Ovako bi Hajduk izgledao s Perišićem

Foto: EPA-EFE

TRENER Hajduka Ivan Leko nakon pobjede u pripremnoj utakmici nad mađarskim MTK-om (3:1) poručio je da ne zna s kim bi sutra krenuo u službenu utakmicu te dodao: "Ovi koji su trebali krenuti su bili lošiji, a ovi koji nisu trebali su biti bolji." Leko će upitnike o prvih 11 morati brzo riješiti jer Hajduk već 15. srpnja protiv Dinama igra utakmicu SuperSport Superkupa. Prvenstvo počinje 22. srpnja, a Splićane u prva tri kola čekaju jaki protivnici: Dinamo, Rijeka i Osijek.

Hajduk će u novoj sezoni imati znatno drugačiju momčad. Od važnijih igrača otišli su Marco Fossati, Stefan Simić, Nikola Kalinić, Gergo Lovrencsics, Toni Borevković i Chidozie Awaziem, a postoje ponude i za Jana Mlakara, Emira Sahitija, Darija Melnjaka i Luku Vuškovića. Došli su stoper Zvonimir Šarlija, napadač Leon Dajaku i, ono što najviše veseli navijače splitskog kluba, mogao bi stići hrvatski reprezentativac Ivan Perišić.

Talijanski stručnjak za transfere Gianluca Di Marzio objavio je da će Perišić uskoro raskinuti ugovor s Tottenhamom i nakon toga bi trebao potpisati za Hajduk. Nakon Di Marzija javio se i Fabrizio Romano, najpouzdaniji novinar kad su u pitanju transferi. Objavio je da zasad nema konkretnih naznaka da će Perišić sad napustiti Tottenham i da nikakva odluka nije donesena. Insajderi Ekrem Konur i Nicolo Schira tvrde da je Perišić na korak do splitskog kluba.

Vraćaju se Kalinić i Elez

Hajduk bi u novoj sezoni, u koju ulazi nakon što je dvaput osvojio SuperSport Hrvatski kup, mogao imati znatno drugačiji sastav. Nakon duge ozljede vraćaju se golman Lovre Kalinić i stoper Josip Elez, koji bi trebali dobiti mjesto u početnih 11. Uz Eleza se očekuje Portugalac Ferro ili novopridošli Zvonimir Šarlija, dok je na lijevom boku neupitan Dario Melnjak.

Neočekivano se u završnici prošle sezone na desnom boku odličnim pokazao mladi Niko Sigur. Time je zaslužio i poziv hrvatske U-21 reprezentacije za Europsko prvenstvo. Unatoč tome, sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius mogao bi potražiti drugu opciju na desnoj strani obrane.

Bude li Hajduk igrao u 4-2-3-1 - a ne s trojicom u obrani, što Leko želi, ali dosad nije uspio uspostaviti - u sredini veznog reda naći će se Filip Krovinović i Rokas Pukštas. Ofenzivna trojka može imati više rješenja. Perišić, jedan od najboljih igrača u povijesti Hrvatske, svakako bi predvodio Lekine igrače uz kapetana i najboljeg igrača HNL-a Marka Livaju.

Perišić se najbolje osjeća na lijevom krilu, gdje je igrajući za Tottenham prošle sezone u 44 utakmice imao 12 asistencija i jedan gol. Može igrati i na lijevom boku, što je radio kod Zlatka Dalića u Ligi nacija i ranije u Interu. No gotovo je sigurno da bi bio ofenzivna snaga Hajduka na lijevoj strani.

Više opcija u napadu

Marokanac Yassine Benrahou dočekan je skeptično, ali se na kraju pokazao kao pojačanje kako je sezona odmicala, tako da bi trebao biti na poziciji desetke između dvojice krilnih napadača. S druge, desne strane Emir Sahiti mogao bi biti prva opcija. Kada god nije bio ozlijeđen, imao je veliku ulogu.

Hajduk u napadu prvenstveno ima i Jana Mlakara, slovenskog reprezentativca koji je ujedno odličan u obrani i kojeg navijači obožavaju. Iako je centralni napadač, najčešće je igrao na lijevom krilu jer je u samom vrhu nezamjenjivi Livaja.

Uz njih, Leko ima i novopridošlog Leona Dajakua, s tim da se on tek treba dokazati. Riječ je o igraču koji je na početku karijere iz Stuttgarta prešao u Bayern, iz kojeg je otišao na posudbu u Union Berlin. Poslije je potpisao za Sunderland, koji ga je proslijedio u St. Gallen. Leko bi, dakle, imao nekoliko napadačkih varijanti, ali svaka uključuje Livaju.

Pročitajte više