Ovi igrači Dinama na zimu mogu besplatno pregovarati s drugim klubovima

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO u nedjelju u 19:30 gostuje na Rujevici u velikom, ključnom derbiju za rasplet SuperSport HNL-a. Četiri su kola do kraja SHNL-a, a ova dva protivnika igrat će i u finalu SuperSport Kupa 15. i 22. svibnja. Obrani li naslov prvaka, Dinamo bi kvalifikacije za Ligu prvaka mogao startati čak iz play-offa, što bi mu jamčilo minimalno nastup u Europa ligi.

Zanimljivo će biti i u Dinamovoj svlačionici, u kojoj bi moglo biti odlazaka. Glavni kandidat je Martin Baturina za kojeg Dinamo očekuje zaraditi otprilike kao i za Josipa Šutala, tj. više od 20 milijuna eura. Drugi odlasci se za sad ne naziru, ali moguće je da Maksimir napusti i Bruno Petković.

Petković može ići, ali...

Kako smo ranije pisali, najbolji Dinamov igrač ima ugovor do ljeta 2025. godine, ali i klauzulu od 2.5 milijuna eura. Ona se može aktivirati samo ovog ljeta i to samo tijekom trajanja Europskog prvenstva, čime je Dinamo ipak smanjio manevarski prostor zainteresiranim klubovima. Prijelazni rok počinje 31. lipnja, a rijetko kad se transferi dogovaraju za vrijeme trajanja velikog turnira.

Odigra li Petković dobar Euro, mogao bi dobiti puno zanimljivije ponude, a ionako mu se ne žuri iz Dinama. Ima najveći ugovor u klubu (oko milijun eura godišnje), odličan status, a i veliku šansu da zaigra u Ligi prvaka. To bi mu moglo otvoriti vrata još nekih klubova, iako će u rujnu napuniti već 30 godina.

Petković nije jedini koji na kraju sezone ulazi u zadnju godinu ugovora. To vrijedi i za Ivana Nevistića (25), Sandra Kulenovića (24), Kevina Theophile-Catherinea (34), Stefana Ristovskog (32) i Sadegha Moharramija (28), koji se oporavlja od operacije križnih ligamenata.

Iranac sigurno neće produžiti ugovor i, ako ga ranije sporazumno ne raskine, odradit će ga do kraja u Maksimiru. Ivan Nevistić je u Dinamo stigao 2021. godine za tri milijuna eura iz Rijeke, ali je tek ove sezone dobio pravu priliku. Pokazao se kao odlična zamjena za Dominika Livakovića i njemu bi klub mogao ponuditi novi ugovor.

Kulenović se konačno dokazao u Dinamu

Isto vrijedi i za Sandra Kulenovića, koji je konačno doživio afirmaciju u Dinamu. U nastavku prvenstva zabio je neke jako važne golove, preporodio se igrajući u paru s Petkovićem, a nije tajna da mu je najveća želja uvijek bila igrati u Dinamu. Igrača njegovih kvaliteta Dinamo će teško naći na tržištu i najlogičnije je da se i Kulenoviću uskoro ponudi novi ugovor.

To vrijedi i za Stefana Ristovskog, koji je, unatoč nešto slabijoj formi, stožerni igrač Dinama. Ne ide mu se iz Zagreba, u pravom smislu riječi je "vojnik kluba" i njegova vjernost bi mogla biti nagrađena.

Onaj koji vjerojatno neće dobiti novi ugovor je Kevin Theophile-Catherine. Dinamov spasitelj, koji je u listopadu iz očaja vraćen u klub, imat će sljedećeg ljeta 35 i pol godina. Pokazao se kao veliko pojačanje ove sezone, ali neće dobiti novi ugovor, što je sasvim razumljivo s obzirom na godine. Nije nemoguće da nakon njegova isteka Francuz i završi karijeru.

Za Roga nema opcije, ali za Japanca ima

Početkom sljedeće godine isteći će dvije posudbe. Marko Rog je posuđen iz Cagliarija do 1. siječnja, a Takuya Ogiwara mogao bi se vratiti u Urawu 20. siječnja. Dinamo nema opciju otkupa Rogova ugovora, ali je jasno da će se, budu li obje strane zadovoljne njegovim oporavkom, moći postići dogovor o njegovom trajnom prelasku u Dinamo.

Što se Japanca tiče, Dinamo ima opciju otkupa za 550.000 eura, ali o tome se još ne razmišlja, s obzirom na to da Ogiwara uopće nije ušao u ritam utakmica u Dinamu. Imao je dosta pehova s ozljedom gležnja, no sad se oporavio i vratio u momčad. Očekuje se da će dosta igrati na početku sljedeće sezone pa će onda i njegova situacija biti puno jasnija.

Ovog ljeta iz Dinama i službeno odlazi Josip Drmić. Švicarac je prije dvije godine došao kao ogromno pojačanje, ali nikad do kraja nije opravdao taj status. Imao je ugovor od milijun eura po sezoni i njegov završetak bit će olakšanje za Dinamov budžet.

Posudba će na ljeto isteći i Gabrielu Vidoviću, koji je u zadnje vrijeme odličan. Dinamo ga može otkupiti od Bayerna za 3.5 milijuna eura, ali se ide u smjeru da se njegova posudba produži za još jednu sezonu.

Slična je situacija i s Lukasom Kačavendom. Njemu posudba ističe na kraju sezone, ali će sigurno ostati u Dinamu. Ne zna se samo hoće li odmah na ljeto potpisati za Dinamo ili će se posudba produžiti do 1. siječnja. Nije poznata ni eventualna odšteta, ali nije isključeno da ga Lokomotiva pusti za postotak od eventualne prodaje.

Pročitajte više