Otočki mediji: Bezuba Tri lava izgledala poput mačkica

ENGLESKI mediji složno su okrenuli palac prema dolje svojim sunarodnjacima za pokazano na Svjetskom nogometnom prvenstvu kojem je ovih dana domaćin Južnoafrička Republika. Mundijal i dalje traje, no Tri lava više ne stanuju na jugu Afrike. Pobjeda i dva remija u skupini protiv SAD-a, Slovenije i Alžira, a potom 4:1 poraz od ljutog rivala Njemačke u osmini finala natjecanja poslali su Engleze put Otoka.

Dio kritike engleskih medija otišao je na račun glavnog suca utakmice u nedjelju, Urugvajca Jorgea Larrionde, i njegovih pomoćnika. No, oni su i dobro prošli u usporedbi s načinom na koji je opisano pomanjkanje želje i volje engleskih nogometaša u susretu protiv Njemačke. "Iznevjerili ste domovinu. Mi smo svijetu podarili nogomet, a od 1966. godine on ga uporno odbija vratiti", piše The Sun aludirajući na jedini engleski naslov svjetskih prvaka. "A u jučerašnjoj bijednoj predstavi jadno smo propustili igru oduzeti starom neprijatelju Njemačkoj", dodaje se.

Daily Mail je na istom tragu razmišljanja: "Engleski izbornik Fabio Capello i njegova momčad puna precijenjenih promašaja predsjedali su nacionalnom sramotom, jednim od većih poniženja u našoj sportskoj povijesti." The Times piše da su Englezi odigrali loše tri od četiri utakmice, "propustili postizati pogotke i branili se poput glupana - sve je to Capellova odgovornost." "Naše je Svjetsko prvenstvo završilo katastrofom, posramljujućim porazom kakav nacija ne pamti. I Capello zbog toga mora odgovarati", smatraju u Daily Staru.

Jasno, kritikama sklona oštra engleska pera mahom zahtijevaju promjenu na izborničkoj klupi. Što se poništenog pogotka Franka Lamparda tiče, kojim bi Englezi izjednačili protiv Njemačke na 2:2, engleski mediji su složni da je riječ o sudačkom previdu, međutim, način na koji su odigrali protiv Elfa više ih bode u oči. "Sudac i njegov pomoćnik jedine su dvije osobe na cijelom stadionu koje nisu vidjele da je lopta prešla crtu", smatra Daily Mail.

Na tu temu The Sun piše: "Poništeni gol nije isprika za to što su Capellova bezuba Tri lava izgledala poput mačkica. Opljačkani smo za gol, ne i za rezultat. Poraz smo zaslužili", zaključuje The Times.

Pročitajte više