Ovi veliki igrači nisu uspjeli kod Pepa Guardiole

Foto: EPA

PEPA GUARDIOLU smatra se najboljim trenerom svoje generacije koji je izgradio neke od najvećih momčadi 21. stoljeća. Njegovi kritičari će tvrditi da je uvijek imao ogroman budžet za potrošiti ili da mu je izvjesni Lionel Messi pomogao osvojiti Europu, ali španjolski trener također je stekao reputaciju po poboljšanju pojedinih nogometaša, piše Daily Mail.

Njegova trenutna ekipa Manchester Cityja ima svjetske klase po cijelom terenu, ali mnogi od njih nisu stigli u klub kao istinski elitni igrači. Rodri je imao klimav početak života u Engleskoj, ali sada ima jake argumente da ga se smatra najboljim veznjakom Europe, Manuel Akanji i Nathan Ake pridružili su se kao solidne opcije, ali su igrali vitalne uloge u osvajanju trostruke krune, a John Stones se sada osjeća komotno kao vezni igrač iako je cijelu karijeru proveo na poziciji srednjeg braniča.

Guardiola zaslužuje priznanje za svoju sposobnost da pogura većinu svojih igrača na novu razinu, ali nisu baš svi uspjeli pod vodstvom 52-godišnjeg stručnjaka. Trener Cityja priznao je ovog tjedna da nije uspio izvući najbolje iz Kalvina Phillipsa, kojeg je prošle godine za 45 milijuna funti doveo iz Leeds Uniteda.

Engleski reprezentativac sada bi mogao dobiti novu poziciju jer je Rodri suspendiran za sljedeće tri utakmice, ali već se osjeća kao da mu ponestaje vremena da preokrene svoju karijeru u Cityju.

Daily Mail podsjeća na druge nogometaše koji nisu ispunili očekivanja radeći s Guardiolom tijekom godina.

Zlatan Ibrahimović

Transfer Zlatana Ibrahimovića u Barcelonu 2009. na papiru je izgledao kao pravi potez u pravo vrijeme. Švedski napadač je upravo doveo milanski Inter do tri uzastopna naslova u Serie A pa je prelazak u najbolju europsku momčad u to vrijeme bio logičan potez.

S obzirom na to da je visok 195 cm i izvanrednih atletskih sposobnosti, postoje sličnosti između Ibrahimovića i sadašnjeg frontmena Cityja Erlinga Haalanda, koji je bio otkriće otkako je prošlog ljeta prešao u Premier League.

No, Ibrahimović u Barceloni jednostavno nije funkcionirao i od tada je krivnju za svoje loše igre pripisivao Guardioli. Ibrahimović je sebe nazivao "Ferrarijem" kada se pridružio Barceloni, ali smatra da je Guardiola spriječio njegov napredak tako što mu je točio dizel umjesto vrhunskog benzina.

Također je udario na Guardiolin ego, optužujući ga da se uvijek stavlja iznad svojih igrača. Guardiola je odgovorio našalivši se da je Ibrahimović "potpuno u pravu" i da je ljubomoran kada Haaland danas postigne hat-trick za City. Pošteno je reći da je između njih došlo do sukoba osobnosti i da je suradnja bila kratkotrajno iskustvo.

Unatoč tome što je Ibrahimović zabio 16 prvenstvenih golova u sezoni 2009./2010., Guardiola je, čini se, gubio povjerenje u njega kako je sezona odmicala te je zamijenio svog napadača nakon otprilike sat vremena u obje utakmice u polufinalu Lige prvaka protiv Intera u kojem je Barcelona ispala. Veza je bila nepopravljiva i Ibrahimović je u ljeto 2010. poslan na posudbu u AC Milan, samo godinu dana nakon dolaska u Barcelonu. Sljedeće godine pridružio se AC Milanu za stalno.

Xherdan Shaqiri

Xherdan Shaqiri je upravo osvojio trostruki naslov s Bayern Münchenom kada je Guardiola preuzeo vodstvo njemačkog velikana 2013. godine.

Budući da je bio poznat po svojoj kreativnosti i spektakularnim golovima, nije bilo razloga vjerovati da će se Shaqiri mučiti pod Pepom, ali ozljede i gubitak forme značili su da je njegova karijera krenula unazad tijekom njihove dvije zajedničke godine.

Švicarski playmaker postigao je samo devet golova u svim natjecanjima za Bayern između 2013. i 2015. godine, ali je odbio kriviti Guardiolu za svoj pad: "Moja situacija se promijenila pod Pepom Guardiolom, ali nikad nisam imao problema s njim. Njegov trening je bio poseban, detaljan i prilično zahtjevan - ali apsolutno vrhunski."

Nakon što je izgubio mjesto u momčadi Shaqiri je otišao na posudbu u Inter prije nego što je u kolovozu 2015. prodan tadašnjem premierligašu Stoke Cityju. Pridružit će se Liverpoolu 2018. godine, osvojiti Ligu prvaka i Premier ligu s Redsima prije nego što se 2021. preselio u Lyon. Još uvijek ima samo 31 godinu i sada igra za Chicago Fire u američkom MLS-u.

Yaya Toure

Yaya Toure je imao prilike impresionirati Guardiolu u dva kluba, ali ga nije uspio uvjeriti da zaslužuje stalno mjesto u njegovoj momčadi. Toure je bez sumnje bio nesretan što je bio u Barceloni kada je klub upravo sastavljao vjerojatno najveći vezni trio svih vremena, koji se sastoji od Sergia Busquetsa, Xavija i Andresa Inieste.

To je značilo da će često biti ograničen na zamjenske nastupe ili da će igrati izvan svoje pozicije, kao što je bio slučaj u finalu Lige prvaka 2009. kada je ušao na mjesto središnjeg braniča zbog ozljeda i suspenzija.

Godine 2010. smatran je viškom na Nou Campu i otišao je u Manchester City. Tijekom sljedećih šest godina, Toure će se nametnuti kao jedan od najboljih veznjaka Premier lige, igrajući ključnu ulogu u Cityju koji je dvaput osvojio naslov.

Ali kada je Guardiola 2016. na klupi zamijenio Manuela Pellegrinija, želio je staviti svoj pečat na momčad i Toure je postupno izbačen. U svojoj posljednjoj sezoni u klubu 2017./2018. Toure je upisao samo 10 nastupa, a City je postao prva momčad Premier lige koja je skupila 100 bodova u sezoni.

Toure nije uspio ponovno zadobiti povjerenje Guardiole i preselio se u Olympiacos na kraju sezone. Središnji veznjak bio je ljutit zbog toga kako su stvari završile u Cityju i isprva je svoj neuspjeh u klubu pripisao tome što Guardiola nije volio afričke igrače.

Kasnije se ispričao za svoje komentare i otkrio da je pokušao doći do Guardiole kako bi osobno razgovarao s njim i riješio njihove nesuglasice.

Claudio Bravo

Guardiola je donio hrabru odluku da izbaci engleskog reprezentativnog vratara Joea Harta iz momčadi kako bi doveo Claudija Brava iz Barcelone u njegovom prvom prijelaznom roku u Cityju. Očekivalo se da će Bravo biti vratar koji je dobar na lopti i da će se savršeno uklopiti u Guardiolin sustav, ali stvari se nisu tako odvijale.

Čileanski vratar izgledao je nervozno od samog početka, promašivši jednu dugu loptu u svom prvom derbiju u Manchesteru što je omogućilo Ibrahimoviću da zabije, a zatim je primio 14 golova iz 22 udarca prema golu, što ga je dovelo do toga da ga u siječnju 2017. zamijeni Costel Pantilimon.

U jedinoj sezoni u kojoj je bio glavni vratar Cityja klub je završio na trećem mjestu, 15 bodova iza prvaka Chelseaja. Bilo je jasno da Guardiola mora napraviti promjenu. Upravo to učinio je dovođenjem Edersona iz Benfice koji je do danas Cityjev broj 1.

Bravo je ostao u Cityju kao rezervna opcija do 2020., da bi se potom vratio u Španjolsku i igrao za Real Betis. Upravo je napunio 40 godina, ali je još uvijek u Betisu, s kojim je lani osvojio Kup kralja.

Mario Götze

Mario Götze pridružio se i napustio Bayern München u isto vrijeme kad i Guardiola. Tri zajedničke godine ponudile su promjenjivu sreću za njemačkog napadača. Nakon što je 2013. potpisao ugovor s Borussijom Dortmund, Götze je uživao u pozitivnoj sezoni u svom novom klubu, postigavši 10 golova i upisavši devet asistencija, dok je Bayern osvojio još jedan naslov prvaka.

Na kraju sezone igrao je za Njemačku na Svjetskom prvenstvu 2014., postigavši pobjednički pogodak u finalu protiv Argentine. Po povratku s turnira u Brazilu činilo se da će krenuti dalje i postati jedan od najboljih igrača na svijetu, ali nikada se nije približio tim razinama.

Devet golova u sezoni 2014./2015. sugeriralo je da još uvijek može povremeno igrati vrhunski, ali njegov utjecaj na momčad je slabio i imao je razočaravajuću sezonu 2015./2016. u kojoj je upisao samo 14 ligaških nastupa i postigao tri gola. Njegovo vrijeme u Bayernu je isteklo i ponovno se pridružio Borussiji u ljeto 2016.

Govoreći 2018. o svojoj karijeri u Bayernu, Götze je doveo u pitanje Guardioline vještine upravljanja ljudima, dok je hvalio svog prethodnog trenera Jürgena Kloppa.

"Još uvijek sam u kontaktu s Jürgenom. Naravno, on me naučio sve o profesionalnom nogometu. Tada sam imao samo 17 godina i dolazio sam iz mlade reprezentacije. On me upoznao sa svime. Pustio me da igram", rekao je Götze za DAZN i dodao: "Tehnički je Guardiola bio izvanredan, ali on je vrlo fokusiran na igru i ne razmišlja o igračima izvan svog plana. Nije imao previše empatije, a empatija čini trenera svjetskom klasom."

Götze je sve ove godine igrao u Njemačkoj, prošlog ljeta potpisao je za Eintracht Frankfurt.

Pročitajte više