Ovo je Dinamo za utakmicu sezone

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

DINAMO večeras od 21 sat u Bernu igra prvu utakmicu play-offa Lige prvaka protiv švicarskog prvaka Young Boysa.

Bjeličina momčad tako je stigla na korak do raja, ulaska u Ligu prvaka u prvoj sezoni u kojoj je put do elite klubovima poput Dinama znatno otežan. Nakon turbulentnog ljeta u kojem je ostao bez nekoliko igrača, a u svlačionicu je došla kompletna nova obrana plus još par novih lica, malo tko je vjerovao da će Dinamo doći ovako daleko.

No ovaj novi Dinamo, koji izgleda sjajno pod novim trenerom, u nikad težem ždrijebu praktički se prošetao do zadnje prepreke, definitivno najteže dosad. Young Boys bio je najgori protivnik kojeg je Dinamo mogao izvući u play-offu, baš kao što su to bili Hapoel u 2. i Astana u 3. pretkolu. Švicarska momčad je nakon niza godina prekinula Baselovu dominaciju u prvenstvu i osvojila titulu nakon 32 godine čekanja. Dobra vijest za Dinamo je da je ozlijeđen napadač Roger Assale koji je prošle godine za Young Boys zabio 21 gol uz 14 asistencija.

Iako Švicarci prema nekim analizama slove kao favoriti, Dinamo se nakon dugo vremena s pravom ne mora nikoga bojati. Hrvatski prvak je pregazio Hapoel 5:0 u prvoj utakmici pa rutinski odigrao 2:2 u uzvratu u Izraelu, a baš tako, rutinski, prošao je i Astanu protiv koje mu većina nije davala previše izgleda. Dinamo je u sjajnoj predstavi dobio 2:0 u Kazahstanu i prolazak potvrdio pobjedom 1:0 u Maksimiru.

Tako je Bjelica osigurao nastup u skupini Europa lige pokažu li se Švicarci kao prejak protivnik, ali nitko u Maksimiru o tome ne razmišlja, već samo o Ligi prvaka. U zadnje tri godine Dinamo je dvaput igrao u najjačem klupskom natjecanju. Prije tri godine je u 1. kolu pobijedio Arsenal pa izgubio sljedećih pet utakmica, a prije dvije godine nije osvojio ni bod protiv Lyona, Juventusa i Seville, bez zabijenog gola.

No uđe li i ove godine u Ligu prvaka, ova Dinamova momčad djeluje najozbiljnije dosad. Dobra vijest uoči večerašnje utakmice jest da, osim od prije otpisanih Mora, Majera i Šituma, nema novijih ozljeda ili izostanaka pa će na Stade de Suisseu istrčati najjači mogući sastav.

Za razliku od prijašnjih utakmica u kvalifikacijama, očekuje se da će protiv Young Boysa od prve minute zaigrati Mario Gavranović, a Budimir bi se trebao preseliti na klupu. Ostatak momčadi identičan je onima u prve četiri ovosezonske utakmice u Ligi prvaka, bez ikakve iznimke.

Pročitajte više