Ova godina odlučujuća za budućnost zagrebačkog Grand Prix mitinga

Najveći atletski događaj u Hrvatskoj i ove će godine biti zagrebački IAAF Grand Prix miting, popularni Hanžek, koji će se održati 11. srpnja na stadionu Mladosti uz Savu. L

Tko će od svjetskih atletskih zvijezda nastupiti u Zagrebu, zasad još nije poznato, jer su pregovori u tijeku, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare organizatora mitinga. No, budući da je zagrebački miting u vrlo dobrom terminu, tri dana nakon mitinga Zlatne lige u Rimu, organizatori se nadaju dolasku brojnih poznatih imena. Razlog za optimizam je i što postoji izravna zrakoplovna veza između Rima i Zagreba. Zasad postoji najava nastupa Latvijca Stanislavsa Olijarsa, koji je bio peti na 110m prepone na OI u Ateni.

Prošle godine na zagrebačkom mitingu nastupila su dva olimpijska pobjednika Kinez Xiang Liu (110m prepone) i Ruskinja Olga Kuzenkova (kladivo), te olimpijska viceprvakinja u visu Južnoafrikanka Hestrie Cloete.

Ova godina iznimno je važna za budućnost zagrebačkog mitinga. Dosad su atletski mitinzi u svijetu bili podijeljeni u četiri skupine. Najjači su mitinzi Zlatne lige (ove godine ih je šest), slijede Super Grand Prix mitinzi, Grand Prix mitinzi, u koje spada i zagrebački, te Grand Prix II mitinzi. Od sljedeće godine mitinzi će na svjetskoj razini biti podijeljeni u dvije skupine. U najjačoj skupini bit će mitinzi Zlatne lige, dok će drugu skupinu činiti 10 do 12 mitinga. Ostali će mitinzi imati status regionalnih natjecanja.

Gdje će se u toj podijeli naći zagrebački miting ovisit će o uspjehu ovogodišnjeg izdanja, odnosno o ocjeni koju će dobiti od predstavnika Međunarodne atletske federacije (IAAF). Organizatori zagrebačkog mitinga ističu kako većina elemenata - organizacija, smještaj, natjecateljska razina - zaslužuju visoku ocjenu, te da bi trebalo poraditi na boljoj posjećenosti.

Direktor mitinga Dražen Kroupa osvrnuo se na problem atletske staze na stadionu Mladosti, koju treba sanirati kako bi dobila potrebni certifikat za održavanje međunarodnih natjecanja. Djelomična sanacija, kako bi se zadovoljili uvjeti za dobivanje certifikata, koštat će između 200 i 300 tisuća kuna, i ona bi trebala biti dovršena do srpnja. Za potpunu sanaciju treba oko dva milijuna kuna.

Kroupa je dodao kako će ovogodišnje izdanje zagrebačkog mitinga koštati 3,6 milijuna kuna. Zagrebački športski savez osigurat će 2,2 milijuna kuna, a ostatak će biti namaknut od prodaje televizijskih prava prijenosa i sponzora. Miting će prenositi Hrvatska televizija i Eurosport.

U Zagrebu će se atletičari natjecati u šest disciplina (100m, 200m, 3.000m, 110m prepone, 400m prepone, dalj), a atletičarke u sedam (100m, 200m, 1.000m, 1.500m, 100m prepone, kladivo, vis). Međunarodna atletska federacija ima pravo predložiti još dvije discipline, a zasad su na tom popisu kladivo za muškarce i kugla za žene.

(Hina) ximl yiml

Pročitajte više