Transferi

Ovo je 20 najčudnijih transfera u povijesti

JESSE LINGARD šokirao je nogometni svijet prelaskom u Nottingham Forest, povratnika u Premier ligu. Ovaj 29-godišnjak, koji je tijekom 11 godina odigrao više od 200 utakmica za Manchester United, potpisao je s Nottingham Forestom jednogodišnji ugovor navodno za 200.000 funti tjedno.

Lingarda se povezivalo s povratkom u West Ham, gdje je na uspješnoj posudbi proveo sezonu 2020./2021., ali ugovor koji ga čini najplaćenijim igračem izvan Top 6 klubova Premier lige na kraju nije mogao odbiti.

Riječ je o transferu koji je začudio većinu ljubitelja nogometa. Neki su se pitali kako si Nottingham Forest može priuštiti da Lingardu ponudi tako unosnu plaću, dok su drugi bili zbunjeni što je odbio povratak u West Ham, klub koji mu je pomogao oživjeti karijeru.

Iako je Lingardova odluka da prijeđe u Nottingham donekle zbunjujuća, daleko je od najčudnijeg transfera svih vremena. Neki transferi variraju od opskurnih do opscenih, a mnoge ste možda zaboravili. Zato donosimo pregled 25 najneobičnijih transfera svih vremena.

Carlos Tevez i Javier Mascherano u West Ham

Do danas nitko ne zna kako je West Ham 2007. uspio namamiti dva najveća argentinska talenta na Upton Park. Ispostavilo se da zapravo nisu potpisali. Ili jesu? Teško je biti siguran. U svakom slučaju, transferi su bili potpuno bizarni. Obojica su kratko ostala u West Hamu, ali su u drugim klubovima bili svjetske klase.

Gennaro Gattuso u Rangers

Iako se Gattusa najviše pamti kao legendu AC Milana, kao 19-godišnjak je sunčanu Italiju zamijenio Glasgowom kada je iz Perugie prešao u Rangers. Gattuso je u klubu ostao samo jednu sezonu, ali je igrao s drugim imenima svjetske klase, uključujući Paula Gascoignea.

Juninho u Middlesbrough

Privući vještog brazilskog veznjaka u North Yorkshire nije lak zadatak, ali Middlesbrough je to nekako uspio tri puta s Juninhom. Navijači su ga proglasili najboljim Middlesbroughovim igračem u povijesti. Sudjelovao je u osvajanju Liga kupa 2004. godine, prvog i zasad jedinog velikog klupskog trofeja.

Alex Morgan u Tottenham

Spursi su tek 2019. osigurali mjesto u ženskoj Super ligi, ali samo godinu dana kasnije uspjeli su osigurati potpis jedne od najboljih nogometašica ikad. Morgan je osvojila Svjetsko prvenstvo sa SAD-om godinu prije, ali se pridružila Spursima na neuobičajenoj tromjesečnoj posudbi. Ukupno je odigrala samo pet utakmica i postigla dva gola.

Jay Jay Okocha u Bolton

Potražite Okochine golove na YouTubeu i nećete se razočarati. Izvanredni Nigerijac prešao je iz PSG-a u Bolton 2002. i pomogao u spašavanju od ispadanja.

Julien Faubert u Real Madrid

Faubert je upisao samo osam nastupa za West Ham u svojoj prvoj sezoni u klubu, ali je nekako uspio osigurati posudbu u Real Madrid sljedeće godine. Kao što je Paul Merson u to vrijeme izjavio: "Kraljica bi njegova menadžera trebala proglasiti vitezom."

Carli Lloyd u Manchester City

Još jedna američka legenda i još jedan slučajni transfer u engleski klub. Manchester City je osigurao usluge ove dvostruke svjetske prvakinje još 2017. za WSL Spring Series. Zaigrala je samo šest puta i bila je isključena u svojoj zadnjoj utakmici jer je laktom u lice udarila Annie Heatherson iz Yeovilea.

Joey Barton u Marseille

Marseille je 2013. godine procijenio da bi Bartonov vatreni temperament savršeno odgovarao njegovoj momčadi. Engleski veznjak proveo je godinu dana na posudbi i neuspješno je pokušavao uhvatiti naglasak.

Nicklas Bendtner u Juventus

Bendtner je vjerovao da je jedan od najboljih napadača svijeta, ali malo se klubova slagalo s tim. Međutim, jedna iznimka je Juventus, koji je doveo Danca na posudbu iz Arsenala 2012. godine, nakon što je završila njegova posudba u Sunderlandu. Nažalost, to se nije pokazalo kao genijalan potez jer Bendtner nije postigao nijedan gol u Torinu.

Phillipe Coutinho u Aston Villu

Coutinho je 2018. potpisao za Barcelonu uz odštetu od 136 milijuna funti. Manje od četiri godine kasnije otišao je na posudbu u Aston Villu. Brazilac je uživao u Birminghamu i ovog je ljeta trajno potpisao za momčadi trenera Stevena Gerrarda. Barcelona je na kraju bila na gubitku 100 milijuna funti.

Bojan Krkić u Stoke

Nakon što su ga u jednom trenutku prozvali sljedećim Lionelom Messijem, Bojanova odluka da Barcelonu zamijeni Stoke Cityjem svakako je bila iznenađenje. Španjolac se, vjerovali ili ne, u klubu zadržao pet sezona te zaigrao čak i u Championshipu.

Tobin Heath u Arsenal

Ovaj transfer je bio tajna sve dok bivša engleska zvijezda Anita Asante nije objavila vijest uživo na Sky Sportsu. Heath je sljedeće sezone igrala za United i očekivalo se da će biti zvijezda u Arsenalu. Ipak, Amerikanka je većinu vremena u sjevernom Londonu provela na klupi i otpuštena je prije kraja sezone.

Luther Blissett u AC Milan

Watfordov najbolji strijelac svih vremena pridružio se AC Milanu za milijun funti davne 1983. godine, ali je postigao samo pet golova za talijanski klub. Italija također nije uspjela zadovoljiti njegove prehrambene zahtjeve. Blissett je jednom izjavio: "Bez obzira na to koliko novca imate ovdje, čini se da ne možete dobiti Rice Krispies."

Esteban Cambiasso u Leicester City

Real Madrid - Inter Milano - Leicester City. U najmanju ruku nekonvencionalna karijera, ali Cambiassov prelazak u Leicester pokazao se pogotkom. Da je ostao još samo godinu dana, imao bi medalju pobjednika Premier lige.

Ali Dia u Southampton

Ok, ovo ste već svi trebali znati. To što je Ali Dia uvjerio Graemea Sounessa da je rođak Georgea Weaha i dan danas je urnebesno. "Trčao je po terenu kao Bambi na ledu, bilo je to vrlo neugodno gledati", priznao je Matt Le Tissier.

Eric Maxim Choupo-Moting u PSG

Choupo-Moting je postigao samo pet golova u svojoj prvoj sezoni za Stoke, ali to je ipak bilo dovoljno da privuče interes PSG-a. Igrajući uz Neymara i Kyliana Mbappea, kamerunski reprezentativac proveo je dvije godine u Francuskoj. Onda je nakon isteka ugovora nekako osigurao transfer u Bayern. Nitko ne zna kako.

Christian Eriksen u Brentford

Činilo se da Eriksen možda više nikada neće igrati nogomet nakon srčanog udara na Euru 2020. Ipak, šest mjeseci kasnije, Brentford je riskirao s Dancem i on se pokazao kao instant-zvijezda za novaka u Premier ligi. A sada je i Manchester United osigurao njegove usluge za sljedeću sezonu.

Eni Aluko u Juventus

Aluko je 2018. godine odlučila napustiti WSL prvaka Chelsea radi Juventusa, ali je ubrzo zažalila zbog svoje odluke. Bivša napadačica engleske reprezentacije rekla je da Torino "zaostaje desetljećima" i da se u nekim prilikama osjećala kao Pablo Escobar.

Jack Wilshere u Aarhus Gymnastikforening

Wilshere je bio nevjerojatno darovit igrač u svojim najboljim godinama, ali ozljede su uništile karijeru koja je nekoć obećavala posebne stvari. Nakon što je napustio Bournemouth 2021., Wilshere nije uspio pronaći drugi engleski klub i pridružio se danskom Aarhus Gymnastikforeningu. Otpušten je nakon pet mjeseci i ubrzo je najavio povlačenje iz nogometa.

Martin Braithwaite u Barcelonu

Godine 2020. Barcelona je odlučila da je savršen partner Messiju nitko drugi do Braithwaite, koji je zabio samo šest golova za Leganes sezonu prije. Što je još bolje, Barcelona je platila odštetu od 15.3 milijuna funti da bi ga angažirala.

Pročitajte više