Esport

Ova je pošast poharala svijet gaminga

Screenshot: League of Legends

PRIJE nekoliko mjeseci u Doti 2 se pojavio mod zvan Dota Auto Chess i pokrenuo je trend koji je zahvatio gaming svijet. Radi se o žanru koji nazivaju autobattler, zasad su najpoznatiji i najpopularniji oni u League of Legendsu i Doti 2, ali tek smo na početku priče i tko zna gdje i kako će ona završiti.

>League of Legends besramno kopira konkurenciju novim igraćim modom

>Mrtva trka za najveći nagradni fond u povijesti esporta

League of Legends i Heroes of Newerth prije gotovo deset godina lansirale su žanr MOBA u vrh gaming svijeta i MOBA-e su pri vrhu i danas. Međutim, prvo mjesto preuzeo im je battle royale, znate već, PUBG, Fortnite i tome slično. Sada se u igri koja je i sama nastala iz moda, pojavio mod koji je osvojio igrače. 

Screenshot: Dota 2

Radi se o Dota Auto Chessu koji je razvio kineski Drodo Studio. Valve je primijetio popularnost moda i pozvao predstavnike tvrtke na sastanak, ali nije postignut dogovor da razvijaju zajednički projekt, već da će svatko razvijati svoj uz razmjenu iskustva. Nedugo nakon toga Valve je lansirao drugačiju verziju moda zvanu Dota Underlords. Za to vrijeme, Drodo Studio će uz IMBA TV organizirati milijun dolara vrijedan turnir u Dota Auto Chessu. Zaista je brzo eskaliralo. Od moda do milijunskog turnira u nekoliko mjeseci.

Tada se probudila ekipa iz Riot Gamesa, kompanije koja stoji iza League of Legendsa, shvatila je da zaista puno vremena provode na Dota Auto Chessu i da bi trebali razviti sličan mod za svoju igru. Tako smo dobili Teamfight Tactics, odnosno Dota Auto Chess za League of Legends. Nedavno je zaživio u beta verziji i odmah izazvao ogroman interes igrača. Autobattleri su među najgledanijim sadržajem na Twitchu, potpuno su besplatni za igranje i vjerujte, vrlo lako se na njih navući.

Mi ćemo se ovdje osvrnuti na Teamfight Tactics, princip po kojem funkcionira vrlo je sličan i utemeljen je na onima u Doti 2. U svakom meču sudjeluje osam igrača. Svaki igrač bira svoje heroje i slaže kompoziciju na temelju pripadnosti i sposobnosti svakog heroja.

Screenshot: League of Legends

Meč se odvija u rundama u kojima ćete ili igrati protiv drugog igrača ili protiv računalno kontroliranih jedinica, od kojih možete dobiti predmete. Predmetima i njihovom kombinacijom pojačavate svoje heroje. Između rundi imate vrijeme za kupovanje i prodaju heroja te slaganje kompozicije. Prikupljanjem više istih heroja možete dodatno unaprijediti heroja. Meč će trajati dok vi ne porazite sve protivnike ili vas poraze.

Screenshot: League of Legends

Kako im i ime govori, jednom kada krene borba vi ne radite ništa, već se ona odigrava automatski. Nije potrebna nikakva mehanička vještina za upravljanje herojima, već igrate samo s glavom. Vrlo je jednostavno početi igrati, a i besplatno je. Predznanje o League of Legendsu i Doti 2 može vam dobro doći, ali ni to nije neophodno. Sreća igra određeni faktor pa se ne može baš usporediti sa šahom, no da šah nastane u ovo vrijeme, vjerojatno bi ovako izgledao. 

Screenshot: League of Legends

Zanimljivo je slagati i testirati različite kompozicije, pokušavati nadmudriti protivnika, a sve to dok samo klikate mišem, s puno manje stresa nego kad igrate League of Legends ili Dotu 2. Idealno za vruće ljetne dane. Uskoro bi trebao stići i rangirani mod s kojim ćemo dobiti i ljestvicu najboljih igrača, a ako i dalje bude popularan, nedugo zatim i turnire. 

Pročitajte više