Ovih pet igrača mogli bi biti zvijezde Eura U-21

Foto: EPA-EFE

EUROPSKO U-21 prvenstvo počelo je ovog tjedna i nudi priliku novog generaciji superzvijezda da pokaže što zna na međunarodnoj pozornici. Natjecanje je počelo u srijedu, a BBC Sport predstavlja pet igrača za koje smatra da bi se mogli naći na naslovnicama tijekom prvenstva u Gruziji i Rumunjskoj.

Mihajlo Mudrik (Ukrajina, krilni napadač)

EPA-EFE

Teško je igrača predstaviti kao "onog na kojeg treba pripaziti" kad je već ostvario transfer od 100 milijuna eura, ali Mihajlo Mudrik je upravo to. Krilnog napadača željeli su i Arsenal i Chelsea, ali završio je među Plavima nakon siječanjskog transfera iz Šahtar Donjecka.

Ipak, stvari se nisu odvijale po planu od Mudrikova dolaska na Stamford Bridge jer se prilagođavao životu u Premier ligi i ostvario 15 nastupa, među kojima samo sedam od početka. Ukrajinac je pokazao bljeskove svoj neupitnog talenta i vidi ovaj turnir kao priliku da zaigra u kompetitivnim utakmicama i uđe u formu prije početka nove sezone s menadžerom Mauriciom Pochettinom.

Mudrik je već igrao za Ukrajinu na seniorskoj razini tijekom ove reprezentativne stanke, a dinamični krilni napadač, koji još nema ni 100 utakmica kao profesionalac, ima još puno za pokazati.

Levi Colwill (Engleska, stoper)

Profimedia

Odlična je sezona za Levijem Colwillom. Taj 20-godišnji stoper impresionirao je izuzetnim izvedbama na posudbi iz Chelseaja u Brightonu, kojem je pomogao da se plasira u Europa ligu. 

Zbog tih je izvedbi Brighton navodno ponudio 45 milijuna eura za braniča koji je najnoviji proizvod s trake talenata u Cobhamu. Ali Chelsea je jasno pokazao da nema nikakvu namjeru prodati ga te ga vidi dijelom momčadi za iduću sezonu pod Pochettinom.

Colwillov napredak nije stao na klupskoj razini. Dok se pripremao s U-21 reprezentacijom, povukla ga je seniorska kako bi trenirao s njom nakon što su se povukli Lewis Dunk i Jude Bellingham. Izbornik Gareth Southgate nahvalio je njegov mentalitet i temperament.

Youssoufa Moukoko (Njemačka, napadač)

EPA-EFE

Youssoufa Moukoko je jedan od najboljih mladih napadača u Europi. Drži rekord kao najmlađi igrač koji je zaigrao u Bundesligi i kao najmlađi strijelac u tom natjecanju, a i najmlađi je igrač koji je nastupio u Ligi prvaka.

Već je s 18 godina predstavljao Njemačku na seniorskoj razini igrajući na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Standardan je u sastavu Borussije Dortmund i prošle sezone za nju je postigao sedam ligaških golova.

Bivši Dortmundov napadač Erling Haaland, koji je zabio 52 gola na putu do trostruke krune s Manchester Cityjem, kaže da je napadač rodom iz Kameruna već bolji nego što je on bio u toj dobi. To je izuzetna pohvala za Moukoka, koji bi se mogao razviti u jednog od najstrašnijih strijelaca na svijetu.

Sandro Tonali (Italija, veznjak)

EPA-EFE

Ovo je posljednja prilika za Sandra Tonalija da predstavlja Italiju u U-21 konkurenciji jer će s 23 godine biti jedan od najstarijih igrača na turniru. Središnji veznjak ključni je dio Milanove momčadi i već ima medalju za osvojeni scudetto u svojem ormariću za trofeje.

Tonali je s Milanom dosegnuo polufinale Lige prvaka i svojim izvedbama privukao pozornost klubova iz cijele Europe, među kojima i nekih premierligaša. Neumorni veznjak odigrao je već gotovo 300 utakmica u karijeri otkako je započeo karijeru u Bresci 2017. godine. Tonali će biti važan vođa talijanske momčadi koja želi proći tešku skupinu s talentiranim Francuzima.

Rayan Cherki (Francuska, ofenzivni veznjak)

EPA-EFE

Teško je vjerovati da je Rayanu Cherkiju tek 19 godina. Čini se da je ofenzivni veznjak u nogometu oduvijek, nakon što je debitirao za Lyon 2019. sa samo 16 godina. Cherki je još jedan u nizu igrača visokog profila koji su izašli iz Lyonove akademije, među kojima su osvajač Zlatne lopte Karim Benzema, Anthony Martial, Hatem Ben Arfa i Alexandre Lacazette.

Kao i sve vunderkinde, Cherkija se povezivalo s brojnim vrhunskim klubovima iz Europe, a navodno je u posljednje vrijeme bilo interesa PSG-a i Newcastlea. Francuska U-21 selekcija nakrcana je kvalitetom, ali nakon što je dobio broj 10, izgleda da će Cherki dobiti priliku pokazati svoj talent na ovom turniru.

Pročitajte više