REPREZENTACIJA U SPLITU

Otkriveno čime je zaražen Poljud

Foto: Pixsell

POLJUDSKI travnjak je zaražen. Obolio je od gljivice latinskog naziva Pyricularia grisea ili Magnaporthe grisea koja najčešće napada rižu, a pojavljuje se i na stadionima u području mediteranske klime. Hajduk je u kolovozu primijetio da ima problem s travnjakom i od tada bezuspješno pokušava iskorijeniti bolest. Utakmice druge momčadi nisu se igrale na Poljudu, klub je štedio glavni teren, ali jedino trajno rješenje je zamjena kompletnog travnjaka.

Visoke temperature doprinijele su razvoju bolesti, što nije toliki problem za susrete HNL-a, ali UEFA-in inspektor koji je obišao Poljud uoči utakmice Hrvatske i Mađarske nije bio zadovoljan. Tražio je suspenziju travnjaka do 10. listopada, kada reprezentacija dolazi u Split u nastavku kvalifikacija za Euro 2020.

Hajduk se našao u nepovoljnoj situaciji jer suspenzija Poljuda donosi problem s organizacijom prvenstvenog susreta protiv Varaždina. Nakon prigovora, utakmica je pomaknuta s nedjelje na subotu (15 sati). Jedan dan očigledno je važan u proceduri UEFA-e koja zahtijeva što duži odmor za travnjak, ali problem za Hajduk je puno veći. Korijen bolesti seže godinu dana unatrag, kada je Hajduk mijenjao travnjak i odlučio se za pristupačniju varijantu. Travnjak je potpuno uništen nakon održavanja festivala Ultra koji je ovog ljeta upravo zbog toga preseljen na Park Mladeži. No, nakon partijanera, napale su ga gljivice pa momčad Hajduka ove sezone opet ne trenira na Poljudu koliko bi htjela. Utakmica hrvatske reprezentacije na Poljudu za devet dana nije upitna. 

 

 

Pročitajte više