo s nekoliko novinara iz brojnog medijskog kontigenta koji je stigao u pratnji njihove reprezentacije.


Složili su se s našim stavom kako je Santos u strahu nakon još jednog kiksa, a nakon prve utakmice protiv Gruzije, odustao od taktike koja se u generalci za kvalifikacije protiv Srba u Beogradu (pobjeda 1:0 golom Salpingidisa) pokazala uspješnom.

Na Partizanovom stadionu je 11. kolovoza postavio momčad koja je koncepcijom - igrom s probojnim krilima i dva napadača, taktikom 4-4-2 i imenima (postavio je u prvu momčad najveći dragulj grčkog nogometa, 20-godišnjeg Sotirisa Ninisa), težila nadigravanju i igri za gol više, jer Santos se odmah po preuzimanju reprezentacije distancirao od obranaške i destruktivne igre, koja je u Rehhagelovoj eri (2001-2010) Grčkoj donijela europsku titulu 2004. ali i prezir nogometnih zaljubljenika cijelog kontinenta.

Grčka u sastavu 4-4-2, 11.kolovoza u prijateljskoj utakmici protiv Srbije:

Sifakis; Spiropulos, Kirgiakos, Papastathopoulos, Vyntra - Ninis, Katsouranis, Karagounis, Torosidis - Salpingidis, Samaras

Već je protiv Gruzije "hrabri" Santos uveo romb na sredini ne bi li dodatno, još jednim igračem, ojačao defenzivni blok. Kada je vidio da mu momčad nakon primljenog gola protiv europskog "trećeligaša" djeluje obezglavljeno i razbijeno, a znajući da mu odmah potom slijedi najteže gostovanje u skupini, vratio se sustavu 4-2-3-1, koji u izvedbi ovog grčkog sastava neće biti ništa drugo nego 4-5-1, sa Samarasom na lijevom boku i jedinim isturenim napadačem Dimitrisom Salpingidisom, kojeg će upoznati i Dinamovci, jer on predvodi napad PAOK-a.


Što Samaras radi na lijevom krilu i zašto Ninis ne dobije priliku od prve?

Upravo je lijeva strana problematična Grcima (što Bilić naravno zna i nastojat će to eksploatirati) jer nema Spyropoulosa, a Samaras je prema mišljenju grčkih kolega žtvovan na lijevom krilu umjesto da kao jedini visoki napadač bude "leteća" opasnost pred golom protivnika.

Vidjelo se protiv Gruzije koliko Grcima nedostaje visoki napadač, a istih bi problema mogli imati i u sudaru s "neboderima" iz naše obrane, ukoliko Santos ne promijeni pristup.

Sotiris Ninis je još jedna tiha patnja grčke javnosti i svi se pitaju zašto i ovdje Santos nastavlja Rehhagelovim tragom i mladom ofenzivnom veznjaku, koji igra iza napadača ili na desnom krilu, ne da dirigentsku palicu u ruke, nego mu daje minutažu na kapaljku. Igrač kojeg prate Milan i Manchester United će gotovo sigurno dobiti priliku u drugom poluvremenu, naravno, ako Grčka uđe u zaostatak.

Grčka u sastavu 4-2-3-1 (4-5-1) za Hrvatsku :

Sifakis - Seitaridis, Papastathopoulos, Papadopoulos, Tsavellas - Katsouranis, Tziolis - Torosidis, Karagounis, Samaras - Salpingidis.

Pročitajte više