hnl

Ovo je Dinamo budućnosti

Foto: Pixsell

DINAMO je u zimskom prijelaznom roku kupio pet novih igrača, a to se nije dogodilo još od 2010. godine.

Hrvatski prvak je samo u ovom prijelaznom roku potrošio 6.6 milijuna eura na igrače, a ljetos je kupio još petoricu, što znači da je ove sezone kupio čak deset novih igrača. Hrvatski prvak je na prinove potrošio ukupno 10.2 milijuna eura, najviše u povijesti kluba u jednoj sezoni. Dosad je rekordna bila pretprošla sezona, kad je Dinamo igrače platio točno deset milijuna eura.

No, ova dva prijelazna roka golemi su zalog za budućnost jer bi Dinamo u sljedećih godinu dana vrlo lako mogao ostati bez Livakovića, Petkovića i Oršića koji su bili nositelji igre zadnje dvije sezone. Osim toga, Joško Gvardiol se vraća u Leipzig s posudbe, a očekuje se da će klub prodati i Lovru Majera koji konačno ove sezone igra onako kako se od njega očekivalo.

Glavni igrači na prodaju

Za Livakovića će Dinamo tražiti najmanje deset milijuna eura i to bi morao ponuditi neki klub veći od srednjeg ranga liga Petice. On ne želi u manje klubove, a pred njim su Europsko i Svjetsko prvenstvo koje će se odigrati u razmaku od godinu i pol dana. No, kvalitetnih golmana na tržištu nema previše, a za deset milijuna eura Livaković je klasična krađa.

Oršić neće otići za manje od sedam, a za Petkovića i Majera Dinamo će tražiti po 15 milijuna eura. Kako doznajemo, Majer je u ovom prijelaznom roku mogao otići za 12 milijuna eura plus pet na ime bonusa, ali su Mamići tu ponudu odbili, računajući da će ga na ljeto moći prodati za još više.

Te igrače bilo bi teško nadomjestiti i većim klubovima od Dinama, ali u Maksimiru su se u zadnja dva prijelazna roka pokušali pripremiti za ono što ih čeka na kraju ove sezone. Na ljeto su došli Lauritsen, Jakić, Milić i Tolić, a Josip Mišić je posuđen od Sportinga. U zimskom prijelaznom roku Dinamo je za po milijun i pol eura kupio Ivana Nevistića i Daniela Štefulja iz Rijeke, ali je obojicu do daljnjega ostavio na posudbi na Rujevici.

Iz Gorice je za dva milijuna eura došao Marijan Čabraja, Stefan Ristovski je plaćen Sportingu milijun eura plus još toliko kroz bonuse, a zadnjeg dana prijelaznog roka potvrđen je i transfer Darija Špikića. Njega je Dinamo Gorici platio 600.000 eura, od čega će 250.000 eura pripasti Hajduku iz kojeg je Špikić ljetos došao u Goricu.

DINAMOVI TRANSFERI OVE SEZONE

Ljetni prijelazni rok

Rasmus Lauritsen (24 godine, Norrkoping, 1.6 milijuna eura)

Kristijan Jakić (23, Lokomotiva, 1.2 milijuna eura)

Stefan Milić (20, Budućnost Podgorica, 500.000 eura)

Marko Tolić (24, Lokomotiva, 300.000 eura)

Josip Mišić (26, Sporting, posudba uz opciju otkupa na kraju sezone)

 

Zimski prijelazni rok

Ivan Nevistić (22, Rijeka, 1.5 milijuna eura)

Daniel Štefulj (21, Rijeka, 1.5 milijuna eura)

Marijan Čabraja (23, Gorica, 2 milijuna eura)

Stefan Ristovski (28, Sporting, 1 milijun eura)

Dario Špikić (21, Gorica, 600.000 eura)

Ukupno: 10.2 milijuna eura

To su igrači na koje se Dinamo kladi da će mu u sljedećih nekoliko sezona donijeti mir i biti dovoljno kvalitetni da mogu iznijeti velike klupske ambicije. Dinamo je tu i riskirao, ali barem na papiru se čini da je dobro kupovao. Riješio je problem bočnih igrača dolaskom Ristovskog te Čabraje i Štefulja. Špikić bi trebao dobro zamijeniti Oršića ako on zaista ode ovog ljeta, a očekuje se da će Dinamo otkupiti Josipa Mišića na kojemu bi Mamić ili neki novi trener mogli graditi igru.

Dinamo želi i mladu zvijezdu Šibenika

Kako doznajemo, Dinamo je zainteresiran i za Marka Bulata koji ove sezone odlično igra u Šibeniku, a ranije je govorio da bi radije došao u Dinamo nego u Hajduk. Bulat bi pojačao konkurenciju u veznoj liniji, a ove sezone je za Šibenik u 15 nastupa zabio dva gola uz četiri asistencije.

Nastavi li igrati i dalje u sustavu 4-2-3-1, u kojem najčešće igra ove sezone, a ostane li bez svojih glavnih igrača, Dinamo bi mogao izgledati ovako:

Špikić bi zamijenio Oršića na lijevom boku uz alternativu Menala koji se vraća s posudbe na kraju sezone. Ivanušec i Kastrati bi konkurirali za desno krilo, a ode li Lovro Majer, njegovu ulogu morao bi preuzeti Marko Tolić.

Zbog velikog broja veznih igrača Dinamo bi mogao promijeniti sustav i zaigrati u postavi 4-1-4-1 s Jakićem kao zadnjim veznim iako on još ne igra na nivou koji se od njega očekuje. Ispred njega bi bili Ademi i Majer (ili Mišić), na bokovima Ivanušec i Špikić, a u napadu Gavranović.

Sve će, jasno, ovisiti o ljetnom prijelaznom roku u kojem će svi glavni Dinamovi igrači biti u izlogu. Odigraju li reprezentativci iz Maksimira solidno na Euru, može se očekivati da će se svi prodati, a onda će Dinamo u novu sezonu i novi pohod na Ligu prvaka ući s potpuno novom momčadi.

Naravno, pod uvjetom da se Mamićeva momčad do kraja ove sezone othrva naletu Osijeka koji pod vodstvom Nenada Bjelice ozbiljno pretendira na titulu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više