OVACIJE IKONI NOGOMETA Cijeli madridski stadion se naklonio Iniesti

Foto: Getty Images / Guliver Image

ČETVRTI put u nizu Barcelona je osvojila Kup Kralja. Katalonci su na Wanda Metropolitanu razmontirali Sevillu s 5:0 za svoj prvi trofej u sezoni, kojem će uskoro dodati i titulu Primere. Iako je Luis Suarez zabio dva gola, a Lionel Messi uz jedan pogodak upisao dvije asistencije, svu slavu u domu Atletico Madrida pokupio je legendarni Andres Iniesta. 

Jedan od najvećih veznjaka u povijesti Barcelone i Španjolske zabio je u 52. minuti za 4:0 u utakmici koju je odigrao maestralno, poput onih iz svojih najboljih dana, zbog čega je i dobio status legende u nogometnom svijetu.

Jednostavno, 33-godišnji dirigent iz provincije Albacetea toliko je dominirao da mu se u 88. minuti poklonio cijeli stadion kada je izlazio iz igre. Jednostavno, i navijači Barcelone i navijači Seville ustali su i nekoliko minuta, uz veliki pljesak, skandirali njegovo ime. Sa suzama u očima kasnije je podigao trofej, na zalasku karijere.

Veliki je to majstor, ali prije svega gospodin u kopačkama, koji je tijekom cijele karijere uvijek bio rado viđen gost na svim stadionima Europe. Sinoć je osvojio 31. trofej s Barcelonom, kojoj je posvetio cijelu svoju profesionalnu karijeru, od 2001. godine do danas. 

Za Blaugranu je odigrao ukupno 668 utakmica, zabio 56 golova i ostavio neizbrisiv trag, a na kraju sezone napustit će Nou Camp i otići u Kinu, gdje će polako privesti kraju jednu nevjerojatnu karijeru. 

Osim mnogobrojnih driblinga, majstorija, asistencija, golova i gospodskih manira na travnjaku, Iniesta će ostati upamćen po golu Chelseaju 2009. godine u 93. minuti uzvrata polufinala Lige prvaka, kada je sa zvukom sirene zabio pod prečku i odveo Barcu u finale.

A najvažniji trenutak njegove karijere dogodio se 11. srpnja 2010. u Johannesburgu, gdje je u 116. minuti produžetaka zabio Nizozemskoj u finalu Svjetskog prvenstva za pobjedu 1:0 i naslov prvaka. 

Tom prilikom oduševio je svijet svojom majicom za preminulog kapetana Espanyola Daniela Jarquea, koji je iznenada umro u Firenci 8. kolovoza 2009. Zato navijači drugog katalonskog kluba godinama Iniestu dočekuju na poseban način u gradskim derbijima, tako što ga nikad ne dočekuju zvižducima nego aplauzima. Jer njegova pojava i njegov nogomet oduvijek su služili samo za divljenje. 

Pročitajte više