Otvara se i slučaj Kwedi?

"U RAZGOVORU koji je snimljen za internetski portal Index.hr jedan od igrača NK Šibenik izjavio je kako je utakmica između NK Zadar i NK Šibenik u Stanovima u studenom 2008. godine bila namještena kao i prošlogodišnji susret tih dvaju nogometnih klubova. USKOK je odmah nakon objavljivanja tih navoda od portala Index.hr zatražio dostavljanje svih materijala a potom je od policije zatraženo i obavljanje detaljne kriminalističke obrade. Provedenom kriminalističkom obradom, tijekom koje su obavljeni obavijesni razgovori s igračima, trenerima i odgovornim osobama navedenih nogometnih klubova, nije utvrđeno da su nogometne utakmice bile namještene. Kako iz rezultata provedene obrade ne proizlazi sumnja da je počinjeno bilo koje kazneno djelo iz nadležnosti ovog Ureda, u ovom slučaju nema osnova za pokretanje kaznenog postupka", objavio je USKOK nakon opsežne istrage, koju je svojim priznanjem pokrenuo Kamerunac Patrice Kwedi, bivši igrač Šibenika i Dinama.

Iako u materijalu koji je Index predočio javnosti, USKOKU te MUP-u nije bilo osnove za pokretanje kaznenog postupka, slučaj Kwedi ostao je zabilježen kao konkretan pomak prema nečemu što bi institucijama bilo dostatno za takvu mjeru. Naime, po prvi puta zabilježeno je priznanje jednog prvoligaškog nogometaša da je igrao namještenu utakmicu.

Osim kultne Kwedijeve izjave "samo sam se šalio", USKOK nije mogao dobiti drugo objašnjenje, a kamoli priznanje tamnoputog nogometaša, koji danas igra u trećeligašu Zelini.

No, doznajemo da su u USKOK-u s nestrpljenjem dočekali materijal iz njemačkog tužilaštva u Bochumu (ili ga još čekaju) upravo zbog utakmice Zadra i Šibenika, u kojoj je domaćinu pobjedu donio Marin Tomasov.

Vuk Đuričić, glasnogovornik USKOK-a, jučer je potvrdio da je bez obzira na dokumentaciju njemačkog tužiteljstva o namještanju utakmica, USKOK sastavio spis i zatražio kriminalističku obradu pojedinih utakmica.

Među tim utakmicama navodno su i neke utakmice Zadra i Šibenika.

DORH prebacuje nasležnost na USKOK, a tamo se nitko ne javlja

Kada smo je upitali pokreće li DORH istragu, Martina Mihordin, glasnogovornica Državnog odvjetništva nas je uputila na kolege:  "To je u nadležnosti USKOK-a i ja ću vas uputiti na njih". Glasnogovornika USKOK-a smo htjeli pitati koje su utakmice predmet obrade, ali nam se cijelo jutro ne javlja mobitel.

"Znam samo za te dvije..."

O namještanju rezultata Kwedi je, podsjetimo naše institucije, progovorio u više navrata; na sam dan utakmice, zatim 28. studenog te 1. prosinca. 

S našim izvorom (a ne s Indexovom novinarkom, kako je USKOK objašnjavao nakon "opsežne istrage")  komunicirao je putem MSN-a, uz korištenje web kamere. Između ostalog govorio je da Šibenik vraća Zadranima uslugu, s obzirom da "su oni nama pomogli prošle sezone kada je trebalo". Priča da to "vjerojatno namješta naš direktor", spominje oklade suigrača i priznaje da "zna samo za dva slučaja namještanja."

Nakon objave članka na Indexu reagirala je Udruga prvoligaša, putem povjerenika Josipa Breznog koji je najavio da će od Kwedija i HZNK Šibenik zatražiti očitovanje, pa čak i HNS, koji je službeno prekrižio Index na svojoj mailing listi, putem glavnog tajnika Zorislava Srebrića, koji je najavio rigorozne kazne ukoliko se dokaže kriminal.

Prozvani direktor Marko Karađole poručio nam je da se tu radi o planiranom ataku na derbi Hajduka i Šibenika dok je vanjski suradnik NK Zadar Reno Sinovčić u službi demantija posegnuo i za imenom tragično preminulog Hrvoja Ćustića. Predsjednik Šibenika Goran Pauk na press konferenciji je da

Kwedi je napustio klub, unatoč uvjeravanjima čelnika da su navodi kako će ga potjerati, samo nova podmetanja...


Citiramo ključne dijelove iz transkripta razgovora:

IZVOR (u daljnjem tekstu Ivana): Na netu sam vidjela špekulacije da je utakmica sa Zadrom namještena
PATRICE KWEDI (u daljnjem tekstu PATIVANA: Dakle, bilo je namješteno?
PAT: Ne volim baš takve stvari..
IVANA: i još si se ozljedio igrajući najmještenu utakmicu, to  me zaista ljuti
PAT: Igrao sam normalno a trener druge ekipe stalno mi je govorio da malo usporim
IVANA: Tko dogovara takve stvari
PAT: IVANA: Ali zašto bi ti morao slušati trenera druge ekipe? Zar tvoji suigrači zarađuju novac na tome?
PAT:

VIDEO MATERIJAL

U prvom video isječku Kwedi razglaba o namještanju utakmica, priča da nisu "sve utakmice namještene, već samo neke". Donosimo i prijevod razgovora.

Video 1: Razgovor vođen 28. studenog

IVANA: Izgubila sam interes za sport otkada si mi rekao te ružne stvari o namještanju utakmica
PAT: izgubila si interes za sport?

IVANA: Zašto bi gledala utakmicu ako unaprijed znam rezultat?
PAT: Ma daj, baby. Nisu sve utakmice takve baby, nisu sve utakmice takve. Npr., utakmica s Dinamom nije bila namještena i ova utakmica koju smo igrali prošli tjedan nije bila namještena ( protiv Varteksa op.a) Samo se u nekim utakmicama namještaju rezultati.

IVANA: Da, ali neke jesu namještene.
PAT: Da, neke jesu ali što mi tu možemo.
Utakmica je ispravna čak i ako mi sjebemo (...nerazumljiv dio), ima ljudi koji samo igraju, igraju
IVANA: Razočarana sam
PAT: Nemoj biti razočarana zbog takvih gluposti
Ne znam zašto si se naljutila?
IVANA: Naljutila sam se jer si riskirao zdravlja igrajući namještenu utakmicu
PAT: Dobro sam, bejbe, ne brini ništa, sve je ok

Video 2: Razgovor od 1. prosinca

IVANA: Ali utakmica je bila namještena, zar ne?
PAT: Da, bila je namještena

IVANA: Zadar - Šibenik?
PAT: Da, bila je namještena
IVANA: Na pobjedu zadra?
PAT: Da, na pobjedu Zadra
Jer prošle godine, kad smo mi imali problema Zadar je pustio Šibeniku da pobijedi

IVANA: Zar je puno takvih utakmica?
PAT: Nema puno takvih utakmica, ne znam točno koliko, nije svaka utakmica namještena
Znam samo za te dvije, ne znam ništa drugo

Pročitajte više