Ovako izgleda zastrašujuća momčad od legendarnih 11 koji su se umirovili u 2023.

OVA ĆE nam godina dugo ostati u sjećanju iz nogometne perspektive; od trostruke krune Manchester Cityja do proboja Saudijske Arabije prema svjetskoj dominaciji i prelaska Lionela Messija u MLS. Također smo vidjeli da su brojni nogometni velikani zauvijek objesili svoje kopačke o klin. Planet Football sastavio je senzacionalnu momčad od igrača koji su se umirovili 2023. godine (u formaciji 4-2-3-1).

Vratar: Gianluigi Buffon

Trofej Lige prvaka ostao je nedostižan, ali Buffon je završio karijeru kao jedan od najtrofejnijih vratara u povijesti nogometa. Malo je vrhunskih igrača, ako ih uopće ima, koji se mogu mjeriti s njim po dugovječnosti.

Pobjednik Svjetskog prvenstva s talijanskom reprezentacijom proglašen je vratarom godine u Serie A čak 13 puta. Nakon što je debitirao davne 1995. godine osvojio je 12 scudetta s Juventusom i jedan naslov Ligue 1 s PSG-om prije nego što se u dobi od 43 godine vratio u klub iz djetinjstva - Parmu.

Buffon je posljednje dvije sezone proveo u Serie B, ali čini se da će odustati prije nadolazeće sezone 2023./2024. Konačno je najavio svoje povlačenje u kolovozu 2023.

Desni branič: Šime Vrsaljko

Vrsaljko nije bio baš na razini drugih imena u ovoj momčadi, ali je bio vrlo solidan desni bek u svoje vrijeme. Upisao je 100 nastupa za Atletico Madrid u mandatu Diega Simeonea, osvojio je Europsku ligu 2018. i naslov La Lige 2021. godine. Startao je u finalu Svjetskog prvenstva 2018. na stadionu Lužnjiki nakon što je zablistao u senzacionalnoj hrvatskoj reprezentaciji.

Ozljede su na kraju uzele svoj danak i najavio je povlačenje u dobi od 31 godine nakon posljednjeg kratkotrajnog boravka u Olympiacosu.

Središnji branič: Miranda

Središnji branič osvojio je naslov prvaka na tri različita kontinenta i bio je dio brazilske momčadi koja je osvojila Copa Americu 2019. Ali svoje najbolje godine nedvojbeno je imao u Atletico Madridu. Nakon što je zabio nezaboravni pobjednički pogodak u finalu Kupa kralja 2013. protiv Real Madrida, sklopio je kolosalno partnerstvo s Diegom Godinom za osvajanje La Lige i plasman u finale Lige prvaka sljedeće sezone.

Središnji branič: Diego Godin

Sasvim je prikladno da Godin bude uz Mirandu. Utjelovljenje Cholisma na terenu, Godin je nedvojbeno jedan od najvećih igrača u povijesti Atletico Madrida. Apsolutni ratnik u obrani, Godinov udarac glavom protiv Barcelone donio je klubu naslov La Lige 2013./2014. Središnji branič također je osvojio Copa Americu s Urugvajem 2011. i bio je pouzdan oslonac njihove obrane više od desetljeća.

Lijevi branič: Jonas Hector

U Atleticovu zadnju liniju ugurao se njemački lijevi bek Hector. Možda nije tako svjetski poznato ime, ali pokušajte reći navijačima FC Kölna da Hector nije legenda. Kultni heroj na stadionu Müngersdorfer upisao je više od 300 nastupa za klub i nastupio u dvije nezaboravne sezone koje su donijele povratak u Bundesligu prije nego što je donio iznenađujuću odluku da prestane igrati u dobi od 32 godine. U ovoj sezoni Köln se udobno smjestio u sredini ljestvice.

Hector je također postao stalni njemački reprezentativac nakon Svjetskog prvenstva 2014., a nastupio je i u osvajanju Kupa konfederacija 2017. godine.

"Bez želje da ulazim u detalje, ali svaki razlog zašto želi prestati s profesionalnim nogometom potpuno je razumljiv. Momčad je dugotrajnim pljeskom odala počast velikom klupskom igraču. Nakon sezone reći ćemo samo hvala", rekao je izvršni direktor Christian Keller te dodao:

"Riječima se ne može izraziti što Jonas Hector znači 1. FC Kölnu, gradu i svim navijačima. On je jedan od najvećih igrača koji je nosio ovaj dres! Kapetan je bio odan klubu više od desetljeća - u dobrim i lošim vremenima."

Defenzivni veznjak: Lucas Leiva

Miljenik Liverpoola i Lazija uživao je u dugoj i plodnoj nogometnoj karijeri. Igrao je do 36. godine, ali mu je karijera naglo i prijevremeno prekinuta zbog srčanog oboljenja. "Došao je dan da se oprostim od terena. Priznajem da je razlog viša sila, ali gledajući unatrag mogu samo biti zahvalan na karijeri koju sam izgradio. U redove velikana Liverpoola prešao sam 2007. godine i taj klub bio je dio mog života 10 godina", objavio je Lucas na društvenim mrežama.

"S velikim ponosom mogu reći da je Liverpool danas moj dom. Ponosan sam što sam engleski građanin i zajedno sa svojom obitelji, ja sam Scouser!" zaključio je Leiva.

Središnji veznjak: Cesc Fabregas

Igrajući na malo dubljoj poziciji, koju je tako učinkovito popunio dok je bio u Chelseaju, Fabregas je svoju karijeru završio igrajući u slikovitom okruženju FC-a Como.

Prešao je ravno u treniranje klupske ekipe do 19 godina i možete zamisliti da bi taktičar mogao imati uspješnu trenersku karijeru ispred sebe, s obzirom na njegovu nogometnu inteligenciju i iskustvo igranja pod Pepom Guardiolom, Joseom Mourinhom, Arseneom Wengerom i Antoniom Conteom. Kakvo obrazovanje!

Desno krilo: Gareth Bale

Sa svojih pet naslova u Ligi prvaka s Real Madridom, Bale je sigurno nadmašio Johna Charlesa i Ryana Giggsa kao najbolji velški nogometaš u povijesti do trenutka kada je u siječnju s 33 godine zaključio svoju karijeru.

Posljednji je put demonstrirao svoj zaštitni znak u izjednačenju u posljednjoj minuti u pobjedi Los Angeles FC-a u finalu MLS kupa prošlog studenog, ali njegova međunarodna karijera zaslužila je bolji kraj od mlitave eliminacije Walesa sa Svjetskog prvenstva u Kataru.

"Moja odluka da se povučem iz međunarodnog nogometa bila je daleko najteža u mojoj karijeri. Moje putovanje na međunarodnoj pozornici je promijenilo ne samo moj život već i mene samog", rekao je Bale.

Ofenzivni veznjak: Mesut Özil

Jedan od estetski najboljih nogometaša svoje ere. Bila je šteta što je Özilova karijera propala u Arsenalu. Nečuven u svojoj pompi u njemačkoj reprezentaciji i Real Madridu prije nego što je opravdao hype u svojim ranim godinama na Emiratesu. Playmakerova karijera išla je putem njegove klasične pozicije broj 10 - jedinog mjesta na koje ga se može postaviti.

Nažalost, Özil nije uspio ponovno zapaliti staru iskru u turskoj Super Ligi i napustio ju je u dobi od 34 godine nakon neuspješnih nastupa za Fenerbahče i Istanbul Bašakšehir. Što se manje govori o njegovim podvizima nakon umirovljenja, to bolje.

Lijevo krilo: David Silva

Ovdje je pomalo nespretno ubačen, ali nema šanse da se zaobiđe Silvu. Iako to nije bila njegova najbolja ili najprirodnija pozicija, Silva se povremeno ubacivao na desnu stranu i imao je svestranost i razumijevanje da se snalazi na brojnim pozicijama. Odigrao je lažnu devetku do savršenstva u finalu Eura 2012.

Bio je jedan od najvećih igrača Manchester Cityja svih vremena tijekom svojih najboljih godina, ali je oduševio i španjolsku publiku u svojim veteranskim godinama u Real Sociedadu. Silva se čak spremao predstavljati Real Sociedad u Ligi prvaka sljedeće sezone prije nego što ga je ozbiljna ozljeda koljena natjerala u mirovinu.

Napadač: Zlatan Ibrahimović

Budući da su Buffon i Ibra završili karijere, ovo ljeto uistinu označava kraj jedne ere za talijanski nogomet. Ozljede su svele legendarnog središnjeg napadača na samo jedan nastup u početnoj postavi Milana u prošloj sezoni. Čak ni on sam nije mogao ignorirati znakove da je došlo vrijeme.

Cijeli San Siro bio je u suzama tijekom njegovog oproštajnog govora - osim gostujućih navijača Verone, kojima je Ibrahimović u svom stilu na talijanskom odgovorio: "Nastavite zviždati. Ovo je vaš najveći trenutak ove godine." Zlatan do samog kraja.

Pročitajte više