Ove zvijezde neće igrati na Europskom prvenstvu

Foto: EPA

POZNATA nam je 21 reprezentacija od ukupno 24, koliko će ih iduće godine nastupiti na Europskom prvenstvu od 14. lipnja do 14. srpnja u Njemačkoj. Ždrijeb grupne faze Eura održat će se u Hamburgu 2. prosinca i tada ćemo saznati prve protivnike Hrvatske, koja se nalazi u trećoj jakosnoj skupini.

Na ovom turniru kvaliteta reprezentacija izuzetno je ravnomjerno raspoređena pa nije moguće predvidjeti težinu grupe koja će dopasti ijednu reprezentaciju. No znamo koje reprezentacije se neće naći u ždrijebu jer nisu uspjele izboriti plasman kroz svoje kvalifikacijske skupine. Na Euru tako sigurno nećemo gledati neke velike zvijezde.

Zvijezde koje neće igrati na Euru

Erling Haaland (Norveška/Manchester City) i Martin Odegaard (Norveška/Arsenal)

Ubojiti napadač Manchester Cityja na klupskoj razini niže rekord za rekordom i u 24. godini nakon Cityjeve trostruke krune već može reći da je osvojio sve što se može osvojiti, ali na reprezentativnoj razini mu ne cvatu ruže. Sjajno igra i za Norvešku, za koju je zabio 27 golova u 29 nastupa, ali u kvalifikacijskoj skupini ostala je debelo iza Španjolske i Škotske.

Martin Odegaard, nekadašnji vunderkind Real Madrida, u sličnoj je situaciji kao Haaland. Na klupskoj razini već je ostvario puno. Može reći da je zaigrao za Kraljevski klub kao jedan od najmlađih u njegovoj povijesti, a trenutno je kapetan i nezamjenjiva desetka Arsenala. Norveškom nogometu predviđala se zlatna generacija, ali za tako nešto očito neće biti dovoljna samo dva jaka imena.

Victor Lindelof (Švedska/Manchester United), Dejan Kuluševski (Švedska/Tottenham) i Alexander Isak (Švedska/Newcastle)

Švedska je još jedna skandinavska reprezentacija u rezultatskoj krizi. U post-Ibrahimović eri nikako ne može pronaći novog vođu iako je igrački potencijal koji je na raspolaganju izborniku Janneu Anderssonu neosporan. Međutim, Šveđani su u kvalifikacijama završili kao treći s velikim zaostatkom iza Belgije i Austrije, koju je preporodio Ralf Rangnick.

Na Euru tako nećemo gledati trojicu sjajnih igrača koji su postali neizostavni u početnim postavama klubova iz vrha Premier lige. Radi se o stoperu Manchester Uniteda Victoru Lindelofu, ofenzivnom veznjaku Tottenhama Dejanu Kuluševskom i napadaču Newcastlea Alexanderu Isaku.

Stefan Savić (Crna Gora/Atletico Madrid) i Stevan Jovetić (Crna Gora/Olympiacos)

Crnogorci su izvukli deblji kraj u kvalifikacijskoj skupini prepunoj balkanskih susjedskih derbija, koja ih je spojila s Mađarima, Srbima i Bugarima. Na Europsko prvenstvo na kraju idu Mađari i Srbi, a Crnogorci su ispali u posljednjem kolu porazom od Mađara. Ovo je vjerojatno bila posljednja prilika za odlazak na Euro za dvojicu iskusnih predvodnika ekipe, stopera Atletico Madrida Stefana Savića i kapetana reprezentacije Stevana Jovetića.

Evan Ferguson (Irska/Brighton)

Reprezentaciju Irske na velikim natjecanjima nismo gledali od Europskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj. Tada je bila sjajna, najprije je izborila prolaz u teškoj grupi s Italijom, Belgijom i Švedskom, a zatim je u osmini finala itekako namučila domaćine i kasnije finaliste Francuze.

U svojoj kvalifikacijskoj skupini ostavila je vrlo slab dojam i jedine pobjede ostvarila protiv Gibraltara. Tinejdžerska napadačka zvijezda Brightona Evan Ferguson, koji je procijenjen na 65 milijuna eura, trebat će se još strpjeti za plasman na veliko natjecanje.

Pročitajte više