DINAMO - VIKTORIA PLZEN od 18:55

Ovako je Zagreb čekao povijesnu Dinamovu utakmicu

Foto: index.hr

DINAMO večeras od 18.55 igra povijesnu utakmicu. Modri na prepunim tribinama Maksimira dočekuju češku Viktoriju Plzen u uzvratu šesnaestine finala Europa lige.

>>> Idete na utakmicu? Šaljite nam svoje navijačke fotke i videa na desk@index.hr ili preko Facebook stranice Index Sporta.

U prvoj utakmici prije tjedan dana u Plzenu, Viktorija je pobijedila 2:1 i na Maksimir dolazi u blagoj prednosti. Modri imaju pogodak u gostima, ali unatoč tome moraju nadoknaditi zaostatak od jednog pogotka da bi ostvarili plasman u osminu finala europskog natjecanja.

Nezapamćen interes za Dinamom vlada uoči večerašnjeg susreta. Iz kluba kažu da je veći nego kad je Dinamo igrao Ligu prvaka. Prodano je 27 tisuća ulaznica, a s obzirom na to koliko je domaćih i stranih novinara zatražilo akreditacije, novinarska loža bit će pretijesna pa će jedan dio medija biti prebačen na gornju zapadnu etažu.

Također, iz Dinama su poslali niz upozorenja i uputa za sve one koji danas žele doći na Maksimir.

Uživo na Indexu pratite sva događanja oko utakmice do njenog početka u 18.55.

17:15  - Ostalo je još stotinjak ulaznica za sjevernu tribinu.

17:00 - Sve više navijača stiže na Maksimir.

 

16:30 - Česi na Trgu:

16:10 - Na današnji dan prije 27 godina Dinamo je razbio Zvezdu s 3:0. Opširnije ovdje

16:00 - Lovro Majer označen je kao višak uoči susreta s Viktorijom Plzen i susret će pratiti s tribina.

15:30 - Uskoro će češki navijači s Trga krenuti prema stadionu. Sve ih je više...

15:00 - Dinamo je favorit na kladionicama. Koeficijent na pobjedu domaćih je oko 1.70.

14.30 - Evo i prvih čeških navijača koji su se okupili u centru Zagreba.

13.50 - Podrška Dinamu uoči utakmice odluke je ogromna, a jedna poruka stigla je čak iz dalekog Afganistana. Javili su se hrvatski vojnici s mirovne misije, a što su poručili Modrima, pročitajte OVDJE.

12.50 - Navijači Plzena se raduju atmosferi na Maksimiru i ne boje se Bad Blue Boysa.

"Atmosfera će biti sjajna, baš joj se radujemo. Navijači su udaljeni od travnjaka, ali naprave odličnu atmosferu jer su divlji", upozorio je branič Viktorije Milan Havel, a autor potvrđuje njegove riječi podsjećanjem na ludovanje zagrebačkih navijača u Plzenu prošlog tjedna i sukob s policijom.

"Ali pokazali su da znaju navijati. Teren je ionako predaleko od tribina pa se ne bojimo da će se nešto dogoditi", nadovezao se iskusni Milan Petržela. Više o tome čitajte OVDJE.

12.05 - Zbog prošlotjednog divljanja Bad Blue Boysa po Plzenu, a posebice ispred stadiona Viktorije Doosan Arene, Česi su danas u Zagreb doputovali sa zaštitarima.

"Sjećanje na napad Dinamovih huligana na članove Sparte Prag i navijače prije 10 godina i dalje živi", napominje sport.cz i podsjeća na incidente 2008. godine. Više o tome čitajte OVDJE.

11.55 - Dva bivša igrača Modrih - Jan Lecjaks i Miroslav Slepička - otkrili su Česima tajnu Dinamova uspjeha.

"Vrijeme na Maksimiru je stalo. Tartanska staza, tribine daleko od travnjaka, još izgleda kao željezno, betonsko čudovište na kojem je praška Sparta igrala prije 10 godina. Ali njegovi zidovi 'žive' zahvaljujući dobro organiziranoj, prosperitetnoj nogometnoj tvrtki zvanoj Dinamo Zagreb", stoji na početku teksta, a što su još rekli bivši Dinamovi Česi, pročitajte OVDJE.

Ranije objavljeno:

"Ovoj ekipi ne treba trener"

Utakmica u Češkoj pokazala je da nogometaši Dinama neće tako lako izboriti prolaz u osminu finala Europa lige. No malu prednost imat će Nenad Bjelica jer mu glavni aduti odmorni čekaju veliki okršaj na Maksimiru s obzirom na to da ih je odmarao u prvenstvenom susretu u kojem je za vikend Dinamo porazio Slaven Belupo (3:0).

"Ovoj ekipi ne treba nešto previše trener, kad ih vidim kako treniraju i koliko željno žele igrati ovu utakmicu. Vjerujem da će tu energiju koju su pokazali u treninzima prenijeti na teren i zajedno s navijačima odigrati jednu dobru utakmicu. Bit će nam potrebno ozbiljnosti, koncentracije i strpljenja u igri. Vidjeli ste da igramo protiv momčadi koja je i po godinama iskusnija od nas i po tome što su odigrali više ovakvih utakmica od nas. Ali, ja vjerujem da možemo imati 90 minuta fokus na svoju igru i da mi to možemo", rekao je Bjelica na posljednjoj presici uoči povijesne utakmice na Maksimiru.

Bjeličini glavni aduti odmorni, samo jedan igrač neće igrati i to zbog kartona

Zbog akumuliranih žutih kartona, neće moći računati tek na desnog beka Petra Stojanovića, kojeg bi trebao zamijeniti 22-godišnji Iranac Sadegh Moharrami.

Osim toga, Bjelica će na raspolaganju imati najjači kadar. Vratio se Izet Hajrović nakon suspenzije od jedne utakmice zbog žutih kartona, a nedostajat će još dvojica već dulje ozlijeđenih - Mario Gavranović i Damian Kadzior.

Dinamo bi trebao zaigrati u 4-1-4-1 formaciji s Brunom Petkovićem kao isturenim napadačem te Arijanom Ademijem kao osiguračem između vezne i obrambene linije. Ispred njega bit će dvojac Amer Gojak - Dani Olmo, dok će na krilima, osim povratnika Hajrovića, zaigrati Mislav Oršić.

Očekivani sastav Dinama u 4-1-4-1 formaciji: Livaković - Moharrami, Theophile, Dilaver, Leovac - Ademi - Hajrović, Olmo, Gojak, Oršić - Petković

S druge strane, Viktorija Plzen stigla je u Zagreb nakon što je u Češkoj dobila utakmicu sezone. Češki prvak odigrao je prije četiri dana utakmicu istine protiv Slavije Prag koja im je bježala šest bodova.

"Dinamo bolji i kvalitetniji od Partizana"

Plzen je pobijedio 2:0 golovima Choryja iz 45. minute te Beauguela iz 82. i tako smanjio zaostatak na tri boda. U toj je utakmici Vrba napravio pet promjena u odnosu na utakmicu s Dinamom (2:1) prošlog četvrtka u Europa ligi.

"Iza nas su teške utakmice, ali nas čeka još jedna takva. U prvoj utakmici smo pokazali karakter i preokrenuli rezultat. Naravno, pozitivno je pobjeđivati i imamo dobru atmosferu u ekipi uoči ovako važne utakmice s Dinamom. Naravno, analiziramo sve moguće situacije, ali znamo da će Dinamo vjerojatno rotirati jer imaju igrače za to, pa je itekako moguće da zaigraju neki igrači koji nisu nastupili u Češkoj i moguća su iznenađenja", poručio je Vrba na presici uoči uzvrata protiv Dinama.

Viktorija je lani u isto ovo vrijeme igrala protiv Partizana i eliminirala ga. U Beogradu je bilo 1:1, a u uzvratu su Česi slavili s 2:0. Vrba vjeruje da će biti teže njegovoj momčadi nego u Beogradu.

"Poštujem Partizan, ali mislim da je Dinamo ipak kvalitetniji i bolji protivnik. Bit će to sigurno teža utakmica nego prošlogodišnja u Beogradu", zaključio je. 

Vrba bez kapetana i s pokrpanom obranom

Uoči paklenog gostovanja na Maksimiru, trener Plzena Pavel Vrba ima određenih problema po pitanju igračkog kadra. Osim već dulje ozlijeđenog najboljeg napadača Krmenčika, za večerašnji okršaj otpao je i kapetan Hubnik, a zbog ozljede nema ni Hejde.

Tako će uz prošlotjednog heroja Pernicu, koji je zabio Dinamu dva pogotka i režirao Plzenov preokret, u obrani zaigrati polivalentni slovački veznjak Prochazka. Jedina dobra vijest za Vrbu i Čehe je povratak iskusnog lijevog beka Limberskog koji bi protiv Dinama trebao krenuti od prve minute, dok u Plzenu nije igrao.

Napad će kao i u prvoj utakmici predvoditi Beauguel, iza kojeg će napadati trojac Kayamba, Čermak i Kovarik. Dva osigurača u veznoj liniji činit će Horava i Hrošovsky.

Očekivani sastav Viktorije Plzen u 4-2-3-1 formaciji: Kozačik - Havel, Pernica, Prochazka, Limbersky - Hrošovsky, Horava - Kayamba, Čermak, Kovarik - Beauguel

Pročitajte više