FORMULA 1

Mlada zvijezda Formule 1: A da se utrke voze u suprotnom smjeru?

Foto: Getty Images

DEVET od predviđene 22 utrke sezone Formule 1 već je odgođeno ili otkazano, već je jasno da se u 2020. neće održati više od 19 utrka, realnije procjene govore o njih petnaestak, a postoji mogućnost da ih ne bude više od deset. 

Zbog toga će skraćena sezona oktanskog cirkusa biti uzbudljivija nego posljednjih godina, odnosno podsjećat će na sezone iz ere kad raspored nije bio tako prenatrpan. Barem tako misli vozač Ferrarija Charles Leclerc.

"Što bude manje utrka, vozači će više riskirati. Moglo bi biti puno iznenađenja i bit će uzbudljivo za gledati. Siguran sam da su Mercedes i Lewis Hamilton i dalje favoriti, čak i da se održi samo osam utrka, ali vjerojatno će se svi odlučivati na riskantnije strategije i riskantnija pretjecanja", rekao je Leclerc.

Embed from Getty Images

Mladi vozač iz Monaka lani je svoju prvu sezonu u Ferrariju završio na četvrtom mjestu ostvarivši dvije pobjede, u Belgiji i Italiji. Ove godine namjerava se probiti još više, ali svjestan je da će sezona biti specifična i svim vozačima donijeti nove izazove.

"Bit će teško vratiti se nakon šest mjeseci. Nije lako vratiti mentalni sklop, potpuni fokus prije nego sjedneš u bolid. Trebat će nam svima vremena da se tome prilagodimo", rekao je Monegažanin i prokomentirao vjerojatnost da se na nekim stazama, poput britanskog Silverstonea ili austrijskog Red Bull Ringa, održe po dvije utrke. Ima zgodnu ideju kako te utrke učiniti zanimljivijima.

"Druga utrka bi se trebala voziti u suprotnom smjeru. To bi bilo cool i značilo bi da svi moraju učiti stazu ispočetka. Tako smo radili u kartingu. Vozači s velikim iskustvom izgubili bi prednost u znanju koje su stjecali godinama, svi bi bili u istoj poziciji i to bi moglo biti uzbudljivo", predložio je Leclerc.

Glasnogovornik FIA-e nije odbacio ideju, rekavši da će se razmotriti sve opcije. 

Pročitajte više