LIGA NACIJA

Ovih pet stvari iz utakmica Lige nacija vam je možda promaknulo

Foto: EPA-EFE

LIGA NACIJA polako se bliži kraju. Novo UEFA-ino natjecanje već je završilo u nekim skupinama, uključujući i onu u kojoj je bila Hrvatska, dok će se preostale utakmice odigrati u narednim danima.

Utakmicu odluke u elitnoj skupini 4 Prve lige u ranijem popodnevnom terminu igrali su Engleska i Hrvatska na Wembleyju. Izabranici Zlatka Dalića poraženi su napustili London unatoč tome što su prvi poveli. Kramarićev sjajan pogodak zasjenili su Lingard i Kane u drugom poluvremenu.

Ta utakmica ujedno je bila i najzanimljivija u danu prepunom sadržaja iz Lige nacija, a evo koje ste itekako značajne stvari možda propustili s drugih susreta diljem Europe.

Seferović uništio Belgiju savršenim hat-trickom

Švicarska je trebala čudo za prolazak u final four Lige nacija. Izabranicima Vladimira Petkovića bila je potrebna pobjeda od dva gola razlike, a protivnik im je bila nimalo ugodna Belgija. Svi su se, naravno, uzdali u Xherdana Shaqirija, napadača Liverpoola koji je u sjajno formi.

Shaqiri je uistinu bio sjajan u toj utakmici, ali pamtit će se ime jednog drugog igrača iz tog susreta.

Haris Seferović zabio je tri od pet švicarskih golova u nedjeljnoj golijadi za pobjedu protiv Belgije i ulazak među elitno društvo Portugala i Engleske u final fouru.

Seferovićev hattrick pogledajte OVDJE.

Sjevernoirac čekao osam godina na pogodak za reprezentaciju

Jesse Lingard zabio je Hrvatskoj u 78. minuti za 1:1. Mladi ofenzivac Manchester Uniteda čekao je puna tri dana da se upiše u strijelce za reprezentaciju nakon što je prethodno zatresao mrežu SAD-a u prijateljskoj utakmici, u kojoj se Wayne Rooney oprostio od reprezentacije Engleske.

Ako ste mislili da je to dug period, prevarili ste se. Neki su na taj trenutak čekali punih osam godina. Točnije, veznjak Blackburn Roversa Corry Evans debitirao je za Sjevernu Irsku u ljeto 2009., zaigrao je u dresu nacionalnog tima četiri puta i u nedjelju konačno dočekao taj trenutak.

Evans je zabio za izjednačenje protiv Austrije, koja je na kraju slavila golom u 93. minuti.

Svi liliputanci nešto pokazali, samo San Marino razočarao

Liga nacija ove godine ponudila je neke spektakularne rezultate poznatih liliputanskih reprezentacija u Europi. Gibraltar je došao do svoje prve povijesne pobjede svladavši Armeniju, a nakon toga i Lihtenštajn. No svima najdraži liliputanci San Marina nisu pokazali pozitivan pomak.

Poraz od Bjelorusije (2:0) u nedjelju potvrdio je činjenicu da će San Marino okončati ovu sezonu u Ligi nacija bez ijedne pobjede na dnu skupine 2 Lige D, ali ni to nije sve.

Jedina su reprezentacija u Ligi nacija koja nije postigla nijedan pogodak u svim utakmicama. Inače, u 93 natjecateljske utakmice od 2000. godine uspjeli su zabiti tek 12 golova.

Furiozna Bjelorusija prohujala kroz grupu bez primljenog gola

I dok se San Marino mučio i s napadom i s obranom, reprezentacija Bjelorusije pokazala je što znači savršeno odigrati obranu, ali i napad. Bjelorusi su osvojili svoju skupinu sa strašnom gol-razlikom od 10:0.

U šest utakmica nisu poraženi, dvaput su remizirali i četiri puta slavili te će u kvalifikacije za Euro 2020. godine ići bez primljenog gola.

Podatak kojim se ne može pohvaliti više elitnijih reprezentacija Europe.

Rezultati by SofaScore

Mlađi brat potpuno zasjenio starijeg

Kad god je na terenu, glavni igrač Belgije (i Chelseaja) uvijek će biti Eden Hazard. No to nije bio slučaj u nedjelju nakon što je 27-godišnjaka u potpunosti zasjenio njegov mlađi brat Thorgan.

Dvije godine mlađi Belgijac koji je nekoć igrao u Chelseaju, trenutno zarađuje u Bundesligi, gdje igra za Borussiju iz Monchengladbacha. No već nekoliko prijelaznih rokova sve više klubova pokazuje interes za njega.

Zašto je tome tako, pokazao je u nedjelju protiv Švicarske. Nakon samo dvije minute, Thorgan Hazard doveo je svoju reprezentaciju u vodstvo iskoristivši veliku pogrešku švicarskog stopera Nice Elvedija.

Nedugo zatim dokazao je da može biti opasan i ako mu se takve šanse ne poklone. Belgijski reprezentativac sjurio se u polukontri s lijeve strane, došao do ruba kaznenog prostora, a onda sjajnim udarcem povećao belgijsko vodstvo na 0:2.

Sjajan Hazardov gol pogledajte OVDJE.

Pročitajte više