NBA LIGA

Ovih pet klinaca zapalilo je NBA ligu, a nitko to od njih nije očekivao

Foto: Getty Images / Guliver Image

CIJELA nova generacija NBA igrača nekako je nepravedno zapostavljena jer je svu pozornost još i prije drafta okupirao Zion Williamson, vunderkind koji kombinacijom ekstremnih fizičkih predispozicija i talenta podsjeća na LeBrona Jamesa.

Nije taj šušur bio bez razloga, već u predsezonskim utakmicama u dresu New Orleans Pelicansa Zion je pokazao da su svi hvalospjevi na njegov račun opravdani i da ga samo čudo ili ozljeda može zaustaviti na putu do nagrade za novaka godine.

Na njegovu i na žalost košarkaških fanova, baš ovo drugo mu se dogodilo, uoči samog početka sezone morao je na operaciju desnoga koljena i još se ne zna kad će debitirati.

Jedina pozitivna posljedica njegove ozljede je to što se košarkaški svijet u njegovu odsustvu može okrenuti njegovim kolegama iz generacije 2019., koji su u prva tri tjedna nove sezone počeli graditi svoje ime među profesionalcima.

Za Zionove suigrače sa sveučilišta Duke R.J.-a Barretta (New York) i Cama Reddisha (Atlanta) te Jaa Moranta (Memphis) s Murray Statea moglo se pretpostaviti da će se dobro snaći među velikim dečkima, ali u ova tri tjedna zabljesnula su neka nova, dosad prilično ili potpuno nepoznata imena. Ova petorica mladića zapalila su NBA ligu, iako nitko to od njih nije očekivao.

Coby White 
Klub: Chicago Bulls (7. izbor)
Dob: 19 godina
Statistika: 12,5 koševa, 3,3 skoka, 2,3 asistencije

Povod za ovaj popis spektakularna je utakmica koju je sinoć odigrao bek Chicago Bullsa Coby White. Točnije, spektakularna četvrtina, i to posljednja, u kojoj je sam zabio više poena od cijele momčadi New York Knicksa (23:17). U nju su dvije momčadi ušle poravnate, a na kraju su Bullsi pobijedili 120:102. White je 23 od svojih 27 koševa zabio u posljednjem periodu igre, a pritom je pogodio sedam trica, što je novi NBA rekord među novacima unutar jedne četvrtine.

Whitea su Bullsi odabrali kao sedmog, što ga čini najviše pozicioniranim igračem na draftu među klincima s ovog popisa. Njegov je obrambeni potencijal blago rečeno upitan, ali to nije ni pretjerano važno jer je doveden kao izraziti strijelac. U svoje prve dvije NBA utakmice postigao je ukupno 42 koša, onda se ohladio, ali u posljednje četiri ponovno je dvoznamenkast te je nakon 11 utakmica na prosjeku od 12,5 poena. Kao i svaki rookie, mučit će se s kontinuitetom i bit će svojevrsni X faktor jer se nikad ne zna kad će ovako eksplodirati. Sad već možemo očekivati barem desetak ovako ludih predstava ove sezone.

Tyler Herro
Klub: Miami Heat (13. izbor)
Dob: 19 godina
Statistika: 13,1 koš, 4,8 skokova, 2,2 asistencije

On se istaknuo već u predsezonskim utakmicama, ne samo zbog imena koje ga predodređuje da postane zvijezda, nego i pogodivši 14 od 27 trica u pet susreta. No teško je na osnovu njih išta zaključiti, što najbolje zna Dragan Bender koji je također briljirao u predsezoni, a kad je počela prava, nije ni navukao dres Milwaukee Bucksa koji su ga poslali u Razvojnu ligu.

Herro je s odličnim predstavama nastavio i na početku prave sezone, posebno protiv Atlante kojoj je zabio 29 koševa, a na još pet utakmica imao je dvoznamenkasti učinak. Kad su ga izabrali kao 13. pick ovog lipnja, u Miamiju vjerojatno nisu mogli ni zamisliti da će već od starta karijere ovako doprinositi njihovoj igri i pobjedama.

Kendrick Nunn
Klub: Miami Heat (nedraftiran)
Dob: 24 godine
Statistika: 16,9 koševa, 2,3 skoka, 2,8 asistencija

Ako je Herro iznenađenje, što tek reći na njegova suigrača Kendricka Nunna? On je nešto stariji, 24 su mu godine i na ljeto 2018. niti jedna od 30 NBA momčadi nije smatrala da će imati koristi od njega. Ostao je nedraftiran, a priliku su mu dali ondašnji prvaci Golden State Warriorsi koji su s njim potpisali djelomično garantirani ugovor i poslali ga u Razvojnu ligu.

Iako je samo jednu od 49 utakmica započeo u petorci, tamo je postizao skoro 20 koševa po utakmici, a u travnju ga je Warriorsima "ukrao" Miami. U posljednjoj predsezonskoj utakmici, kao da se stvorio niotkuda, ukrcao je okruglih 40 koševa u pobjedi protiv Houstona, a tu je formu prenio i na početak sezone kad je u tri od prvih pet utakmica zabio barem 24 koša. U tih pet utakmica ovaj 188 cm visoki bek zabio je ukupno 112 koševa i tako srušio NBA rekord među nedraftiranim igračima.

P.J. Washington
Klub: Charlotte Hornets
Dob: 21 godina
Statistika: 13,5 koševa, 6,2 skoka, 1,4 asistencije, 48,6% šuta za trice

Od Hornetsa se nakon odlaska Kembe Walkera u Boston nije očekivalo ništa osim da izgubi jako puno utakmica. Logično, okrenuli su se mladima i odmah u petorku gurnuli rookieja P.J.-a Washingtona, 201 cm visoku "lažnu četvorku" koju su odabrali kao 12. na draftu.

U prvoj službenoj profesionalnoj utakmici Washington je Chicagu zabio čak 27 koševa, među kojima i sedam trica, što je novi NBA rekord u debitantskim susretima. U drugoj je ubilježio prvi double-double, a zatim nastavio s produktivnim igrama i već je sad jedan od najvažnijih igrača momčadi.

Eric Paschall
Klub: Golden State Warriors
Dob: 23 godine
Statistika: 15,6 koševa, 4,4 skoka, 1,4 asistencije

Jedina pozitivna stvar u groznoj sezoni Golden State Warriorsa je prilika da u odsustvu svih ozlijeđenih zvijezda procijene koliko vrijede mladi igrači kojima su ove sezone popunili kadar. Jedan od njih je Eric Paschall, 23-godišnji krilni centar kojeg su odabrali u drugoj rundi drafta. 

Kad se ozlijedio i Draymond Green, Paschall je dobio priliku te u prve dvije utakmice u startnoj petorci zabio 20 pa 25 koševa, a onda eksplodirao protiv Portlanda te s 34 koša i 13 skokova odveo Golden State do senzacionalne pobjede. Green se u međuvremenu oporavio, ali Paschall je ostao u startnoj petorci i čini se da je na odličnom putu da prođe ovosezonsku audiciju i ostane dio Warriorsa kad se vrate Curry i Thompson, odnosno kad se od njih ponovno bude očekivala borba za naslov.

Pročitajte više