Utakmica godine

Ovako priča ekipa s mudima

Foto: index.hr

DINAMO je srušio Benficu 1:0 u prvoj utakmici osmine finala Europa lige.

Strijelac je u 37. minuti s bijele točke bio Bruno Petković nakon što je penal izborio Dani Olmo.

>>> DINAMO - BENFICA 1:0 Pobjeda za povijest! Dinamo ide u Lisabon po četvrtfinale

Unatoč suspenziji Nenada Bjelice dinamovci su bili mirni na terenu. Izostanak glavnog trenera i kapetana Ademija nije se ni osjetio, sustav u potpunosti funkcionira. Ivan Šunjić u srcu terena odigrao je utakmicu za dvoje. Posao je rutinski odradio Austrijanac Poms, pomoćnik Nenada Bjelice koji je s klupe vodio Dinamo u povijesnoj pobjedi. Nije mu prvi put da mijenja Bjelicu s kojim radi godinama, ali ovu večer će nešto duže pamtiti. 

"Ovo nije čudo. Vjerovao sam u pobjedu, a sada vjerujem u prolaz", rekao je mirno Bjelica nakon utakmice i stalno se vraćao na propuštene šanse.

Htio je odmah završiti posao. Slično su govorili i njegovi igrači. 

Kao da europske velikane ruše svaki dan, a Zagreb je to čekao čak 50 godina. 

Bjelica je zato prvi put vrlo direktno progovorio o individualnim zaslugama svojih igrača, imao je dobar razlog. Mnogi od njih su odigrali partije života ove godine. Bruno Petković to radi u kontinuitetu, Dani Olmo svakim danom vrijedi par milijuna više, a prava slika i Dinamova srž su Ivan Šunjić i Emir Dilaver, igrači za koje do jučer mnogi nisu čuli, a danas pod Bjelicom izgledaju kao najbolji u Europi i lakoćom prolaze nokaut utakmice. Evo kako su reagirali nakon rušenja Benfice. 

Bruno Petković: "Današnja utakmica bila je bazirana na dugoj lopti i pasovima koji nisu tako jednostavni."

"Odigrali smo muški."

"Nisam se uplašio. Bio sam samouvjeren prije nego što sam pucao penal."

"Bili smo autsajderi po vama novinarima i vašim portugalskim kolegama, ali mi se nikoga ne bojimo. Ako baš želite, idemo i u Portugal kao autsajderi, ali sigurno baziramo našu igru na nama, a ne na njima."

Emir Dilaver: "Bili smo bolji, dobro smo stajali osim prve situacije gdje je Livaković sjajno reagirao."

"Pokazali smo tko je gazda na Maksimiru. Ostavili smo srce na terenu i pobijedili. To je najbitnije."

"Drago nam je da se priča o nama, a ne o njima. Moramo smireno i bez ikakve euforije ići u Portugal. Moramo pokazati naš gard, zabiti gol i to je recept za uzvrat."

"Predobra atmosfera navijača. Bili su naš 12. igrač, dali su nam dodatnu snagu i gurali su nas naprijed kada nam je bilo teško. Nadam se da će biti još puno ovakvih utakmica i da ćemo se svi veseliti novim pobjedama."

Nikola Moro: "Odigrali smo jako dobru utakmicu. Stvarno smo zatvorili sve njihove prednosti. Odrađivali smo to na jako visokom nivou. Prema naprijed smo također bili opasni i mislim da smo zaslužili ovu pobjedu."

"Jako dobro smo držali obranu, bili jako disciplinirani i držali se dogovora. Ne treba dizati euforiju. Treba ostati na zemlji i takav dočekati uzvrat."

"Jedan poseban osjećaj bilo je igrati pred punim Maksimirom."

"Iskreno, nije nam bilo teško igrati bez trenera. Njegov pomoćnik je tu od prvog dana i prenosio je dobro sve trenerove zamisli i instrukcije. Odradio je to odlično i nije bilo problema."

Dominik Livaković: "Poslije njihove šanse i moje obrane je bilo lakše. Stvarno smo dobro igrali obranu. Od Petka (Petkovića, op.a.) pa nadalje, svi smo igrali dobro. On je bio prva linija obrane. Benfica je dobar sastav, možda nije bio njihov dan, ali nećemo umanjivati našu dobru igru. Idemo tamo potući se, dati sve od sebe i pokušati izboriti prolazak."

Petar Stojanović: "Pripremali smo se danima na njih, nisu nas nigdje iznenadili. Nisu nas razočarali. Odigrali smo jednu jako dobru utakmicu. Igraš koliko ti protivnik dozvoli. Dinamo danas Benfici nije dozvolio da se razmaše."

"Trener nam je davao puno informacija o njima, pretočio je na nas sve svoje zamisli. Dugo ih je pratio i dan prije utakmice već pogodio u kakvom će sastavu zaigrati. Imao je sve te informacije koje je prenio na nas i to nam je puno pomoglo."

Filip Krovinović, veznjak Benfice: "Nismo podcijenili Dinamo. Mislim da smo kontrolirali utakmicu većim dijelom. U drugom poluvremenu smo se više otvorili pa je bilo otvoreno na obje strane. U četvrtak imamo drugu utakmicu i nadam se da ćemo preokrenuti rezultat."

"Nije nas iznenadio Dinamo. Išli smo od početka s punim respektom. Ja sam svoje uvijek upozoravao na to jer znam grad, znam ljude i atmosferu. Znam da su svi živjeli za večerašnju utakmicu.

"Nismo ništa novo vidjeli. Znamo da su dobra ekipa, da imaju dobrog trenera i da igraju lijep nogomet."

"Trener je odlučio odmoriti neke igrače, htio je dati priliku nekim drugim igračima."

"Moramo vjerovati u prolaz. Prije toga se koncentriramo na utakmicu u prvenstvu, pa tek onda na Dinamo. Vjerujemo u našu ekipu i nadamo se prolazu dalje."

>>> Dinamo je Hrvatskoj donio dva kluba u Ligi prvaka

>>> Slike za povijest

>>> Dinamo u velikom problemu za uzvrat u Lisabonu

>>> VIDEO Krcati Maksimir u deliriju, BBB-i nisu stali s navijanjem

 

Pročitajte više